Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 31 maart 2010 Luitenant-kolonel Jo Mussert, slachtoffer van geruchten
German

31 maart 2010 Luitenant-kolonel Jo Mussert, slachtoffer van geruchten

Luitenant-kolonel J.A. (Jo) Mussert (foto rechts) geboren in 1880 te Werkendam, was een broer van de NSB leider Anton Mussert. Het grootste deel van zijn militaire carrière had hij doorgebracht bij de torpedisten en werd door zijn deskundigheid gezien als een autoriteit op dit gebied. Als majoor had hij het gebracht tot hoofdinspecteur van de Torpedisten en kreeg in 1937 de belangrijke staffunctie Hoofd bureau Bruggen en Veren.

Niet geschikt voor commando te velde
Ondanks deze carrière werd Jo Mussert niet geschikt geacht voor een commando te velde. Eind dertiger jaren was bij hem een hersentumor verwijderd. Een risicovolle operatie, zeker in die tijd, die echter succesvol was verlopen. Door de ziekte had zijn geestelijke en lichamelijke gesteldheid dusdanig geleden dat in zware gevechtsomstandigheden onder grote prestatiedruk van hem geen daadkracht of leiding kon of mocht worden verwacht. 
Toch werd luitenant-kolonel Mussert  in maart 1940 aangesteld als kantonnementscommandant van Dordrecht. De legerleiding ging ervan uit dat Dordrecht niet in de frontlinie zou komen te liggen en vanuit die gedachte was er geen bezwaar overste Mussert deze functie te geven.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940, viel Nazi Duitsland Nederland binnen. De Nederlandse legerleiding had geen rekening gehouden met een grootschalige luchtlandingsactie van Duitse parachutisten (foto links).

Overste Mussert in de frontlinie
Wat niet was verwacht gebeurde, Dordrecht en overste Mussert lagen midden in de frontlinie. De  militaire leiding had geen idee waar de Duitse parachutisten zich bevonden. De situatie was onduidelijk, waardoor er geruchten ontstonden over het actief optreden van de “Vijfde Colonne” in Dordrecht, de stad van overste Jo Mussert.  De stemming was nerveus, hetgeen de negatieve gevoelens, of iemand met de naam Mussert wel te vertrouwen was, deed toenemen.
In de avond van de 12e mei kreeg luitenant-generaal Van Andel (foto rechts), commandant van de Vesting Holland,  de melding dat in Dordrecht op elkaar werd geschoten en naar zeggen zou er sprake zijn van verraad. Van luitenant-kolonel Mussert zou weinig daadkracht en leiding uitgaan, waardoor men nog meer begon te twijfelen aan zijn betrouwbaarheid. Na een paniekerig telefoontje, gevoerd door kapitein van der Mark, de adjudant van overste Mussert, onthief kolonel Van Andel (bevelhebber groep Kil) overste Mussert uit zijn functie. De kolonel was hiertoe echter niet bevoegd. Daarentegen was luitenant-generaal Van Andel volledig overtuigd van Mussert’s betrouwbaarheid en wenste deze maatregel niet te bekrachtigen. Hierop werden alle Nederlandse troepen op  het Eiland van Dordrecht, incluis overste Mussert, geplaatst onder commando van kolonel van der Bijl, commandant van De Lichte Divisie. De gevechten namen toe, de druk op een gespannen en uiterst nerveuze Mussert werd groter, met als resultaat discutabele beslissingen. Hiermee gaf hij onbewust nog eens extra voeding aan het wantrouwen tegen hem. In de middag van 13 mei werd Dordrecht ontruimd, tijdens de nacht verlieten de Nederlandse troepen het Eiland van Dordrecht en de volgende ochtend lag de Lichte Divisie in stelling achter de Noord en de Merwede. Vanwege de niet naar wens verlopen strijd bleven de geruchten over verraad aanhouden. In de middag van de 14e mei te Sliedrecht, werd de kantonnementscommandant luitenant-kolonel Mussert doodgeschoten door een overspannen reserve eerste luitenant van het 2e Regiment Wielrijders, A.J. Kruithof.

Zijn laatste woorden: ”Ze moesten mij hebben omdat ik Mussert heet”.

In deze periode was J.Bleeker burgemeester van Dordrecht. Kort na de oorlog heeft hij zijn memoires gepubliceerd en schetst daarin een positief beeld over luitenant-kolonel Mussert. Hij geeft aan geregeld met overste Mussert contact te hebben gehad en hem goed te hebben gekend. Naar zijn stellige overtuiging was luitenant-kolonel Mussert met hart en ziel Nederlands soldaat, wat zijn politieke gevoelens ook geweest moge zijn. Tevens stelt hij dat als iemand op deze post wordt gewantrouwd door zijn officieren, soldaten en burgers, het voor de betrokkene onmogelijk wordt iets goed te presteren.

Zover bekend hebben de Duitsers geen informatie ontvangen en is ook vrijwel zeker vast komen te staan dat er vanuit Dordrecht niet is gelekt. 

 

Voor uitgebreide informatie:   http://www.zuidfront-holland1940.nl/

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen