Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 5 augustus 2011 Joseph(Joe) Beyrle
German

5 augustus 2011 Joseph(Joe) Beyrle

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 (D D-day) is het 506e Parachute Infantry Regiment van de 101e US Airborne Division in een C-47 vanuit Engeland op weg naar de droppingzone C ten westen van Ste. Marie-du-Mont in Normandië. Tijdens het inzetten van de daling komen de vliegtuigen terecht in hevig Duits afweervuur. Verscheidene vliegtuigen worden getroffen, exploderen of crashen. Dan komt op slechts 120 meter hoogte het groene licht waarop de parachutisten het vliegtuig verlaten en de nacht tegemoet springen.

Joe Beyrle Staff Sergeant
Joe Beyrle Staff Sergeant ziet dat hij zweeft richting een kerktoren, beseft dat ze de droppingzone hebben gemist en vermoedt dat dit de kerk van St. Côme-du-Mont is. Duitse militairen zitten als uitkijkpost in de toren en er wordt op hem geschoten. Hij landt op het dak van de kerk, glijdt naar beneden en is onzichtbaar voor de Duitse uitkijkposten. Joe sluipt over het kerkhof, klimt over een muur en ziet op afstand het doel van de missie, de twee houten bruggen over het riviertje “de Douave”. De Duitse militairen hebben een huis in brand geschoten en bij het licht van het vuur wordt geschoten op de vliegtuigen en de zwevende parachutisten. De lichtspoormunitie doorkruist de lucht. Veel parachutisten worden nog voor de landing geraakt.

Contact verloren met eenheid
Joe is het contact met zijn eenheid verloren, probeert te gaan richting de twee bruggen maar moet zich steeds schuil houden achter de boccages (hagen). Joe, in het bezit van nitroglycerine voor het opblazen van de twee bruggen, ziet dan een klein energiestation. Hij neemt de gok, gaat naar binnen en met een doffe explosie wordt de Duitse steunzender in het energiestation opgeblazen. Weer moet hij zich verstoppen achter de boccages. Langs de weg naderen Duitse militairen, die op korte afstand van hem stoppen. Hij werpt twee handgranaten in de groep en vlucht opnieuw het veld in.

Joe gebruikt zijn "cricket"
Na 20 uur te hebben rondgedwaald, hoort hij in de avonduren een gerucht. Hij gebruikt zijn “cricket” (klik klak), hoort: “Hände hoch” en valt als krijgsgevangene in Duitse handen.
Daarna op transport naar Duitsland met 50 man in een goederenwagon. Zeven dagen later arriveert men in Stalag XIIA te Limburg an der Lahn. De deuren van de goederenwagons blijven alle dagen vergrendeld.

Stalag II C te Alt Drewitz
De tweede helft van september 1944 komt hij terecht in Stalag III C te Alt Drewitz, bij Krustin in het huidige Polen. Joe Beyrle en de overige mannen zijn de eerste Amerikaanse krijgsgevangenen in dit kamp, waarin zich al meer dan 10.000 Russische krijgsgevangenen bevinden, waaronder 300 tot 500 Russische krijgsgevangen vrouwen. 

Ontsnapping
Iedere avond tussen 21.00u en 23.00u rijdt een trein langs het kamp, met volgens informatie Polen als eindbestemming. Begin november ontsnapt Joe uit het kamp, springt op de trein en bevindt zich de volgende dag tot zijn grote verbazing niet in Polen maar in Berlijn.

Gered door het Duitse leger
Na twee dagen valt hij in handen van de Gestapo. Met als argument dat Joe eigendom is van het Duitse leger, redden vier Duitse officieren hem uit handen van de Gestapo en Joe keert weer terug in Stalag IIIC.

Americanski Tovarish 
Begin januari ontsnapt Joe voor de tweede maal maar gaat nu richting het oosten. In de avonduren van de derde dag treft hij een eenheid Russische pantservoertuigen en stelt zich voor als “Americanski Tovarish” (Amerikaans kameraad).
Hij geeft aan als krijgsgevangene te zijn ontsnapt en zich graag bij de Russen wil voegen om mee te vechten. Na uitgebreid overleg tussen de commandant en de Sovjet commissaris, krijgt hij toestemming om mee te gaan en ontvangt een Russisch machinepistool. Daar zit hij dan, een ontsnapte Amerikaanse krijgsgevangene in het Russisch leger op een Sherman tank van Amerikaanse makelij, met een Russische vrouw als tankcommandant.

Bevrijding Stalag III C
Joe bevrijdt met de Russische eenheid zijn voormalig krijgsgevangenkamp Stalag IIIC. Vervolgens gaat het verder richting westen. Tijdens één van de vele acties worden ze aangevallen door Stuka duikbommenwerpers, Joe raakt gewond en wordt wakker in een Russisch hospitaal.

Russische maarschalk Zjoekov
De Russische maarschalk Zjoekov brengt een bezoek aan het ziekenhuis en komt ook aan het ziekbed van Joe Beyrle. Zjoekov regelt dat Joe met de hospitaaltrein op transport gaat naar Moskou waar hij wordt overgedragen aan de Amerikaanse ambassade. Volgens de Amerikanen is Joe op 10 juni 1944 gesneuveld. Wie is deze man? Hij kan zich niet identificeren en wordt uitgebreid ondervraagd. Het nemen van vingerafdrukken brengt de oplossing.

Terug in Amerika
21 april 1945 arriveert Joe in Muskegon en ontmoet zijn familie. Vier officiële berichten hebben zij ontvangen. Als eerste de vermissing in Frankrijk, als tweede geraakt in krijgsgevangenschap, het derde gedood tijdens gevechtshandelingen en het vierde bericht opnieuw krijgsgevangen. De familie heeft veel meegemaakt. 17 september 1944 was in de St. Joseph kerk te Muskegon voor hem een uitvaartdienst gehouden en zijn naam als gevallene stond gegraveerd op het oorlogsmonument van Muskegon. Twee jaar later, 14 september 1946 treedt hij in dezelfde kerk in het huwelijk.

Onderscheiden
Tijdens de 50 jarige herdenking van D-day juni 1994, wordt Joe in de Rose Garden van het Witte Huis voor zijn unieke staat van dienst onderscheiden door de Amerikaanse President Bill Clinton en de Russische President Boris Yeltsin.

Arlington National Cemetery
Joe overlijdt 12 december 2004 op 81 jarige leeftijd en is april 2005 met eer begraven op het Arlington National Cemetery.

Zoon John Beyrle
Zijn zoon John wordt april 2005 benoemd tot ambassadeur van de Verenigde Staten in Rusland.

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen