Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 8 december 2009 Richard Todd 
German

8 december 2009 Richard Todd 

In de "Daily Mail" las ik dat op vrijdag 4 december j.l. de Britse filmacteur Richard Todd (foto) op 90 jarige leeftijd is overleden aan kanker. Op het Witte Doek speelde hij in vele films waaronder "The Dam Busters" en "The Longest Day".
In een interview dat hij gaf tijdens het maken van de jungle oorlogsfilm "The Long End And The Short End" vertelde hij graag de helft van de moed te bezitten van de kerels die hij gespeeld had op het Witte Doek.

Richard Todd werd geboren in Dublin en bracht een deel van zijn kinderjaren door in India waar zijn vader als officier arts werkzaam was in het Britse leger. De bedoeling was dat hij de officiersopleiding zou volgen in Sandhurst, maar hij koos uiteindelijk toch voor het acteursvak. Zijn eerste filmdebuut maakte hij in 1937.
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in september 1939 meldde hij zich aan voor het Britse leger. Oorspronkelijk diende hij bij de King's Own Yorkshire Light Infantry. Later kwam hij bij het Parachute Regiment en werd toegevoegd aan het 7th (Light Infantry) Battalion als onderdeel van de 6th British Airborne Division. Op 6 juni 1944, tijdens de landingen op D Day, nam hij als kapitein deel aan de Britse Airborne Operaratie Tonga.
Tonga was de codenaam voor de Airborne Operatie van de British 6th Airborne Division. In de nacht van 5 op 6 juni voorafgaand aan de landingen vanuit zee, zijn de Airborne troepen van de zweefvliegtuigen en de para's geland op de oostelijke flank van het invasiegebied. Twee strategisch belangrijk gelegen bruggen over de Orne en het Caen Kanaal moesten zij in handen krijgen. Hierdoor behoorde Richard Todd tot de eerste Britse officieren die gedropt zijn op het vasteland als onderdeel van Operatie Overlord.

Richard Todd nam deel aan de hoofdaanval op de Pegasus Bridge over de Orne. Op de brug ontmoette hij daar Major John Howard. In de film "The Longest Day" 1962 speelde hij de rol van Major Howard. In 1954 speelde hij in de film "The Dam Busters", handelend over de Britse luchtaanval op de Duitse stuwdammen gelegen in het Sauerland, de rol van Wing Commander Guy Gibson.
Had ik maar de helft van de moed van deze acteur………

Volgende keer meer over Guy Gibson en Operation Chastice

Plaatje: Kaart operatie Overlord

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen