Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 5 november 2013  Hr.Ms. Van Nes  Torpedobootjager van de Koninklijke Marine in ongelijke strijd 
German

5 november 2013  Hr.Ms. Van Nes  Torpedobootjager van de Koninklijke Marine in ongelijke strijd 

Hr.Ms. Van Nes
Hr.Ms. van Nes was een torpedobootjager van de Koninklijke Marine met een waterverplaatsing van 1680 ton en in dienst gesteld op 12 maart 1931. Zij was de laatste van de acht gebouwde torpedobootjagers uit de Admiralen Klasse.

Nederlands Oost-Indië
14 december 1933 vertrekken de van Nes en het identieke zusterschip Banckert naar voormalig Nederlands Oost-Indië.

Pearl Harbor
8 december 1941, na de Japanse aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland aan Japan de oorlog.

S.S. Sloet van der Beele
16 februari 1942, krijgt Hr.Ms. Van Nes opdracht richting Singapore te varen en op zee een rendez-vous te maken met het reeds uit Singapore vertrokken KPM lijnschip S.S. Sloet van der Beele en deze te begeleiden naar Tandjong Pandan, de hoofdstad van Billiton. De opdracht luidt om daar de aanwezige Nederlandse onderdanen te evacueren naar Batavia. De volgende dag 17 februari 1942, rond  8.00u in de ochtend arriveren beide schepen in Tandjong Pandan. De S.S. Sloet van der Beele vaart de haven binnen waar alles al in gereedheid is gebracht voor de evacuatie.

Japanse oorlogsdreiging
De Japanse oorlogsdreiging is inmiddels groot en de torpedobootjager Hr.Ms. Van Nes blijft buitengaats en vaart heen en weer om de S.D. Sloet van der Beele bescherming te bieden aan de zeezijde. Binnen twee uur zijn alle 400 militairen en burgers ingescheept en rond 10.00u in de ochtend zet de S.S. Sloet van der Beele, begeleidt door de torpedobootjager Hr.Ms. Van Nes, koers richting Batavia, het huidige Djakarta. Nog geen half uur na vertrek wordt aan boord van de van Nes luchtalarm afgegeven i.v.m. een naderend vliegtuig. Het blijkt een Japans verkenningstoestel te zijn en onmiddellijk wordt deze met het 7,5 cm kanon en de 40 mm mitrailleurs onder vuur genomen. Het Japanse vliegtuig blijft op afstand onbereikbaar voor het afweergeschut van Hr.Ms. Van Nes. Kort daarna verdwijnt het achter de horizon. 

Luchtalarm voor Japanse vliegtuigen
13.00u verschijnen aan de horizon ongeveer 20 Japanse vliegtuigen afkomstig van het Japanse vliegdekschip Ryujo. Opnieuw wordt luchtalarm gegeven.

Sloet van der Beele
De Japanners storten zich op de “Sloet van der Beele”. Vijf bommen worden op haar losgelaten en de traag manoeuvrerende  Sloet van der Beele kan door snel reageren vier van de vijf bommen ontwijken. De vijfde bom is een voltreffer en dringt diep in het schip waar het met een enorme dreun ontploft. Er ontstaat brand en rookontwikkeling en vele van de in de gangen schuilende passagiers komen om. Na de fatale inslag zinkt de “Sloet van der Beele” binnen vijf minuten rechtstandig naar de bodem van de zee. 249 opvarenden komen om, 203 opvarenden in vijf reddingsboten overleven de fatale aanval.

Van Nes
Nu storten de Japanners zich op de “Van Nes”. Met grote vasthoudendheid neemt de bemanning de Japanse vliegtuigen onder vuur en houden daardoor de vliegtuigen op behoorlijke afstand. De Vickers anti-luchtdoel mitrailleurs lopen vast door de hitte en moeten geregeld worden gekoeld. Door gebruik te maken van de beschikbare 31.000 pk die het schip een snelheid geven van 34 knopen, lukt het Commandant Luitenant ter Zee 1e klasse Lagaay door wild en snel manoeuvreren de vijandelijke bommen te ontwijken. Door “near missers” springen aan boord wat klinknagels van de platen maar Hr.Ms.Van Nes houdt stand en de Japanse vliegtuigen blazen de aftocht. Hun overmacht heeft niets opgeleverd.

Teleurstelling
Dan verschijnen aan de horizon opnieuw een groot aantal vliegtuigen. De teleurstelling is groot als het geen Engelse jagers maar Japanse bommenwerpers en duikbommenwerpers blijken te zijn. 

Hr.Ms. Van Nes
De dappere strijdende Nederlandse torpedobootjager Hr.Ms. Van Nes van de Koninklijke Marine staat niet alleen tegen een overmacht van vliegtuigen, maar ook het Japanse vliegdekschip Ryojo, de Japanse kruiser Chokai en de Japanse torpedobootjagers Shirakumo en Isonami houden de Japanners achter de hand om de alleen strijdende Hr.Ms. Van Nes uit te schakelen voor het geval dat de vliegtuigen niet zouden slagen in het uitvoeren van hun missie. Ook nu wordt de Van Nes door de vele Japanse vliegtuigen aangevallen, worden de vliegtuigen bestookt door het afweergeschut van de Nederlandse torpedobootjager en kan de wild en heen en weer manoeuvrerende Hr.Ms. Van Nes de vele bommen ontwijken.

Bericht
Luitenant ter Zee 1e klasse Lagaay laat om 15.20u het volgende bericht verzenden:”Aanval duurt voort, zijn licht beschadigd”. Het is het laatste bericht van de Nederlandse torpedobootjager.  Hr.Ms. Van Nes wordt 15.30u getroffen door een bom op het achterschip, direct daarop door een tweede treffer in de midscheeps. Wat volgt is een enorme explosie, Hr.Ms. Van Nes breekt doormidden en zinkt.
68 van de 143 marinemannen verliezen het leven. 

Commandant Lagaay
Lagaay was voor zijn aanstelling als commandant van Hr.Ms. Van Nes 1e officier van de Hr.Ms. Sumatra, het schip dat Prinses Juliana en de prinsessen Beatrix en Irene naar Canada heeft gebracht. Daarna krijgt Charles Lagaay het commando over Hr.Ms. Van Nes en is de jongste commanderend officier van de Koninklijke Nederlandse Marine. Commandant Lagaay behoort tot de 68 marinemannen die omkomen.

 

Wat is gebeurd met het Japans eskader?  

Ryujo
Ryujo, het Japanse vliegdekschip waarvan de vliegtuigen zijn vertrokken die de Van Nes hebben aangevallen, is in augustus 1942 door vliegtuigen van het Amerikaanse vliegdekschip USS Saratoga door bom en torpedotreffers tot zinken gebracht. Het merendeel van haar bemanning kon door Japanse kruisers en torpedobootjagers worden gered.

Chokai
Chokai, de Japanse kruiser, behorend tot het eskader dat de Van Nes moest uitschakelen, is in de ochtend van 25 oktober 1944, door Amerikaanse oorlogsschepen en vliegtuigen tot zinken gebracht. Enkele bemanningsleden worden gered door de Japanse torpedobootjager Fujinami. Twee dagen later wordt de Fujinami tot zinken gebracht. Alle bemanningsleden komen om incluis de overlevenden van de Chokai.

Shirakumo
Shirakumo, de Japanse torpedobootjager, ook behorend tot hetzelfde eskader, wordt 16 maart 1944 door de Amerikaanse onderzeeboot USS Tautog getorpedeerd en is ogenblikkelijk gezonken. Geen van de bemanningsleden heeft het overleefd.

Isonami
Isonami, de Japanse torpedobootjager, idem dito, wordt 9 april 1943 door de Amerikaanse onderzeeboot USS Tautog getorpedeerd. 

Meer lezen over De Slag in de Javazee   Lees verder

Meer lezen over Hr.Ms. Tromp Spookschip van de Koninklijke Marine  Lees verder

Meer lezen over Nederlandse Oorlogshelden Herman (Mans) Dorrê    Lees verder

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen