Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 3 maart 2010 De Jerrycan
German

3 maart 2010 De Jerrycan

De jerrycan is alom bekend als standaarduitrusting van vele militaire voertuigen tijdens WOII. Pronkend op de achterzijde van iedere geallieerde jeep en andere militaire voertuigen, diende de jerrycan als brandstof reservetank en was deze tank de grote schakel in de brandstofbevoorrading van de geallieerde troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De jerrycan werd gefabriceerd uit plaatstaal. Een laagje kunststof aangebracht aan de binnenzijde van de jerrycan, voorkwam dat de tank werd aangetast door de brandstof. Expansie van de brandstof, door hoge temperaturen, was mogelijk door het kruis dat aan de zijkant was ingebracht.
In 1942 wijzigde de uitvoering. Toegevoegd werd een rechthoek  in het midden van het kruis. De schenktuit was zodanig bevestigd dat boven in de tank een ruimte voor lucht aanwezig bleef waardoor deze tijdens het schenken niet lekte. De tanks waren uitgerust met drie handvatten. Hierdoor waren ze gemakkelijk te dragen door meerdere personen. Eén persoon, één tank, middelste handvat. Twee personen, één tank, twee buitenste handvatten.

Wie waren de bedenkers van deze tank?

De jerrycan is een Duitse uitvinding  en werd  “Wehrmachtskanister” genoemd. Bij aanvang van WOII,  september 1939, had het Duitse leger reeds vele Kanisters op voorraad.
De Wehrmachtskanister had een inhoud van 20 liter en bestond in twee uitvoeringen: de “Wasserkanister" en "Kraftstoffkanister”.

De Britten hadden twee types reservetanks, een 9 en 18 liter tank (gallonnorm). De 9 liter tank uitvoering werd van tin geproduceerd en was van slechte kwaliteit. 
 
De Duitse Wehrmachtskanister was steviger.
Tijdens de gevechten vielen de eerste Kanisters in Britse handen. In de loop van de oorlog zijn de geallieerden de Kanister zelf gaan produceren. In eerste instantie in een gewijzigde uitvoering, doch deze bleek minder goed te funktioneren dan de originele Duitse uitvoering, waarna de Wehrmachtskanister werd gekopieëerd.

De naam "jerrycan" is afkomstig van het Britse scheldwoord voor Duitser tijdens WOII
"Gerry", en is door de Engelse uitspraak verbasterd tot Jerry(can).

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen