Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 5 mei 2010 65 jaar vrijheid
German

5 mei 2010 65 jaar vrijheid

Op 4 mei 1945 accepteerde de Britse Veldmaarschalk Bernard Montgomery te Lüneburg van Groot-Admiraal Hans-Georg von Friedeburg en Generaal Hans Kinzel de capitulatie van de in Noordwest-Duitsland, Nederland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken gelegerde Duitse troepen. 

De dag hierop, 5 mei 1945, ontbood de Canadese Generaal Charles Foulkes (foto) de Duitse Generaal Johannes Blaskowitz (foto)naar Hotel De Wereld in Wageningen om de uitwerking van deze capitulatie te bespreken voor de in Nederland gelegerde Duitse troepen.

Bevrijdingsdag
5 mei is de geschiedenis ingegaan als bevrijdingsdag. Veel steden waren al eerder bevrijd waaronder Maastricht 14 september 1944, Eindhoven 18 september 1944, Breda 29 oktober 1944 door de Polen, Enschede 1 april 1945, Arnhem veroverd op 14 april 1945 en Groningen 16 april 1945.

De bevrijding werd uitbundig gevierd en het leek erop alsof iedereen bij het verzet had gezeten. Dit laatste stond weliswaar volledig in tegenstelling tot de realiteit. De harde kern van het Nederlandse verzet bedroeg plusminus 2000 personen en was voor het merendeel afkomstig uit Gereformeerde en Communistische kringen. Het exacte aantal is onbekend.

Nederland was gastvrij
Volgens de in Nederland gelegerde Duitse militairen was het hier aangenaam vertoeven. De bevolking werd als vriendelijk en gastvrij ervaren. Men was meegaand, de Nederlandse handelsgeest kwam naar voren en menig bedrijf heeft aan de bezetter goed verdiend.
Ook tijdens de Franse bezetting onder Napoleon had zich hetzelfde voorgedaan.

In deze situatie waarbij de onderlinge contacten niet negatief kunnen worden genoemd, is het niet zo verwonderlijk dat Nederlandse jonge vrouwen verliefd werden op Duitse militairen en omgekeerd. Niets menselijks is hieraan vreemd, ook niet dat 35.000 kinderen hieruit zijn voortgekomen.

De helden van na de oorlog
Na afloop van de oorlog meende een groot aantal lieden enkele zaken te moeten rechtzetten. Vijf jaar lang hadden ze niets gezegd of ondernomen, echter nu de bezetter verdwenen was ontkiemde bij deze figuren de lust om de held uit te hangen en hun zogenaamde stoerheid in de praktijk toe te passen.

De jonge vrouwen die slechts verliefd waren geworden op een Duitser in een niet anti Duitse samenleving, vormden een gemakkelijk doelwit. Ze werden opgepakt, het hoofdhaar werd kortgeknipt of  kaalgeschoren en zelfs besmeurd en onder het uiten van allerlei schimpscheuten werden deze weerloze jonge vrouwen in een soort optocht door de straten geleid.
Het zien van deze beelden roept iedere keer opnieuw walging bij mij op.

Indien deze lieden lef hadden gehad en "echte kerels met body" waren geweest, dan hadden ze de foute politiemannen opgepakt, die zonder scrupules actief en efficiënt hadden deelgenomen aan het oppakken en afvoeren van onze Joodse Nederlandse medeburgers.

 
Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen