Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 9 februari 2012  Tragiek van een Generaal   Stanislaw Sosabowski deel II
German

9 februari 2012  Tragiek van een Generaal   Stanislaw Sosabowski deel II

Sosabowski
Sosabowski zegt tegen Dyrda: “kom naast me zitten” . Dyrda zoekt naar een stoel, waarop Horrocks zegt: “Neen, uw tolk kan achter U blijven staan”. Dyrda begrijpt er niets van, het lijkt meer op een krijgsraad dan een vergadering. Horrocks neemt het woord en zegt dat hij van Luitenant-generaal Miles Dempsey, bevelhebber van het 2e Britse leger, opdracht heeft gekregen om op de Noordelijke Rijnoever een sterk bruggenhoofd te vormen. Hij vervolgt dat onder commando van Generaal-majoor Thomas twee crossings gaan plaatsvinden. Vervolgens geeft Thomas nadere toelichting en terwijl Dyrda vertaalt, zit Sosabowski met ongeloof te luisteren naar de woorden van Thomas. Thomas spreekt niet over boten, artilleriesteun of welke ondersteuning dan ook. Van de twee bataljons die Sosabowski tot zijn beschikking heeft, wordt hem één ontnomen en is daardoor geplaatst op het niveau van bataljons commandant. Thomas geeft aan dat de overtocht gebeurt onder leiding van de Brigade-generaal Walton van de 130e Infanterie Brigade en gaat daarmee voorbij aan de hoger in rang zijnde Sosabowski.
Generaal-majoor Stanislaw Sosabowski gaat staan en laat in duidelijke bewoordingen weten, dat de operatie zoals voorgesteld, in zijn ogen nutteloos is en geen kans van slagen heeft. Hij vraagt om een grotere aanpak.

Westerbouwing tussen Renkum en Heteren
Een aanval over de Rijn ten westen van de Westerbouwing tussen Renkum en Heteren. Niet met een paar bataljons maar met een divisie. Nadat Sosabowski is uitgesproken volgt geen enkele reactie, alleen Generaal-majoor Thomas reageert en zegt: “de actie wordt uitgevoerd zoals ik heb gezegd en op de locaties door mij aangegeven”. Sosabowski gaat staan: “Generaal, offer Uw soldaten niet op. Dit heeft geen zin. Eén bataljon verandert niets aan de situatie…de hele divisie moet oversteken en… U hebt de noordkant in handen. Denk eraan generaal, het gaat niet alleen om Poolse maar ook de beste zonen van Engeland sterven daar tevergeefs”. Horrocks neemt daarop het woord en zegt: “De conferentie is voorbij, de orders van Generaal Thomas worden uitgevoerd”. Daarop wendt hij zich tot Sosabowski en vervolgt: “Generaal, als U de gegeven orders niet wilt opvolgen, zal een andere commandant onze bevelen voor de Poolse Parachutisten Brigade uitvoeren”.

Generaal-majoor Sosabowski is perplex
Generaal majoor Stanislas Sosabowski, oud docent van de Poolse Hogere Krijgsschool gaat weer zitten en is perplex. Hij heeft niets gezegd dat ongehoorzaamheid inhoudt en heeft slechts geprobeerd de anderen van zijn zienswijze te overtuigen. De gedachte door de Duitsers opnieuw te worden verslagen, is voor hem ondragelijk. Buiten wordt Sosabowski opnieuw vernederd. Generaal- majoor Thomas geeft aan de Britse verbindingsofficier van Sosabowski, Luitenant-kolonel Stevens, de bestemde instructies. Wanneer even later Stevens zich aansluit bij Sosabowski en Dyrda, vraagt Sosabowski:“Kolonel? Wanneer gaat U het commando over de brigade overnemen? Stevens reageert geschrokken waarop Sosabowski vervolgt:”U heeft de orders ontvangen. U zei slechts, Ja Generaal, in plaats van te verwijzen naar mij, de Brigadecommandant Generaal Sosabowski"!

Dorset Regiment
Het advies van Sosabowski wordt genegeerd en in de nacht van zondag 24 op maandag 25 september, doet het 4e bataljon van het Dorset regiment een poging de Rijn over te steken. Slechts één bataljon, minder dan was voorgenomen tijdens de Valburg meeting. De aanval mislukt. Mede door de sterke stroming bereikt nog niet de helft van het bataljon de overzijde van de Rijn. De anderen zijn gesneuveld, gewond geraakt of krijgsgevangen gemaakt.

Market Garden
Market Garden is mislukt en de Britten zoeken een zondebok. 20 november 1944 stuurt Luitenant- Generaal Frederick Browning een brief naar het hoofdkwartier van het Airborne Corps over het functioneren van Generaal majoor Stanislaw Sosabowski. 9 december 1944 wordt Generaal-majoor Stanislaw Sosabowski door de Poolse President Raczkiewicz, op verzoek van de Britten, van zijn commando over de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade ontheven.

Overkomen gezin
Na afloop van de oorlog lukt het Sosabowski met veel moeite zijn gezin over te laten komen vanuit Polen. In 1947 treedt de 55 jarige Sosabowski na een militaire carrière van 33 jaar in de burgermaatschappij. Terug naar het communistische Polen, is voor Poolse militairen die in het westen tegen Nazi Duitsland hebben gevochten een groot risico. Velen worden gevangen gezet. Om die reden is terugkeer naar Polen geen optie voor Sosabowski. Hij koopt een pension in Londen maar is niet voor pensionhouder in de wieg gelegd en moet het met verlies verkopen. Daarna begint hij met een voormalig Poolse officier een meubelstoffeerderei. Het lukt niet aan de benodigde stoffen te komen en door onvoldoende klandizie gaat de zaak over de kop. Sosabowski zit zonder geld.

Magazijn
Vanaf 1949 verricht Sosabowski zwaar werk in het magazijn van een elektronica fabriek waar hij o.a. zware rollen koperdraad moet verslepen. Geen van de arbeiders weet iets van zijn achtergrond en enkele collega’s, veteranen van het Poolse leger, respecteren zijn verzoek dit geheim te houden. 30 december 1966 komt hij zonder werk. De fabriek heeft alle werknemers ouder dan 65 jaar ontslagen.

Hartinfarct
De 74 jarige oud generaal moet zien rond te komen van een klein pensioen. 25 september 1967 overlijdt de Generaal-majoor b.d. in het Hillingdan Hospital bij Londen aan de gevolgen van een hartinfarct.

Powazki begraafplaats Warschau
Zijn lichaam wordt gecremeerd en 10 oktober 1967 brengt zijn zoon de as over naar Warschau en wordt Generaal-majoor b.d. Stanislaw Franciszek Sosabowski ter aarde besteld in het familiegraf op de Powazki begraafplaats. De begrafenis wordt bijgewoond door voormalige parachutisten en door veteranen van het 21e Regiment Infanterie. Het leger van de communistische Volksrepubliek Polen vormt de erewacht.

Kleinzoon
De kleinzoon van Sosabowski zet zich in tijdens aanvang van de jaren negentig voor eerherstel van zijn grootvader. Hij schrijft een boek, houdt indrukwekkende lezingen en komt ook naar Nederland. Dat brengt de zaak aan het rollen.

Militaire Willemsorde
9 december 2005 besluit de Nederlandse regering de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade te onderscheiden met Nederlands hoogste dapperheidonderscheiding, de Militaire Willems Orde. Sosabowski krijgt postuum De Bronzen Leeuw.

Koningin Beatrix
Koningin Beatrix hecht op 31 mei 2006 de onderscheiding aan het vaandel van de 6e Poolse Luchtmobiele Brigade. De Bronzen Leeuw voor Sosabowski wordt door koningin Beatrix overhandigd aan de kleinzonen Stanislaw en Michal Sosabowski.

Gevangenschap voor Dyrda
Luitenant Dyrda is na afloop van de oorlog wel naar Polen vertrokken, wordt gearresteerd en keert na 9 lange jaren terug uit gevangenschap.

Driel
In Driel bevindt zich tegenover de kerk een monument ter herinnering aan de Polen plus een buste van Sosabowski.

Marco Kroon
Marco Kroon, kapitein bij de commando’s, is de laatste die  de Militaire Willemsorde heeft ontvangen. Het tijdsbestek tussen toekennen en de ceremonie was vrij groot om een ieder. die in het bezit is van de Militaire Willemsorde, waaronder de Polen, voldoende gelegenheid te geven naar Nederland te kunnen komen en aanwezig te zijn bij de ceremonie. 

De Slag om Arnhem
Meer weten over De Slag om Arnhem
Lees ook 07 april 2010 De Slag om Arnhem Generaal-majoor Friedrich Kussin
Lees verder


 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen