Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 4 februari 2014  Winrich Behr  Ordonnans voor Stalingrad 
German

4 februari 2014  Winrich Behr  Ordonnans voor Stalingrad 

Winrich Behr
Winrich Behr, geboren 22 januari 1918 te Berlijn als telg van een Berlijnse officiersfamilie neemt als luitenant deel aan de veldtochten tegen Polen, september 1939 en tegen Frankrijk, mei/juni 1940. Hij raakt hierbij gewond en wordt na herstel 15 januari 1941 ingedeeld bij de Vijfde Licht Gemotoriseerde Divisie van het Afrika korps. De bevordering tot eerste luitenant volgt en Winrich krijgt het bevel over een compagnie. In Afrika ontvangt Winrich Behr de onderscheiding van dapperheid: “Het Ridderkruis van het IJzeren Kruis”.

Slag om Stalingrad
Tijdens de Slag om Stalingrad bekleedt Winrich Behr de post van 1e Ordonnans Officier bij de 6e Armee onder bevel van Generaal Friedrich Paulus. De 6e Armee raakt bij Stalingrad ingesloten, de Duitse luchtmacht is niet in staat de troepen voldoende te bevoorraden en een poging om de ingesloten 6e Armee te ontzetten, mislukt. De 6e Armee bevindt zich in een hopeloze situatie.

Generaal Friedrich Paulus
Winrich Behr, 24 jaar, moet zich 13 januari 1943, om 9.00u in de ochtend, melden in de bunker van Generaal Paulus. Ook Chef van de Generale Staf, Arthur Schmidt is aanwezig. Winrich krijgt de opdracht de volgende dag per vliegtuig te vertrekken naar de Wolfsschanze, het hoofdkwartier van Adolf Hitler. Hij moet Hitler overtuigen van de hopeloze situatie waarin de 6e Armee zich bevindt. Twee mogelijkheden heeft hij om aan Hitler voor te stellen, de luchtbrug moet aanzienlijk worden uitgebreid of Paulus moet de vrijheid krijgen om over de capitulatie met de Russen te onderhandelen. Als eerste ordonnans officier is Winrich Behr goed op de hoogte van de militaire situatie bij Stalingrad. Winrich Behr is ervan overtuigd dat de 6e Armee eind januari niet meer zal halen. Met zijn uitgebreide kennis over de militaire situatie en mede als drager van het Ridderkruis wordt Winrich Behr gezien als de aangewezen persoon om aan Hitler de boodschap over te brengen.. 

Veldmaarschalk Erich von Manstein
Hij vertrekt 14 januari naar Taganrog, het hoofdkwartier van Legergroep Don waar de bevelhebber Veldmaarschalk Erich von Manstein hem opwacht.Winrich Behr legt aan hem de miserabele situatie uit waarop Von Manstein antwoordt :” Misschien helpt jouw uiteenzetting, en worden er maatregelen genomen, maar wat voor maatregelen weet ik ook niet”.

Wolfsschanze
De dag daarop vliegt Winrich Behr naar de Wolfsschanze, waar hij direct na aankomst wordt gebracht naar de barak van Hitler. Bij de garderobe moet hij zijn jas, koppel en pistool afleggen. Daarna gaat Winrich, met het IJzeren Kruis duidelijk zichtbaar, naar de ruimte met de kaartentafel waar hij door Hitler wordt ontvangen. Talrijke Generaals en ook officieren van de Generale Staf zijn aanwezig.

Monoloog
Hitler neemt direct het woord en in een uur durende monoloog probeert hij de oorlogssituatie duidelijk te maken. Diverse malen haalt Hitler aan dat Stalingrad voor hem een grote zorg is maar niet de enige, waarmee hij de indruk wil wekken dat hij het grote geheel voor ogen heeft. Hitler smijt met divisies en tanks waarvan Winrich Behr weet dat deze niet meer bestaan. Op deze wijze probeerde Hitler slechte berichten te ontwijken, door op de boodschapper in te praten en dan plotseling te vertrekken voordat de boodschapper het woord kon nemen.

Voorinformatie door Nicolaus von Below
Doordat Winrich Behr vooraf was geïnformeerd door zijn zwager Nicolaus von Below, luchtmachtadjudant van Hitler, weet hij wat hem te wachten staat en geeft Hitler niet de kans te vertrekken. Hij vraagt of hij zijn lezing mag houden. Dat is het bevel wat hij heeft gekregen. Winrich legt, zonder opsmuk, de situatie uit rondom Stalingrad. Hij geeft aan dat de soldaten honger lijden en er slechts weinig bevoorrading via de luchtbrug overkomt. Prompt reageren de luchtmachtofficieren die daarop weer door Hitler worden bekritiseerd. Toch heeft Behr de indruk dat zijn waarschuwingen niet overkomen. Er heerst een gelaten stemming:”jullie hebben al vanaf begin december gemeld dat er slechts voorraad was voor drie dagen en nu zes weken later leven jullie nog steeds. De volgende zes weken kunnen jullie ook nog wel volhouden”. Hitler hoort alles aan is echter niet bereid Paulus vrijheid van handelen te geven. Na afloop, terug bij de garderobe, bleken zijn pistool en koppel te zijn verdwenen.

Gesprek
Voor zijn vertrek naar Stalingrad heeft Winrich Behr een gesprek met Generaal Rudolf Schmidt, chef adjudant van Hitler en overtuigd Nationaal Socialist. Deze vraagt Winrich hoe hij het gesprek met Hitler heeft ervaren. Het antwoord van Winrich Behr is duidelijk:

Catastrofaal
“Catastrofaal, dat gelooft toch niemand dat ik zo dom ben om die verhalen over alle beschikbare SS Divisies te geloven”.  Winrich Behr is niet meer de geschikte persoon om Von Paulus te bewegen vol te houden en mag niet terugkeren naar Stalingrad. Zonder toestemming van Hitler capituleert 31 januari Veldmaarschalk Friedrich von Paulus en de 6e Armee.

Erwin Rommel - Walter Model
Tijdens de landingen in Normandië, juni 1944, behoort Winrich Behr in de rang van majoor tot de Generale Staf van Veldmaarschalk Erwin Rommel en daarna tot de staf van Veldmaarschalk Walter Model in Frankrijk.
17 september 1944, begint Operatie Market Garden en de Slag bij Arnhem. Winrich Behr bevindt zich met de staf van Model in Oosterbeek. Market Garden mislukt en de Slag bij Arnhem wordt verloren.

Na de oorlog
Na de oorlog ontstaat het gerucht dat Prins Bernhard de Duitsers zou hebben ingelicht over de Engelse luchtlandingsoperatie. Winrich Behr heeft via een schriftelijke notariële verklaring laten weten dat hiervan geen sprake is geweest. In de jaren vijftig gaat de overtuigde Europees denkende Winrich Behr werken voor de eerste secretaris-generaal, de Nederlander Max Kohnstamm, van de Europese Kolen en Staal Gemeenschap te Luxemburg. 1958 en 1959 is hij waarnemend secretaris van de Europese commissie te Brussel. Begin zestiger jaren leidt hij diverse Duitse ondernemingen en was o.a Algemeen Directeur van de Frankfurter Gesellschaft Telefon Bau. Tevens zat Winrich Behr vanaf 1965 tot 1983 in het bestuur van aardoliebedrijf ARAL. 

Interview
Tijdens een interview in 2002 wordt aan Winrich Behr o.a. de volgende vragen gesteld.
Mijnheer Behr, behoorde U tot de verzetsgroep tegen Hitler? 
“Neen”.
Waarom wilde U niet meedoen?
“Daarvoor was ik niet ver genoeg. Uiteindelijk moest de opperste bevelhebber worden vermoord, en dat ging volledig in tegen mijn opvoeding. En dan ging voor mij de verandering ook te snel. Kort daarvoor had ik Hitler nog bewonderd en nu zou ik moeten helpen hem om te brengen”?

Overlijden
25 april 2011 overlijdt Winrich Behr te Hubbelrath, een stadsdeel van Düsseldorf. 

Meer lezen over de strijd van Nazi Duitsland tegen Rusland

Kerstmis in Stalingrad Lees ook 

De Slag om Koersk      Lees ook  

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen