Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 5 juli 2013  De ontvoering van Generaal Heinrich Kreipe
German

5 juli 2013  De ontvoering van Generaal Heinrich Kreipe

De ontvoering van generaal Heinrich Kreipe is het relaas van een onmogelijke ontvoering. Generaal Heinrich Kreipe, de Duitse militaire commandant van het volledig door nazi Duitsland bezette Griekse eiland Kreta, wordt ontvoerd door twee Britse SOE agenten, Major Patrick Leigh Fermor en Captain William Stanley Moss. 

Britse SOE (Special Operations Executive)
De Britse SOE (Special Operations Executive) komt begin 1944 met een plan uitgewerkt door Major Patrick Leigh Fermor en Captain William Stanley Moss om de Duitse commandant van Kreta, Generaal Friedrich Müller te ontvoeren. Een geslaagde ontvoering, vanuit het door Nazi Duitsland bezette eiland Kreta, zou de bevolking van Kreta verlossen van de Nazi Duitse commandant Múller die vanwege zijn brute en harde optreden tegen de locale bevolking een uiterst negatieve reputatie had opgebouwd. Ook zou het voor Nazi Duitsland internationaal veel gezichtsverlies betekenen en moest tevens een oppepper zijn voor de Geallieerde troepen.

Major Patrick Leigh Fermor en Captain William Stanley Moss
Major Patrick Leigh Fermor en Captain Wiilliam Stanley Moss vergezeld door twee Kretenzische SOE agenten, vertrekken 4 februari 1944 uit Egypte om boven Kreta te worden gedropt. Major Patrick Leigh Fermor slaagt erin met succes af te springen, de drie anderen zijn door het slechte weer genoodzaakt terug te keren naar Egypte.

Patrick Leigh Fermor
Patrick Leigh Fermor wordt opgevangen door het Kretenzische verzet in afwachting van de andere drie. Drie maal is een poging ondernomen hen te droppen, zonder succes. Twee maand later komt de verlossende hulp van de Royal Navy, de drie mannen worden per Motor Launch naar Kreta gebracht. Op het strand worden ze verwelkomd door Patrick Leigh Fermor. Inmiddels is de Duitse Generaal Müller vervangen door Generaal Heinrich Kreipe. Men besluit het plan gewoon uit te voeren met nu Generaal Kreipe als doelwit. De vier krijgen assistentie van nog drie Kretenzische verzetsstrijders.

Schaapherder
Voor het verkennen van het gebied rondom het Duitse hoofdkwartier, reist Major Patrick Leigh Fermor verkleed als schaapherder naar Knossos. Uitvoerig en nauwkeurig worden de wandelgangen van Generaal Heinrich Kreipe in kaart gebracht. Het blijkt dat Generaal Heinrich Kreipe tijdens de avonduren verblijft in het Officiers Casino en na afloop op weg gaat naar zijn woning "Villa Ariadne” nabij Knossos.

Het plan
Er wordt een plan opgezet, waarbij de twee Britse officieren Leigh Fermor en Moss, zich voorbij een haarspeldbocht opstellen. De bel die zij bij zich hebben is via een draad verbonden met de waarnemingspost welke zich 200 meter daarvoor op de route bevindt. Zodra deze groep de auto van Kreipe zien voorbij rijden, wordt op de knop gedrukt en Paddy (Patrick Leigh Fermor) plus Billy (William Stanley Moss) stellen zich op verkleed als korporaal’s van de Duitse Militaire Politie en houden de auto van Generaal Kreipe aan voor een routine controle.

Uitvoering
In de nacht van 26 april 1944 wordt het plan uitgevoerd. Alles verloopt volgens plan. Het belletje klinkt en Paddy plus Billy gaan staan op de rijbaan. De chauffeur reageert op het stopteken en zodra de auto stilstaat ontfermt Leigh Fermor zich over Generaal Kreipe en Moss schakelt de chauffeur van Kreipe uit met een gummiknuppel. Dan kruipt Moss achter het stuur met Leigh Fermor als de “Generaal” ernaast en Kreipe met de drie Kretenzers achterin. Onderweg wordt de groep geconfronteerd met 22 wegversperringen, deze worden zonder problemen genomen. De auto wordt geen enkele maal aangehouden en/of gecontroleerd.. Ruim anderhalf tot twee uur neemt de rit in beslag. Bij het verlaten van de auto, laat Patrick Leigh Fermor documenten achter waarin hij aangeeft dat Generaal Kreipe ontvoerd is door Britse commando’s en doet het verzoek geen represaille maatregelen te nemen tegen de locale bevolking. Onbekend met de route gaan de mannen lopend, onder begeleiding van Kretenzische verzetsmannen, op weg naar de zuidkust van Kreta. 

Klopjacht
De Duitsers starten een groots opgezette klopjacht. Alles wat hen tot beschikking staat wordt ingezet, ook vliegtuigen. Om die reden kiest Leigh Fermor voor de route over de bergen, weliswaar de zwaarste route maar met de geringste kans ontdekt te worden. Ter voorkoming dat men door vliegtuigen wordt gezien, verplaatst men zich zoveel mogelijk tijdens de nachtelijke uren. De voettocht is een zware dobber, niet alleen voor de commando’s maar zeer zeker voor de bijna 50 jarige Generaal Kreipe. Drie hoge bergpassen worden genomen, met veel moeite ook door de oudere Generaal. Drie weken later, 14 mei 1944, arriveert het SOE team op het strand aan de zuidkant van Kreta.

Rodakino
Bij Rodakino worden de vermoeide mannen opgehaald door een Motor Launch van de British Royal Navy. Zonder problemen arriveert de groep in Egypte.  Voordat ze van elkaar worden gescheiden brengt Generaal Kreipe aan Major Patrick Leigh Fermor en Captain William Stanley Moss de groet en neemt afscheid van zijn ontvoerders.

Trent Park Castle
Hij wordt kort geïnterneerd in Egypte en komt 25 mei in Trent Park Castle, het krijgsgevangenenkamp voor hoge officieren, ten noorden van Londen. Hij verblijft daar tot 25 augustus 1944 en wordt overgeplaatst. Hij komt vrij in 1947 en keert terug naar Hannover. Voor de geslaagde actie wordt Major Patrick Leigh Fermor onderscheiden met de Distinguished Service Order (DSO) en Captain William Stanley Moss ontvangt de Military Cross.

Sir Patrick Leigh Fermor
Sir Patrick Leigh Fermor, door een BBC journalist ooit omschreven als een kruising tussen Indiana Jones, James Bond en Graham Greene, geb. 11 februari 1915, houdt al op jonge leeftijd van uitdagingen en begint 8 december 1933 aan een voettocht vanaf Hoek van Holland naar Constantinople nu Instanbul. Hij arriveert in Constantinople 1 januari 1935 en blijft daarna tot het uitbreken van de oorlog in Griekenland. Terug in Engeland gaat Leigh Fermor in het leger. Na de oorlog publiceert hij in 1950 zijn eerste boek over zijn naoorlogse reizen. Vele reisboeken volgen. Zijn liefde voor Griekenland blijft groot. Een groot deel van het jaar woont hij met zijn vrouw, dochter van de Graaf van Monsell, in hun huis te Griekenland, het andere deel in Worcestershire te Engeland. 

Chauffeur van Kreipe
Nadat Leigh Fermor, Moss en de Generaal waren weggereden is de chauffeur van Kreipe, de 30 jarige korporaal Funze uit Bremen, door een Kretenzische verzetsstrijder vermoord. Geheel onverwachts is hij zonder reden in een fractie van een seconde bij verrassing doodgeschoten.

Words of Mercury
Leigh Fermor schrijft daarover in een artikel van “Words of Mercury”:” Ik was diep onder de indruk toen ik de andere groep op 29 april weer ontmoette en vernam wat er was gebeurd. Ik had gepland dat er tijdens de operatie geen bloed zou vloeien. Korporaal Funze zou de plek verlaten met de andere groep en we zouden elkaar 29 april weer ontmoeten. Dat is gebeurd en korporaal Funze was er niet meer bij. Het was schokkend nieuws...” 

Ill met by Moonlight
Captain William Stanley Moss heeft in de jaren vijftig een boek uitgebracht over de ontvoering “Ill met by Moonlight”. Het boek is daarna verfilmd.

Reünie
Het ontvoering’s team houdt op 7 mei 1972 een reünie in Griekenland gevolgd door de show “Dit is Uw leven” op de Griekse TV. Een ieder was erbij m.u.v. van William Stanley Moss, die 9 augustus 1965 op 44 jarige leeftijd door een tragisch ongeval te Jamaica was overleden. Dan verschijnt Generaal Kreipe ondersteund door twee helpers. Leigh Fermor springt uit zijn stoel, stevent op de inmiddels bijna 80 jarige Kreipe af, schudt hem enthousiast de hand en zegt in vloeiend Duits: ”Herr General, wat vind ik het prachtig U weer te mogen ontmoeten”. De oud Generaal Kreipe kijkt hem aan en zegt: “Je ziet er anders uit dan toen, je bent ook ouder geworden”. Dan zegt Leigh Fermor:” Herr Generaal, nu na 28 jaar verontschuldigen wij ons voor datgene wat is gebeurd en we hopen dat U geen haatgevoelens daaraan heeft over gehouden”. De grijze generaal zittend naast zijn vrouw antwoordt:”Neen, anders zou ik hier niet zijn geweest”.

Ridderlijk
Aan Kreipe wordt gevraagd hoe hij door zijn ontvoerders is behandeld en antwoordt: ”Ridderlijk”.
Generaal Kreipe overlijdt 14 juni 1976 te Northeim en ligt begraven in Hannover-Ricklingen.
Sir Patrick Leigh Fermor overlijdt 10 juni 2011 op 96 jarige leeftijd en ligt begraven naast zijn vrouw op het kerkhof te Dumbleton.

Lees ook  22 april 2011 Trent Park Castle POW Camp 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen