Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 30 december 2009 Kerstmis 1914 aan het front 
German

30 december 2009 Kerstmis 1914 aan het front 

Op 25 december 1914, het eerste jaar van WWI ontstond een vorm van kerstbestand tussen de Brits Franse en Duitse troepen. Het kerstbestand heeft niet aan de gehele frontlinie plaats gevonden. Het was minder groot dan algemeen wordt aangenomen. Britse, Duitse en Franse militairen kwamen uit de loopgraven, wisselden drank en etenswaren uit en zongen gezamenlijk kerstliederen. Notities hierover zijn door militairen in brieven verstuurd naar het thuisfront danwel in dagboeken vermeld. Daardoor zijn ze voor de geschiedenis bewaard gebleven.

Oberleutnant Crönert schrijft in zijn dagboek dat ook bij de Fransen in de loopgraven uitvoerig Kerstmis werd gevierd. "We hoorden muziek en gezang. Zij wenkten ons met volle wijnflessen en gooiden sinaasappels en tabak naar ons toe. Intussen maakten onze geniesoldaten van de gelegenheid gebruik om voor onze stellingen prikkeldraad te spannen van boom tot boom".

In de brief die Jozef Wenzl aan zijn ouders schreef, vermeldt hij dat een Engelsman speelde op de mondharmonica van een Duitse kameraad, anderen dansten en nog anderen waren buitengewoon trots omdat ze een Duitse helm konden opzetten. "De Engelsen zetten een lied in en wij zongen Stille Nacht. Het was aangrijpend: tussen de loopgraven stonden aartsvijanden rond de kerstboom samen liederen te zingen. Dat beeld zal ik mijn leven lang niet vergeten. Zo blijkt toch maar dat de mens voortleeft, ook wanneer hij alleen nog doden en moorden kan...Kerstmis 1914 blijft voor mij onvergetelijk".

Zo vermeldt Frank Richards dat de Duitse commandant aan de Britse commandant vroeg of deze een paar vaten bier wilde. "Ze hadden toch genoeg in de brouwerij. Het voorstel werd in dank aanvaard en een paar van hun mannen rolden de vaten naar ons toe. De Duitse officier stuurde een van zijn mannen terug naar de loopgraaf om een dienblad vol glazen en flessen te halen. De officieren van beide kampen toastten en dronken op elkaars gezondheid. Onze compagniescommandant had hun plumpudding gegeven. De officieren kwamen overeen dat het officieuze staakt-het-vuren om middernacht zou verstrijken. Bij valavond keerden we naar onze loopgraven terug".

En ter afsluiting schrijft Graaf Gleichen, Brigadier General 15th Brigade:"Ze kwamen uit de loopgraven en liepen ongewapend naar ons toe met kistjes sigaren en kerstwensen. Wat konden onze mannen doen? Schieten? Je schiet niet op ongewapende mensen".

In flagrante tegenstelling tot de notitie van Gleichen: "Je schiet niet op ongewapende mensen" staat de vermelding uit het dagboek van Bryden McKinnell, Captain 10th King's (Liverpool Scottish). "Er doen verhalen de ronde over ontmoetingen tussen de vijand en Britse troepen in het niemandsland tussen de loopgraven. Gelukkig wachtten de soldaten in onze sectie van het front tot de Duitsers uit de loopgraven kwamen en toen gaven ze hun de volle laag. Dat was meteen het einde van die onzin van help jij mij dan help ik jou".

Het is me niet bekend of Oberleutnant Crönert, Jozef Wenzl, Frank Richards en Graaf Gleichen het oorlogsgeweld hebben overleefd. Indien dat wel het geval is, hebben ze ongetwijfeld nog vele jaren tijdens de Kerstdagen met positieve gevoelens op deze dag terug gekeken. 

Zou dit laatste ook het geval zijn geweest met Bryden McKinnell?  

 

                                            Goede jaarwisseling en een voorspoedig 2010

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen