Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 3 december 2009  Jedburgh officier Henk Brinkgreve
German

3 december 2009  Jedburgh officier Henk Brinkgreve

Voor een vakantiereis met caravan naar Schotland bestaan twee mogelijkheden.
Doen wat ieder weldenkend mens doet, met de boot naar Newcastle en na slechts één nacht varen zit je al dicht bij de Schotse grens of eerst naar Calais in Noord Frankrijk, aldaar met de combinatie op de trein en door de Kanaaltunnel naar Engeland. Vervolgens in etappes door het mooie Engelse landschap naar het noorden met een bezoek aan de prachtige steden Cambridge en  York. Plus een dag vertoeven op het nabij Cambridge gelegen Imperial War Museum Duxford, voorheen de voormalige RAF Airbase Duxford.
Het moge duidelijk zijn, de laatste optie was mijn keus. Duxford behoorde tijdens "The Battle of Britain" tot de belangrijkste vliegvelden van de "Royal Airforce". In 1943 werd het overgenomen door de Amerikanen. Er is veel te zien. Wijk je af van de geijkte route dan kom je op plekken waar de tijd heeft stil gestaan en waan je jezelf terug in het verleden. De gigantisch grote hal, waarin alles te zien is uit de Amerikaanse periode, is binnenin interessant, maar aan de buitenkant te modern, on-Brits en doet het afbreuk aan de oude Britse sfeer.  
Twaalf dagen later dan met de boot, maar een hoop ervaring rijker, passeerden we via de A68 de Engels-Schotse grens. Na 16 km is Jedburgh het eerste plaatsje in Schotland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden daar de Jedburgh officieren opgeleid. Jongens die als team waar ook ter wereld gedropt werden om in vijandelijk gebied te infiltreren. In de regel was minimaal één lid van het team afkomstig uit het land waar ze werden ingezet. Voor deze opleiding was en is Schotland uitermate geschikt vanwege het uitgestrekte ruwe landschap en de dun bevolkte gebieden.

In 1994 bij het lezen van een Engels boek over De Slag om Arnhem Henk Brinkgreve(te leen gekregen en helaas is de titel me  ontschoten) , werd ik voor het eerst geconfronteerd met de geschiedenis van de Jedburgh Teams en Majoor Henk Brinkgreve. Henk Brinkgreve werd 5 juni 1915 te Utrecht geboren en studeerde rechten in Leiden. In 1939 tijdens de mobilisatie van het Nederlandse leger kwam hij in dienst en werd officier bij de artillerie. Na de capitulatie zou hij naar Zuid Afrika zijn gegaan. Tijdens de oorlogsjaren is hij naar Engeland afgereisd en kwam terecht in Jedburgh. In de nacht van 11 op 12 september 1944 werd het Jedburgh Team "Dudley" bestaande uit Majoor Henk Brinkgreve, de Amerikaan Major John Malcolm Olmsted en de Brit Sergeant John Patrick Austin gedropt op het afwerpterrein "Evert" bij de Piksen. De opdracht was 1. de los van elkaar werkende verzetsgroepen tot samenwerking te brengen en 2. maatregelen te treffen, waardoor het XXX Britse legercorps snel zou kunnen doorstoten naar Duits grondgebied. 

Operatie Market Garden mislukte, het laatste was niet meer aan de orde en Major Olmsted plus Sergeant Austin kregen opdracht terug te keren naar Engeland. Henk Brinkgreve bleef in Nederland. Vele malen heeft hij van schuiladres moeten veranderen en kwam uiteindelijk in Losser terecht. Waarschijnlijk door verraad, heeft de SD op 5 maart 1945 een poging gedaan hem op zijn schuiladres te arresteren. Majoor Henk Brinkgreve is hierbij dood geschoten.

Onder de indruk van het verhaal wilde ik weten waar zich één en ander had afgespeeld en kwam na lang zoeken op een boerderij waar de boer door mij gestoord werd tijdens zijn middagrust. Zijn antwoord op mijn vraag was duidelijk. Hij wees naar een nabijgelegen boerderij, vroeg aan mij of ik de caravan zag en zei:" op die plek is hij doodgeschoten". Voor de rest had hij zich er niet in verdiept. De fakkeldragerOnbekend met de naam, onbekend met de hoge militaire onderscheidingen die Henk Brinkgreve postuum heeft gekregen. Een vreemd gevoel hield ik er aan over. Een jonge kerel van 29 jaar zet zich in voor zijn vaderland, verliest daarbij zijn leven en de omgeving heeft zich niet verdiept in wat zich ter plekke naast de boerderij heeft afgespeeld.

Met militair ceremonieel werd Henk Brinkgreve op 7 maart 1947 herbegraven op de Algemene Begraafplaats aan de Noord Esmarkerrondweg in Enschede. In 1946 is hij postuum onderscheiden als Ridder 4e Klasse der Militaire Willemsorde wegens moed, beleid en trouw en kreeg de King's Commendation for Brave Conduct. Op zijn graf staat een kunstwerk "de fakkeldrager" ontworpen en vervaardigd door zijn broer, de kunstenaar, Geurt Brinkgreve.

Deze blog bevat enkele onjuistheden, lees geheel vernieuwde blog   Lees verder

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen