Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 4 augustus 2010  Kay Summersby
German

4 augustus 2010  Kay Summersby

Kay, 23 november 1908 geboren als Kathleen Helen MacCarthy-Morrogh, was de dochter van een luitenant-kolonel der Royal Munster Fusiliers. Kay, een bekende schoonheid, vertrok op jonge leeftijd naar Londen, werkte in de filmstudio’s, hield van fotograferen en werd uiteindelijk fotomodel. In 1936 trouwde ze met Gordon Thomas Summersby maar na een kort huwelijk scheidde Kay met behoud van de naam van haar ex-man.

Oorlogsverklaring Engeland aan Duitsland 
Op 3 september 1939, Engeland verklaart aan Duitsland de oorlog, is Kay werkzaam als model voor Worth, maar besluit direct haar bijdrage te leveren aan de oorlog en meldt zich aan voor het MTC (British Mechanised Transport Corps).
Tijdens de “Blitz” in 1940 en 1941 bestuurt Kay een ambulance. De Verenigde Staten treden eind 1941 toe tot de geallieerden. Kay behoort tot de vele MTC bestuurders die aangewezen worden als chauffeur voor de hoog in rang zijnde Amerikaanse officieren. Na aankomst van Major General Dwight Eisenhower in Londen, wordt Kay aangesteld als zijn chauffeuse. Tot november 1945 heeft ze voor Ike Eisenhower gewerkt, eerst als chauffeur en in een later stadium als zijn secretaresse. Zij heeft hem zien doorgroeien naar de rang van vijf sterren generaal als bevelhebber Geallieerde Strijdkrachten in West Europa. Door zijn inbreng wordt Kay Amerikaans staatsburger en benoemd als officier in het WACs (Women’s Army Corps). In 1947 verlaat ze als kapitein de dienst. 

Romance met Eisenhower 
Volgens zeggen zou Kay tijdens de oorlogsjaren de maîtresse zijn geweest van Ike Eisenhower en met hem een romance hebben gehad. Het verhaal deed allang de ronde maar Kay heeft dit nooit bevestigd. De historici hebben hierover verschillende meningen. Ook politieke belangen zullen hierbij een rol hebben gespeeld. Eisenhower afkomstig uit de Republikeinse Partij was in de periode 1953-1961 President van de Verenigde Staten en ongetwijfeld zullen de historici uit het Republikeinse kamp de affaire hebben ontkend misschien in tegenstelling tot het Democratisch kamp.

Twee boeken
Kay Summersby heeft twee boeken geschreven: “Eisenhower Was My Boss” waarin ze niets vermeldt over haar affaire met Eisenhower en het tweede boek, postuum uitgegeven in 1976, “Past Forgetting, My Love Affair With Dwight D. Eisenhower” waarin zij de verhouding met Eisenhower bevestigt. Ze heeft er in haar eerste boek uit privacy redenen voor Eisenhower niets over vermeld maar door het overlijden van Eisenhower in 1969 was er sprake van een gewijzigde situatie.

President Harry S. Truman
De voorganger van Eisenhower, President Harry S. Truman, Democraat, vertelde aan zijn auteur Merle Miller dat in 1945 Eisenhower aan Generaal George Marshall toestemming had gevraagd van zijn vrouw te mogen scheiden om te kunnen trouwen met Kay Summersby. Deze toestemming werd door George Marshall geweigerd. Truman voegde hieraan toe dat i.v.m. het aankomend Presidentschap van Eisenhower, hij alle correspondentie hierover tussen Marshall en Eisenhower uit de legerarchieven heeft laten verwijderen en dat deze daarna zijn vernietigd.

Leven na de oorlog 
Gordon Thomas Summersby overleed in 1943. Kolonel Richard Arnold met wie Kate was verloofd overleed juni 1943 in Tunesië tijdens het opruimen van mijnen.
November 1952 trad ze in het huwelijk met de effectenmakelaar Reginald Herbert Morgan, waarvan ze in 1958 weer scheidde.

Onderscheidingen
Kay Summersby overlijdt 20 januari 1975 in haar huis te Southampton, Long Island New York aan leverkanker. Zij is onderscheiden met de Legion of Merit, Women’s Army Corps Service Medal, European Campaign Medal, World War Two Victory Medal and the Army of Occupation Medal with “Germany “clasp.

TV serie "Ike"
In 1979 verscheen, zover ik me kan herinneren de mooie, TV serie “Ike”’ over de affaire van Dwight Eisenhower met Kay Summersby. Robert Duvall speelde Eisenhower, Lee Remick de rol van Kay Summersby.
Lee Remick overleed 2 juli 1991 op 55 jarige leeftijd, net zoals Kay Summersby, ook aan leverkanker.

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen