Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 7 december 2013  Chaos die oorlog heet  Bijzonder gedrag 
German

7 december 2013  Chaos die oorlog heet  Bijzonder gedrag 

Normandië juni 1944  Obersturmführer Kurt Havemeister 

Cambes-en-Plaine
Cambes-en-Plaine is een klein plaatsje, gelegen enkele kilometers ten noordwesten van Caen in Normandië. De Britten hadden gehoopt Cambes-en-Plaine 7 juni 1944, de dag na de invasie, te kunnen innemen maar worden in dit gebied geconfronteerd met een vastberaden strijdvaardige fanatieke tegenstander, de 12.SS Panzer Division Hitlerjugend. De commandant van de 7e Kompanie behorend tot het 2e bataljon van het 26e Panzergrenadier Regiment, Obersturmführer (1e luitenant) Kurt Havemeister, slaagt  erin met zijn manschappen Cambes-en-Plaine binnen te dringen en begint direct met het opzetten van stellingen in het park aan de noordzijde van Cambes-en-Plaine.   

Juno Beach
De Canadezen, geland 6 juni op Juno Beach, de zwaarste klus van de drie Britse invasiestranden, openen in de vroege ochtend van 16 juni 1944 een zwaar artillerievuur op de stellingen van Kurt Havemeister en zijn 7e Kompanie.

Inferno
De wereld rondom de Duitse soldaten verandert in een inferno, een plek van helse verschrikkingen met het oorverdovende geluid van ontploffende granaten, het gekraak van omvallende bomen en het kabaal van instortende muren.

Kurt Havemeister
Zodra de artillerie beschieting ophoudt komen Kurt Havemeister en zijn mannen uit de stellingen. Ze zijn onder de indruk bij het zien van de gebouwen die om hen heen in puin zijn geschoten en het park dat veranderd is in een chaos van kraters en omgevallen bomen. Buiten het park blijft het schieten doorgaan, de Canadezen rukken op en naderen Cambes-en-Plaine. De jonge Duitse soldaten hebben mijnen gelegd en het graan gemaaid om een beter schootsveld te verkrijgen. Als commandant weet Kurt Havemeister ook dat de Canadezen niet op de hoogte zijn van de Duitse bunkers en hun posities binnen en buiten Cambes-en-Plaine. 

Canadese soldaten rukken op
Om het door de Duitsers afgegeven vuur te ontwijken probeert een groep Canadese soldaten op te rukken door het plaatsje Cambes-en-Plaine en komen uit, recht voor de positie van Kurt Havemeister en zijn 7e Kompanie. Wat vervolgens plaatsvindt is een afschuwelijk vuurgevecht, waarbij de Canadese groep soldaten bijna geheel wordt weggevaagd door de 7e Kompanie.

Kakofonie
Dan houdt het vuren op en na de kakofonie van het schieten ontstaat een ijzige stilte, af en toe doorbroken door een schot.

Legervoertuigen met Rode Kruis vlaggen
Niet lang daarna zien zij vanuit de richting Villons-les-Buissons Canadese legervoertuigen naderen met duidelijk zichtbare grote Rode Kruis vlaggen erop.

Fluitsignaal
Obersturmführer Kurt Havemeister geeft een fluitsignaal om zijn mannen aan te geven dat er niet meer geschoten mag worden. De Canadezen verspreiden zich over het veld, helpen de vele gewonde soldaten en nemen de zwaargewonden mee. Kurt Havemeister en zijn mannen doen hetzelfde. Zonder onderlinge afspraak is ter plekke een staakt-het-vuren ontstaan welke door beide partijen wordt gerespecteerd en gehandhaafd.

Salueert
Na ongeveer een half uur komt in een jeep een Canadees officier aanrijden en stopt dichtbij de bosrand van het park. Om voor een ieder duidelijk zichtbaar te zijn gaat hij staan in zijn jeep en salueert richting Kurt Havemeister en zijn mannen als blijk van waardering voor het kunnen weghalen van zijn gewonde jongens. Hierop verlaat ook Obersturmfúhrer Kurt Havemeister de loopgraaf en beantwoordt de groet van de Canadese officier. Vervolgens stapt de Canadees in de jeep en rijdt terug naar de geallieerde linies.

It’s a mad, mad world...de Chaos die Oorlog heet.

 

Commonwealth War Cemetery te Cambes-en-Plain
De Britse Commonwealth War Cemetery te Cambes-en-Plaine is de locatie waar 16 juni 1944 het gevecht heeft plaatsgevonden tussen de Canadezen en de 7e Kompanie van Kurt Havemeister.

12 SS Panzer Division Hitlerjugend
De 12 SS Panzer Division Hitlerjugend verloor de eerste maand in Normandië 60% van haar jonge manschappen, daarvan 20% gedood en 40% gewond. September 1944 bestond de divisie uit nog maar 2000 tot 3000 manschappen.

 

Lees ook Chaos die oorlog heet - een bijzondere patrouille Lees verder  

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen