Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 9 juni 2010  Vrouwen als gevechtspiloten  Die Nachthexen
German

9 juni 2010  Vrouwen als gevechtspiloten  Die Nachthexen

In eerste instantie had Stalin ernstige twijfels over het toelaten van vrouwen als gevechtspiloot. Toch geeft hij uiteindelijk zijn toestemming, waardoor vanaf 1942 deze vrouwelijke piloten angst en verderf zaaiden onder de Duitse gelederen.

Antonina Bondarewa behoorde tot deze vrouwelijke gevechtsvliegers. In 1936 zit ze nog op school, vijf jaar later valt Nazi-Duitsland de Sovjet Unie binnen en aan het eind van hetzelfde jaar komt haar echtgenoot Antoninus, piloot, om bij de strijd voor Moskou.
Uit wraakgevoelens besluit Antonina, moeder van een drie jarige dochter, te gaan vechten tegen de Duitsers en het liefst net zoals haar man, in de lucht.

Veel Russische vrouwen hebben dezelfde behoefte als Antonina. Ze worden niet alleen aangenomen als verpleegster maar ook als tankbestuurster, scherpschutter en parachutiste.  800.000 vrouwen hebben meegevochten in het Russisch leger.

Marina Raskowa
Het was niet gemakkelijk geweest de legertop te overtuigen van het nut om ook vrouwen te laten deelnemen in de luchtstrijd. De pilote Marina Raskowa heeft zich hiervoor enthousiast ingezet. Voor de oorlog was zij een bekend en gepassioneerd pilote. In 1938 had ze met een vlucht van 6000km een wereldrecord gevestigd. Ze kwam zonder brandstof te zitten en sprong per parachute uit het vliegtuig. Tien dagen lang, vocht ze zich door de Taiga. Het was een topprestatie, waardoor ze als eerste vrouw werd onderscheiden met de titel “Heldin van de Sovjet-Unie”.

Marina Raskowa krijgt de opdracht drie regimenten te formeren met uitsluitend vrouwelijke piloten. Het 586e jachtvlieger regiment, het 587e bombardementsregiment en het later zo gevreesde 588e Nachtbombardements regiment. De vrouwen van het 588e slaan het liefst toe in de nacht toe en worden door de Duitsers “Nachthexen” genoemd.

Polikarkow- Po2
Gedurende een opleiding van 6 maanden leren zij de vijand vanuit de lucht effectief aan te pakken. De dubbeldekker waarmee ze vliegen, een Polikarkow-Po2, heeft een houten constructie en is bespand met stof. Het toestel is zeer wendbaar, de maximum snelheid bedraagt slechts 150 km/u. Door de wendbaarheid in combinatie met een snelheid die lager ligt dan de minimum snelheid van een Messerschmitt of Focke Wulf, is het voor de Duitse jachtvliegtuigen moeilijk de “Nachthexen” te bestrijden.

Vanwege het zacht zoemende geluid van de Polikarkow-Po2 zijn ze tijdens de nachtelijke acties niet alleen onzichtbaar maar ook slecht te horen. De doelen werden op geringe hoogte genaderd. Tijdens het aanvliegen werd het toerental omlaag gebracht en in een soort glijvlucht werden de bommen afgeworpen waarna de dames vervolgens weer gas gaven. Zodra de Duitsers de zoemende motor hoorden, was het al te laat en hadden de “Nachthexen” toegeslagen.

De laatste vluchten werden uitgevoerd in het voorjaar van 1945. November 1945, een half jaar na de Duitse capitulatie wordt het Regiment opgeheven. Ruim 50 van deze vrouwen hebben de oorlog niet overleefd.
Na afloop van de oorlog worden ze aan het thuisfront uitgemaakt voor “frontmatrassen” en “slagveldhoeren”. De jacht naar mannen zou belangrijker zijn geweest dan de verdediging van het vaderland.
Antonina Bondarewa herinnert zich dat ze werd uitgemaakt voor een slechte moeder omdat ze ten strijde trok en haar kind in de steek liet.

Van de 29 vrouwen die de onderscheiding ”Heldin van de Sovjet Unie”  ontvingen behoorden  23 tot de “Nachthexen”  en daarmee werd deze eenheid de hoogst gedecoreerde  eenheid binnen de Sovjet Luchtmacht.

Jaarlijkse bijeenkomst op 2 mei 
Ieder jaar op 2 mei komen deze vrouwen bijeen en verzamelen ze zich voor het Bolshoi theater in Moskou. Velen zijn al lang grootmoeder of overgrootmoeder.

Dames met rimpels in het gezicht en te rood geschminkte lippen.
Hoog gedecoreerd en toch vergeten
.

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen