Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 6 mei 2011  Nederlandse Krijgsgevangenen in Stalag XIB en 357 Onthulling Plaquette op Brits Monument  
German

6 mei 2011  Nederlandse Krijgsgevangenen in Stalag XIB en 357 Onthulling Plaquette op Brits Monument  

Fallingbostel / Oerbke, een klein gemoedelijk dorpje in een prachtige omgeving gelegen tussen Hannover en Hamburg aan de Duitse Autobahn. Een oase van rust en vriendelijke gastvrijheid. Zonder enige voorkennis heeft de gemiddelde bezoeker geen idee wat zich hier  tijdens de oorlogsjaren heeft afgespeeld.

Stalag XIB Fallingbostel
September 1939 na de Duitse inval in Polen, wordt te Fallingbostel in een al bestaand barakkenkamp, het krijgsgevangenkamp Stalag XIB opgericht. In het begin worden krijgsgevangenen geplaatst afkomstig uit de door Nazi-Duitsland veroverde landen, Polen, Belgen en Fransen. Na de Duitse aanval op de Sovjet Unie, worden in dit kamp nog eens 10.000 Russische officieren geïnterneerd.

Stalag XID Oerbke
Juni 1941 ontstaat 100 meter ten oosten van Fallingbosteler Stalag XIB, Stalag XID Oerbke. Dit kamp is uitsluitend bedoeld voor het onderbrengen van Russische krijgsgevangenen, waarvan de eerste juli 1941 arriveren. Het terrein is omgeven door een prikkeldraad versperring en verder is er niets voorhanden. Geen barakken, geen sanitaire voorzieningen, helemaal niets. De arme kerels moeten overnachten onder de vrije hemel. Uiteindelijk krijgen zij in november 1941 toestemming om voor enig onderkomen te zorgen. In de regel waren dat holen onder de grond, door de Russen zelf gegraven. In een nog later stadium zijn er barakken gekomen, die ook gebouwd zijn door de Russen.

Tyfusepidemie
Vanwege de slechte leef omstandigheden, breekt november 1941 binnen het kamp een tyfusepidemie uit waarbij 90% van de gevangenen is omgekomen. Op het nabij gelegen Russisch kerkhof liggen 30.000 man.

Russische krijgsgevangenen als arbeidskrachten
De leiders van Nazi Duitsland beginnen 1942 in te zien dat de oorlog op korte termijn niet kan worden gewonnen en gaan de Russen gebruiken als arbeidskrachten. De verzorging verbetert in lichte mate, men krijgt net voldoende om te overleven en te kunnen werken. De massasterfte is voorbij.

Stalag XID toegevoegd aan Stalag XIB 
April 1942 wordt Stalag XID Oerbke toegevoegd aan Stalag XIB Fallingbostel. Vanaf 1944/1945 wordt het kamp aangeduid als Stalag 357 en dient als onderkomen voor Britse en Amerikaanse krijgsgevangenen.
16 april 1945 wordt Stalag 357 door de Britten bevrijd.

Brits monument
Tegenover de voormalige kamplocatie is door de Britten in 2005 een monument geplaatst, dat tot stand is gekomen door de inzet van Mr. Ken Brown, een Royal Air Force veteraan, en Mr. Allan Purcell Mess Manager van het 2e Battailon Sgts’Mess. Het internationale gedenkteken is opgedragen aan de krijgsgevangenen uit 13 landen die op deze plek gevangen werden gehouden.

2nd Battailon Royal Electrical and Mechanical Engineers
Het 2nd Battailon REME (Royal Electrical and Mechanical Engineers) houdt vanaf sinds 2005 jaarlijks een herdenkingsceremonie bij het monument. De Brit Kevin Greenhalgh, voormalig Brits militair en curator van het Militair Museum Fallingbostel, is verantwoordelijk voor de organisatie en geeft leiding aan het ceremonieel gebeuren.

Afspraak Hamburg
Met mijn zoon had ik de afspraak zaterdag 23 april Hamburg te bezoeken en zondags af te reizen naar Fallingbostel. Alle afspraken in Hamburg waren al geboekt. Voor zondag was er bij de militaire autoriteiten een verzoek ingediend om de Britse basis te mogen bezoeken.

Kevin Greenhalgh 
Dinsdag 19 april kwam van Kevin Greenhalgh de uitnodiging aanwezig te zijn bij de herdenking op zaterdag 23 april. Onkundig wat ons te wachten stond hebben we ons aangemeld bij het gedenkteken en worden gastvrij ontvangen door Kevin en zijn zoon Ken, beroepsmilitair in de Bundeswehr.

Nederlandse driekleur op Brits gedenkteken
Aan het monument hangt de Nederlandse driekleur en ernaast staat een fiets uit vroegere tijden. Kevin vermeldt dat achter de vlag een plaquette is aangebracht als gedenkteken voor de Nederlandse krijgsgevangenen die in Stalag XIB en 357 hebben gevangen gezeten en vervolgens krijg ik de opdracht deze plaquette tijdens de herdenkingsplechtigheid te onthullen.
Ik schrok. Veels te veel eer voor mij maar Kevin stond erop om het te doen. Wij twee waren de enige aanwezige Nederlanders
Een bijzondere situatie. Britten die op hun monument een plaquette plaatsen voor onze Nederlandse jongens uit de oorlogsjaren. Ik was diep onder de indruk om dit te mogen doen.

Britse oorlogsveteranen
Onder de aanwezigen bevonden zich ook 6 Britse oorlogsveteranen, Les Allan, John Scriven, Percy Lewis, Charlie Mayhead, Jes Mathews en Reg Cleaver die allen op deze plek als krijgsgevangene hebben doorgebracht. 

Herdenkingsdienst Padre Peter Heningen
Tijdens de herdenkingsdienst waarbij o.a de hymn: Morning has broken wordt gezongen doet Padre Peter Heningen het woord. Aan het eind van zijn verhaal, verlaat hij de spreektafel en wendt zich tot de aanwezige militairen. In uitgebreide bewoordingen geeft hij aan krijgsgevangenen of alle andere gevangenen waarover zij misschien ooit de verantwoordelijkheid kunnen krijgen, deze altijd een humane behandeling te geven. Trek lering uit datgene wat zich op deze plek heeft afgespeeld. Een mooie herdenking die vlekkeloos verliep. Na afloop stelden de oorlogsveteranen zich naast elkaar op voor de poort van het monument geflankeerd door Britse militairen. Een mooi plaatje om niet snel te vergeten.  

Reg Cleaver RAF oorlogsveteraan
Na afloop van de ceremonie kwam de uitnodiging mee te gaan naar de mess en hadden daar  een ontmoeting met RAF oorlogsveteraan Reginald Cleaver.
In een persoonlijk gesprek vertelde hij als sergeant boordwerktuigkundige en copiloot diverse missies naar Duitsland te hebben gevlogen op een Halifax bommenwerper. Tijdens de missie naar Wuppertal in de nacht van 23-24 juni 1943 wordt de Halifax Bomber aangevallen door drie Focke Wulf 190 nachtjagers, waarschijnlijk afkomstig van Fliegerhorst Venlo. De Halifax wordt geraakt en stort al brandend in een duikvlucht naar beneden. Bij nadering van de grond probeert de piloot het brandende vliegtuig nog een beetje onder controle te krijgen. Ze crashen tussen de bomen waarbij door de voorwaarts glijdende beweging de vleugels afbreken en de brandende brandstoftanks worden verwijderd. De romp raakt de grond en op miraculeuze wijze komen ze uit het vliegtuig.

Biesbosch ontsnappingsroute
Reg Cleaver nog steeds half dizzy, loopt wat rond en heeft niet in de gaten wat om hem heen gebeurt. Dan wordt hij aangesproken door een jonge Nederlandse vrouw. Zij neemt hem mee en enkele weken later zou via De Biesbosch ontsnappingsroute geprobeerd worden terug te keren naar Engeland. Dan gaat het mis en wordt Reg Cleaver opgepakt. Via diverse gevangenissen en krijgsgevangenkampen belandt ook hij uiteindelijk in Stalag XIB 357 te Fallingbostel.
Een bijzondere man, een bijzonder verhaal en voor ons een bijzondere ontmoeting.
Halverwege de middag nemen we met spijt afscheid en rijden naar onze afspraken in Hamburg om de volgende dag weer terug te keren naar het mooie rustige Bad Fallingbostel waar het uitstekend vertoeven is.

Britten en Duitsers
Britten en Duitsers leven in Bad Fallingbostel in goede harmonie naast en met elkaar. Vader Kevin als oud Brits militair en zoon Ken als Duits militair vormen hiervan een mooie afspiegeling  en in dat kader het huidig Europees denken. 

Dank
Dank aan Kevin, Ken en het 2nd Battailon Royal Electrical Mechanical Engineers voor de uitnodiging, ontvangst en het plaatsen van een plaquette als aandenken voor de Nederlandse militairen die als krijgsgevangenen hebben doorgebracht in Stalag XI B en 357.
Tevens mijn dank aan Frau Julia Zwingman van Hotel Hof Idingen te Fallingbostel en Herr Edgar Braeunig van de Walsroder Zeitung voor de gevraagde medewerking.

Fallinbostel Military Museum
Meer informatie over het Militaire Museum in Fallingbostel is te vinden op onderstaande Link.

Fallingbostel Military Museum
Het Museum en de site hebben een informatieve/historische inhoud zonder verheerlijking van oorlogshandelingen. 

 


 

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen