Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 7 juli 2010 Lida Baarova
German

7 juli 2010 Lida Baarova

Lida Baarova geboren 7 september 1914 te Praag was een Tsjechisch actrice, die in Tsjechië op 17 jarige leeftijd acteerde in haar eerste speelfilm. In 1934 kreeg zij door de UFA Berlin een filmcontract aangeboden en ze deed in 1935 als tegenspeelster van de bekende filmspeler Gustav Fröhlich haar eerste Duitse film.

Joseph Goebbels als Casanova
In 1936 tijdens een concert dat gegeven werd ter gelegenheid van de Neurenbergse partijdagen zat Lida Baarova naast de Duitse minister van propaganda Joseph Goebbels. Onder het zingen van het refrein van Eleanor door de zangeres:”Ich liebe dich, Ich liebe dich” buigt Joseph Goebbels zich naar Lida Baarova en fluistert in haar oor:”Ich liebe dich auch”. Lida gaat hier niet verder op in. De volgende dag moet Joseph Goebbels voor de partijdag zijn rede houden. Hier, in gezelschap van velen, ontmoeten zij elkaar opnieuw. Onverwachts zegt Joseph Goebbels dat hij met Frau Baarova nog enkele zakelijke kwesties moet bespreken en nodigt haar uit mee te gaan naar een zijkamer.
Lida is verbaasd omdat de propaganda minister binnen enkele ogenblikken zijn redevoering moet houden maar gaat mee. De mooie jonge actrice Lida Baarova en de oudere propaganda minister Joseph Goebbels als Casanova. Binnen neemt Joseph direct het woord. Lida onderbreekt hem en zegt:”Herr Reichsminister, u moet zodadelijk het podium op”. Joseph heeft zijn gedachten maar bij één ding en dat is in ieder geval niet de redevoering. Hij kust haar hartstochtelijk en toen beiden erachter kwamen dat zijn gezicht onder de lippenstift zat, hadden ze slechts 2 minuten om het te verwijderen.
Het was het begin van een verhouding die uitgroeide tot een liefdesaffaire. Joseph en Lida trokken zich er niets van aan dat er binnen Berlijn veel over hen werd geroddeld.

Magda Goebbels
Inmiddels was ook Magda Goebbels, echtgenote van Joseph en 20 jaar ouder dan Lida op de hoogte van de romance. Zij nodigde Lida bij zich op de thee om haar onder vier ogen te kunnen spreken. Magda behoorde met Emmy Goering, tot de twee “First Ladies” van Duitsland, was persoonlijk bevriend met de Führer en was ook nog eens de echtgenote van haar minnaar. Lida kon niet anders dan de uitnodiging accepteren en ging naar Schwanenwerder in Berlijn. Tot haar grote verrassing verliep de ontmoeting geheel anders dan zij zich had voorgesteld. Magda liet weten op de hoogte te zijn van Josephs fascinerende aantrekkingskracht, gaf aan dat Lida zich als zijn geliefde beschikbaar moest stellen en dat zij de escapades van Joseph met betrekking tot Lida zou accepteren.

Relatie krijgt andere wending
2 jaar later in 1938, Lida had inmiddels in 4 Duitse films gespeeld, kreeg de relatie een geheel andere wending. Joseph besloot zich te laten scheiden. Magda informeert Hitler over de plannen van Joseph waarop Hitler zich met de affaire gaat bezighouden en door zijn persoonlijke inbreng wordt de scheiding voorkomen. Lida worden geen rollen meer aangeboden en krijgt te horen dat ze Duitsland moet verlaten. In 1938 op 24 jarige leeftijd keert ze terug naar Praag.

Afloop oorlog
1945, na afloop van de oorlog, wordt Lida in Tsjecho-Slowakije tot ander half jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege haar werk en collaboratie voor de oorlog met Nazi Duitsland. In 1949 treedt ze in het huwelijk met Jan Kopecky. Al in 1958 laat ze zich van hem scheiden en treedt in hetzelfde jaar opnieuw in het huwelijk met de in Salzburg woonachtige Zweedse professor Kurt Lindall. Tot zijn overlijden in 1980 heeft zij met hem een gelukkig leven.

Salzburg
Lida blijft in Salzburg wonen aan de Haunspergerstrasse 25, het huis waarin tot 1938 de Joodse familie Friedmann had gewoond. In de negentiger jaren publiceert zij haar memoires.
Inmiddels lijdt Lida aan de ziekte van Parkinson en overlijdt in 2000 te Salzburg.
Uitingen van spijt of schuldig gedrag met betrekking tot haar verleden heeft ze nooit gegeven.

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen