Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 8 januari 2010 Strijd op de Middellandse Zee deel 4  Slag bij Kaap Passero
German

8 januari 2010 Strijd op de Middellandse Zee deel 4  Slag bij Kaap Passero

11 oktober 1940 voert de Britse lichte kruiser HMS Ajax een verkenningsmissie uit op de Middellandse Zee. Tegelijkertijd zijn ook drie Italiaanse onderzeeboten en vier torpedobootjagers gezamenlijk aan het patrouilleren.

Torpedoboot Alcione
In de nacht van 11 op 12 oktober wordt de Britse kruiser ontdekt door de Italiaanse onderzeeër Alcione. In volle vaart, om de afstand van 18.000 meter zo snel mogelijk te overbruggen, stevent de Alcione met de twee andere onderzeeërs Ariel en Arione af op de HMS Ajax. Onbewust van het naderend gevaar vervolgt de HMS Ajax haar missie. Tegen 2.00u in de nacht worden door de Alcione op ca 1800 meter afstand twee torpedo’s gelanceerd.

Torpedobootjager Arione
Tegelijkertijd vraagt de commandant van de drie Italiaanse onderzeeboten, Kapitein Banfi, aan het vlaggenschip de torpedobootjager Arione, om met de andere torpedobootjagers het vuur te openen op de HMS Ajax. Drie granaten treffen de Ajax, twee komen terecht op de brug de derde onder de waterlinie.

HMS Ajax
Onmiddellijk gaat de HMS Ajax in de tegenaanval en stevent in volle vaart af op de Italiaanse onderzeeërs en schiet intussen de Ariel volledig in de vernieling waardoor deze zinkt. Vervolgens richt de Ajax zich op de onderzeeër Airone. Ook deze wordt buiten gevecht gesteld en zinkt een paar uur later. De nog onbeschadigde onderzeeër Alcione trekt zich terug van het strijdtoneel. . Een kwartier later ontdekt de radar twee Italiaanse torpedobootjagers, de Avieri en de Artigliere.
De Ajax opent het vuur op de Avieri, deze wordt volop getroffen en moet zich zwaar gehavend terugtrekken. De tweede Italiaanse torpedobootjager Artigliere lanceert een torpedo en vuurt met haar kanonnen van korte afstand op de HMS Ajax. De torpedo mist doel maar de door Artigliere afgevuurde granaten stellen de radar buiten werking en beschadigen twee geschutskoepels. De HMS Ajax blijft de Artigliere onder vuur houden, ook deze wordt getroffen en zwaar beschadigd. Hierop breekt de Ajax het gevecht af. De zwaar beschadigde Artigliere wordt door de inmiddels verschenen derde Italiaanse torpedobootjager Camicia Nera op sleeptouw genomen.

HMS Illustrious
De beide schepen worden ontdekt door een Brits Sunderland vliegtuig. Hierop vertrekken drie Swordfish vliegtuigen uitgerust met torpedo's vanaf het vliegdekschip de HMS Illustrious. De torpedo's missen doel, de twee worden niet geraakt.

HMS York
15 oktober worden de beide Italiaanse schepen in de vroege morgen verrast door de Britse kruiser HMS York. De Camicia Nera maakt zich snel los van de sleep en haast zich ervan door. Nadat de bemanning de Artigliere heeft kunnen verlaten wordt de Artigliere door de York tot zinken gebracht.

Slachtoffers
Tijdens de gevechten met de HMS Ajax is de bemanning van de Italiaanse onderzeeboot Ariel voor het grootste deel om het leven gekomen, onder hen ook kapitein Ruta. De bemanning van de Airone heeft zich voor een deel kunnen redden waaronder commandant Banfi. De overlevenden van de torpedobootjager Artigliere zijn de dag na het tot zinken brengen door de York, gered door de Italiaanse marine. De commandant en het merendeel van de stafofficieren waren al in de strijd met de Ajax om het leven gekomen. Totaliteit zijn ca 200 Italiaanse marinejongens omgekomen.
 
Ook de HMS Ajax betreurt het verlies van 13 marinemensen en telt 30 gewonden.

Materiële schade
Italië verliest een torpedobootjager, twee torpedoboten en houdt een zwaar beschadigde torpedobootjager over aan de strijd met de HMS Ajax. 

 
       

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen