Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 4 november 2010 Hiroshima 6 augustus 1945
German

4 november 2010 Hiroshima 6 augustus 1945

6 augustus 1945 wordt boven de Japanse havenstad de eerste atoombom afgeworpen, waardoor Hiroshima de eerste stad is in de geschiedenis, die met een atoombom is aangevallen.

Amerikaanse argumentatie
Voor de Amerikanen gold als argument, dat een atoomaanval de oorlog met Japan zou bekorten, waardoor veel Amerikaanse levens gespaard zouden worden. Het veroveren van het vasteland van Japan, zou veel Amerikaanse militairen het leven hebben gekost. Schattingen over eventuele Amerikaanse slachtoffers lagen tussen de 500.000 en 1.000.000. Inmiddels zijn de meningen hierover bijgesteld, naar huidige schatting ligt dit op 46.000. 

Onderlinge Japanse verdeeldheid over capitulatie
Volgens historici had Japan al voor 6 augustus aangegeven onder bepaalde voorwaarden te willen capituleren. Door onderlinge verdeeldheid kon men echter niet tot een acceptabel voorstel komen. Ook na de verschrikkelijke aanval op Hiroshima wilde Japan nog geen onvoorwaardelijke overgave accepteren, kwam met nieuwe voorwaarden waarop de Amerikanen besloten om 9 augustus een tweede aanval uit te voeren met een plutonium bom.
De stad Kokura was het doelwit, doch vanwege onvoldoende zicht ter plekke door het slechte weer werd uitgeweken naar het alternatieve doel Nagasaki.

Capitulatie aan boord van slagschip Missouri
12 augustus besluit Japan te capituleren. 15 augustus wordt de bevolking via de radio door de Japanse keizer Hirohito geïnformeerd. 2 september wordt de capitulatie ondertekend aan boord van het Amerikaanse slagschip Missouri in de haven van Tokyo.

Nederlandse geinterneerden en geallieerden krijgsgevangenen verheugd over capitulatie.
De snelle overgave van Japan die volgde na de tweede bom, wordt door de geallieerde militairen die onder erbarmelijke omstandigheden in Japanse krijgsgevangenkampen zitten, met vreugde ontvangen. Hetzelfde geldt ook voor de vele Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen, die onder zeer slechte omstandigheden geïnterneerd waren in Japanse kampen.

Enola Gay B-29 Superfortress
De kernbom wordt vanuit een B-29 Superfortress op 9500 meter afgeworpen. De B-29 is de eerste zware bommenwerper van de Amerikanen die is uitgerust met drukcabines, waardoor op grote hoogte kon worden gevlogen en vervolgens onbereikbaar is voor het Japanse luchtafweergeschut. Commandant van het vliegtuig is Kolonel Paul W. Tibbets, die het toestel de naam gaf van zijn moeder, Enola Gay.

Little Boy
De atoombom Little Boy, afgeworpen boven Hiroshima, is 3 meter lang, heeft een doorsnede van 71 cm en een massa van 4400kg. Fat Man, de Nagasaki bom, heeft een lengte van 3,2 meter, een diameter van 1,5 meter  en een massa van 4,5 ton. Het splijtbaar materiaal in de Hiroshima is uranium 235,  in de Nagasaki bom plutonium 239. De totale energie die vrijkwam door Little Boy was  gelijkwaardig aan ongeveer 15.000 tons TNT. Bij Fat Man was dat ongeveer 21.000 tons TNT.

Epicenter

8.15u krijgt Bombardier Thomas W. Ferebee de Aioi Brug in het gezichtsveld en drukt op de knop. De bom valt omlaag en detoneert 43 seconden later op 580 meter hoogte, “epicenter” genoemd, boven het Shima ziekenhuis.

Hypocenter
“Hypocenter” is het punt op de grond direct onder het “epicenter”. De explosie op 580 meter wordt vergezeld door een verblindende lichtflits, met een vuurbal die een vlammenzee teweegbracht. Meer dan 1.000.000 graden Celsius in het centrum. Binnen één seconde bereikt de vuurbal een diameter van 280 meter, waardoor de  temperatuur van het “hypocenter”stijgt naar 3.000 tot 4.000 graden. Door de enorme hitte, zet de lucht zich uit rond de vuurbal, verspreidt zich in alle richtingen en veroorzaakt een gigantische explosie.

Aantal Slachtoffers
Vanwege een vliegtuig in de lucht, het Amerikaanse verkenningsvliegtuig voor Enola Gay, wordt om 7.30u in Hiroshima luchtalarm afgegeven. Een half uur later wordt dit weer ingetrokken. De bevolking verlaat de schuilkelders,  en gaat op weg naar school of werk. Tengevolge van het grote aantal mensen die zich buiten bevinden komen in een fractie van seconden 78.000 mensen om het leven. Ook wordt de stad vernield. Het exacte aantal slachtoffers van Little Boy in onbekend, maar ligt waarschijnlijk op 140.000. Japanse autoriteiten hebben ook de slachtoffers geregistreerd die jaren later zijn overleden aan kanker tengevolge van opgelopen straling en komen over de beide steden Hiroshima en Nagasaki aan ruim 240.000 mensen, die tengevolge van de twee aanvallen zijn overleden. 

Miyoko
Miyoko, 13 jaar, is een eerste jaars studente aan de eerste Gemeentelijke Meisjes Hoge School in Hiroshima. Als 13 jarige was ze ingezet bij sloop werkzaamheden. Ongetwijfeld heeft ook zij, net als vele anderen, met vraagtekens gekeken naar dat vliegtuig daarboven hoog in de lucht. Zij bevindt zich 500 meter van het Hypocenter. Haar moeder is dag in dag uit naar haar op zoek gegaan, maar heeft haar lichaam nooit terug kunnen vinden. Drie maanden later wordt deze sandaal gevonden, die kon worden geïdentificeerd als haar sandaal omdat de riempjes gemaakt waren van de kimono van haar moeder.

Eiichi Tsuda
Eiichi Tsuda, 13 jaar, zit voor het eerste jaar op de Gemeentelijke Junior Hoge School. Hij bevindt zich 900 meter van het Hypocenter. De volgende dag tegen het middaguur wordt het lichaam gevonden door zijn vader en neemt het mee naar huis. Bij het zien van haar kind, met rood opgezwollen gezicht, gaten in hals en borstkas, blootliggende ribben, valt ze flauw.

Masayuki Ueda
Masayuki Ueda, 12 jaar, kan na de bom ontkomen naar een aangrenzend Fukushima-cho. Masayuki is zodanig verbrand, dat zijn huid over het gehele lichaam loshangt. Het enige dat hij nog kan, is roepen om zijn moeder. In de namiddag van 8 augustus overlijdt hij zonder zijn moeder te hebben gezien.     

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen