Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 30 juni 2010 De Slag om Hürtgenwald
German

30 juni 2010 De Slag om Hürtgenwald

Die Schlacht um Hürtgenwald (6 oktober1944 - 10 februari 1945) behoort tot één van de bloedigste veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog. De slag is minder bekend, wat niet zo verwonderlijk is. Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars en in dit geval hadden de Amerikanen weinig positiefs te vermelden en was daarom deze slag minder interessant. In het Hürtgenwald, tijdens het laatste deel van de Tweede Wereldoorlog, hebben de Amerikanen het bijzonder moeilijk gehad. In een gelijkwaardige strijd zonder Amerikaans overwicht van artillerie en vliegtuigen, bleek de Duitser nog steeds een uitstekend soldaat te zijn dit in tegenstelling tot de beeldvorming zoals hij werd gekenschetst in de geallieerde media. Voor het eerst verdedigt hij zijn vaderland, zijn grond, zijn thuis, zijn ouders. Hij vecht niet meer voor het regime, maar om te overleven.

Hürtgenwald
Hürtgenwald is een 140 vierkante km bosplateau gelegen in de Noord Eifel ten zuiden van de lijn Aken-Keulen tussen Stolberg en Düren in het noorden, in het oosten Nidegge, in het zuiden Strauch en in het westen de weg Monschau-Stolberg. De Duitse voorbereiding van het  Ardennenoffensief is al in volle gang. De streek dient als vertrekpunt van het Duitse leger en moet in Duitse handen blijven. Het gebied leent zich voor een goede verdediging en de achter het gebied bevindende Roerdam geeft de mogelijkheid het gebied bij een Amerikaanse doorbraak onder water te zetten. In dit bergachtig dicht beboste gebied is het voor de Geallieerde luchtmacht en artillerie onmogelijk vijandelijke doelen te vinden en ook is het terrein ongeschikt voor het inzetten van zware voertuigen, waardoor de Amerikanen het overwicht in oorlogsmateriaal niet kunnen uitbuiten.

1e Slag
6 oktober 1944 trekt de 9e US Infanterie Divisie ten aanval tegen de 275e Duitse Infanterie Divisie. Einddoel het dorpje Schmidt dat door de hoge ligging en kruispunt van vele wegen strategisch belangrijk is voor de Geallieerden. Zonder ondersteuning van luchtmacht en pantservoertuigen wordt het een zware strijd waarbij de Infanterie het merendeel krijgt te verwerken. Het Duitse leger heeft het gebied met vele hulpmiddelen waaronder mijnen veranderd in een vesting. De aanval stokt en de hoogtes blijven in Duitse handen. Na 10 dagen zware strijd nemen door oververmoeidheid de gevechtshandelingen af. De terreinwinst is slechts 2,7 km, de verliezen aan Amerikaanse zijde bedragen 4500 man, aan Duitse zijde 3200 man.

2e Slag
2 november 1944 begint de 2e slag, vanwege de datum ook wel “Allerzielenslag” genoemd. De 9e US Division is afgelost door de 28e US Infanterie Divisie en wordt versterkt met Genie, Tanks en Artillerie eenheden. Ondanks zware verliezen lukt het de Amerikanen op 3 november Schmidt te bereiken. 5 november zet de 89e Duitse Infanterie Divisie de tegenaanval in. Onder zware druk moeten de Amerikanen terugtrekken, wat deels uitloopt op een ongecontroleerde vlucht. Het lukt niet de troepen uit de voorste linies terug te halen, waardoor deze of sneuvelen of in krijgsgevangenschap geraken. De 9e US Division leidt zware verliezen en wordt terug gedrongen tot de stellingen van begin november. Intussen is de strijd ontaard in een dermate hardheid, waardoor aan beide zijden menigmaal geen gevangenen zijn gemaakt.

3e Slag
16 november 1944 gaan de Amerikanen met een groot militair overwicht opnieuw in het offensief onder de codenaam “Operation Queen”. Al in het begin lijden twee Amerikaanse regimenten zware verliezen en worden terug gedreven door de goed voorbereide Duitse soldaten. Wegens gebrek aan goede verzorging voor de gewonden en een onvoldoende aanvoer van verse troepen wordt de aanval 19 november door de Amerikanen tijdelijk afgeblazen en 21 november hervat. Ondanks het grote militaire overwicht wordt het plaatsje Hürtgen pas op 29 november ingenomen. Schmidt en de Roerdammen blijven in Duitse handen.

Ardennenoffensief
16 december begint het Duitse Ardennenoffensief waarmee voorlopig een eind komt aan de slag om Hürtgenwald. Na de mislukking van het Ardennenoffensief wordt de strijd in het Hürtgenwald weer hervat. Het Duitse leger heeft tijdens het Ardennenoffensief grote verliezen geleden en alle reserves zijn verbruikt.

Dorp Schmidt
8 februari 1945 valt het dorpje Schmidt in Amerikaanse handen, vijf maanden nadat de Amerikanen de westgrens van het Hürtgenwald hadden bereikt. Ondanks de verovering van Schmidt lukt het de Amerikanen niet de dammen te bereiken. 10 februari valt de dam in Schwammenauel in Amerikaanse handen. Doordat ze is geopend door de Duitsers komt het Roerdal onder water te staan en wordt de opmars naar de Rijn twee weken vertraagd.

Verliezen
Over het aantal verliezen (doden en gewonden) aan Amerikaanse en Duitse zijde bestaan tegenovergestelde schattingen en meningen. Exacte cijfers zijn niet bekend. Voor de Amerikanen ligt de schatting tussen de 33.000 en 57.000 man en voor Duitse zijde op 12.000 man. Wat zeker is dat de slag om Hürtgenwald heeft behoord tot één van de veldslagen in West Europa met het grootste aantal slachtoffers. Jaarlijks worden er nog steeds omgekomen soldaten geborgen uit het voormalig slagveld. Ook wordt ervan uitgegaan dat in het gebied nu nog talrijke mijnen en springladingen aanwezig zijn. Van paden mag dan ook niet worden afgeweken.

Luitenant Friedrich Lengfeld
Op het Duitse oorlogskerkhof “Hürtgenwald” staat een gedenkteken geplaatst door de Amerikanen. Een gedenksteen voor de Duitse luitenant Friedrich Lengfeld, die op 12 november 1944 zwaar gewond raakt tijdens zijn poging een Amerikaans soldaat uit het mijnenveld te redden en nog dezelfde dag overlijdt in de verbandplaats “Lukas Mühle”.
De steen is geplaatst door de veteranenvereniging van het 22e US Infantry Regiment.

Embleem 22e US Infantry Regiment 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen