Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 9 april 2011 Oorlogsmisdadigers Fritz Knöchlein drager Ridderkruis
German

9 april 2011 Oorlogsmisdadigers Fritz Knöchlein drager Ridderkruis

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 overschrijden troepen van Nazi Duitsland de grenzen van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. In een snelle opmars valt 24 mei Boulogne-sur-mer, Noord Frankrijk, in Duitse handen en raken de Franse en Britse troepen in de val. Engeland besluit het Brits expeditieleger bij Duinkerken te evacueren.

Le Paradis
Britse militairen behorend tot het 2e Bataljon van het Royal Norfolk Regiment raken 27 mei in Le Paradis geïsoleerd van hun eenheid. De mannen worden aangevallen door de 3e SS compagnie, 2e Bataljon van het 2e SS Totenkopf Regiment. Obersturmführer (1e Luitenant) Fritz Knöchlein is de compagniescommandant. De militaire kwaliteiten van de SS soldaten bevinden zich nog op een bedenkelijk laag niveau, dit tot grote misnoegen van de Wehrmacht die zich niet alleen ergert aan de slechte militaire capaciteiten maar vooral aan de vele negatieve gedragingen door de SS begaan.

Gebrek aan munitie
De Britse mannen verschansen zich in een boerderij en gaan de strijd aan. Door gebrek aan munitie worden de 99 militairen uiteindelijk gedwongen zich over te geven en vallen als krijgsgevangen in handen van Fritz Knöchlein. Na onderling gediscussieer tussen de Britten en de Nazi Duitsers geeft Fritz Knöchlein het bevel de Britse krijgsgevangenen met machinegeweren neer te schieten. Hierna begeeft hij zich tussen de dode Britse militairen, gaat op zoek naar mannen die de moordpartij hebben overleefd die vervolgens met geweren worden doodgeschoten.

Private Albert Pooley en Private William O'Callaghan
Private Albert Pooley zwaar gewond en Private William O’Callaghan gewond zijn de enige die het oorlogsmisdrijf hebben overleefd en weten zich in een varkensstal te verbergen. Drie dagen later worden ze ontdekt door Madame Duguenne-Creton. Ze heeft de twee verzorgd en in een later stadium overgedragen aan het 251e Infanterie Regiment van de Wehrmacht. Beide mannen hebben bewust niet gesproken over de oorlogsmisdaad die zij hadden meegemaakt. Albert Pooley wordt door de Wehrmacht gebracht naar het ziekenhuis in Bethune Noord Frankrijk. Ook de Wehrmacht heeft het massagraf ontdekt en gezien de schotwonden komt al snel het vermoeden dat de SS zich opnieuw niet aan de regels van het Oorlogsrecht heeft gehouden.

Onbegrip voor Albert Pooley
Private Albert Pooley wordt na een medische verklaring van ongeschiktheid in 1943 uitgewisseld en gerepatrieerd naar Engeland. Daar wordt zijn verhaal over de massamoord door de Britse autoriteiten niet serieus genomen. Albert Pooley vindt geen gehoor en krijgt slechts onbegrip.
William O’Callaghan keert in 1945 vanuit het krijgsgevangenkamp terug naar Engeland, doet zijn verhaal maar ook hij wordt niet geloofd.

Albert Pooley ontplooit initiatief
Albert Pooley neemt in 1946 het initiatief en gaat voor eigen rekening terug naar Le Paradis in Frankrijk. Hij ontmoet Madame Duguenne-Creton en de krant van Noord Frankrijk “Nord Eclair” plaatst zijn verhaal met verklaringen van getuigen. Naar aanleiding hiervan krijgt de War Crimes Investigation Unit ( Oorlogsmisdaden Onderzoek Eenheid) opdracht de zaak te onderzoeken.
Voor de Britse inlichtingendienst was de eerste taak na te gaan, welke Nazi Duitse troepen omstreeks die periode in het gebied Le Paradis hadden gevochten.

Kensington Gardens Colonel Schotland
Albert Pooley wordt gevraagd zich te melden in Kensington Gardens te Londen en krijgt van Colonel Schotland de vraag waarom hij niet eerder dit incident heeft vermeld. Pooley geeft aan dit al in 1943 te hebben gedaan. Schotland is woedend en onderneemt actie.
Albert Pooley keert 6 november 1946 terug naar Kensington Gardens voor een verklaring onder erewoord, korte tijd later gevolgd door een verklaring van O’Callaghan.
Fritz Knöchlein is inmiddels getraceerd en voor onderzoek overgebracht naar Londen.

Fritz Knöchlein staat van dienst
Tijdens de oorlogsjaren heeft Fritz Knöchlein binnen de SS een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Na zijn Franse periode heeft hij gevochten aan het Oostfront in Rusland en promoveert van 1e luitenant compagniescommandant tot SS Obersturmbannführer (luitenant-kolonel) als Regimentscommandant van de 16e Panzer Grenadier Division. 1940 is aan hem uitgereikt het “IJzeren Kruis”, 1942 het “Duitse Kruis” en 1944 het “Ridder Kruis”.

Voorjaar 1948
Voorjaar 1948 ontvangen Pooley en O’Callaghan brieven van het Ministerie van Oorlog, waarin gevraagd wordt of zij bereid zijn te getuigen tegen een vermeende oorlogsmisdadiger in Hamburg.
Beiden antwoorden afzonderlijk volmondig met een Ja.

Proces in het Curio Haus te Hamburg
Maandag 11 oktober 1948 begint het proces in het Curio Haus te Hamburg. Fritz Knöchlein geeft aan zich niet schuldig te voelen, omdat naar zijn zeggen de Britten de witte vlag onjuist hebben toegepast en gevuurd hebben met “dumdum kogels”.

Dumdum kogels
In het verdrag van de Internationale Vredesconferentie van Den Haag 1899 wordt het gebruik van fragmenterende en uitzettende kogels, waaronder de Dumdum kogel, verboden.

Uitspraak
25 oktober 1948, de 12e dag van de rechtszaak, verklaart de rechter advocaat dat dit niet relevant is. Mocht dit al het geval zijn geweest, hadden ze toch recht gehad op een behoorlijk proces.
Fritz Knöchlein, gehuwd, vier kinderen en ridderkruis drager wordt 25 oktober 1948 veroordeeld tot de dood door ophanging. Na het aanhoren van het vonnis wordt hij grauw in het gezicht maar toont geen verdere emotie.

Advocaat Dr. Uhde vraagt om clementie
Advocaat Dr. Uhde doet aan het Hof alsnog een verzoek tot clementie voor Fritz Knöchlein in het belang van zijn vrouw en de vier kinderen die alle rechtszittingen hebben bijgewoond.

Vonnis voltrokken
28 januari 1949 wordt het vonnis voltrokken
Andere SS soldaten, onderofficieren of officieren zijn niet gestraft voor hun rol in deze massamoord.

Overlijden
William O’Callaghan overlijdt november 1975 op 61 jarige leeftijd.
Albert Pooley overlijdt 9 februari 1982.
     
 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen