Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 3 februari 2010 Erinnerungen eines Davongekommenen
German

3 februari 2010 Erinnerungen eines Davongekommenen

Twee jaar geleden werd ik gevraagd door mijn goede vriend Bert Woudstra hem te vergezellen naar een lezing in Borken. Voor deze avond, georganiseerd door de SPD, had Bert persoonlijk een uitnodiging ontvangen.

Gastspreker was de Duitse journalist, auteur en regisseur Ralph Giordano.
Vanwege de Nürnberger Wetten moest Ralph als zoon van een Joodse moeder, vroegtijdig het gymnasium verlaten. Diverse malen is hij door de Gestapo opgepakt, mishandeld en zat hij met vader, moeder en twee broers ondergedoken in Hamburg.
Uit de van zijn hand verschenen Autobiographie “Erinnerungen eines Davongekommenen” las hij passages voor handelend over de oorlogsjaren.

Begin april 1945 zat de familie verstopt in het souterrain van een huis.  Grete, de vrouw des huizes, bracht geregeld eten, drinken en ook gloeiende kolen tegen de koude. Ralph vertelt dat de familie op een ochtend boven in het huis twee vreemde mannenstemmen hoorde, gevolgd door het gillen van de vrouw des huizes. “Nein…Nein…”!  Angst overheerste in de schuilplek. We zijn ontdekt door de Gestapo. Wat te doen? Ralph was in het bezit van een pistool greep het wapen en ontgrendelde het. De klik was duidelijk te horen. Nooit was er over het wapen gesproken. Een taboe.
Dat de functie voor een ieder altijd duidelijk was geweest, kwam nu naar voren. Zijn moeder mocht niet levend in de handen van de Gestapo vallen. De wijze waarop hij de reactie van zijn moeder en dit alles omschrijft is van indrukwekkend gehalte.

Tijdens het voorlezen van deze passage werd de kleine man, zittend, geheel alleen achter de grote tafel, op het nog veel grotere podium, emotioneel. De tranen rolden over zijn wangen. De overvolle zaal, veelal eerste en tweede naoorlogse Duitse generatie was stil, muisstil. Geen gekuch, geen gehoest, niets van dat alles. Je kon een speld horen vallen.

Ralph Giordano hierover, ik citeer: ”Sie wird mir bis an mein Lebensende verfolgen”.

Na het gillen bleef het lange tijd stil. Niemand naderde het gat in de muur. Na een uur kroop de vrouw des huizes, Grete Schulz, door het gat naar binnen met een brief in haar hand. Het was de mededeling dat haar echtgenoot in de strijd tegen de Fransen gevallen was Für Führer, Volk und Vaterland.

4 Mei 1945 werden ze bevrijd door het 8e Britse leger.

Citaat Ralph Giordano:
Die Befreiung von der Angst vor dem jederzeit möglichen Gewalttod, weil ich eine jüdische Mutter hatte, war, ist und wird das Schlüsselerlebnis meines Daseins bleiben

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen