Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 3 december 2012  Anthony Cotterell   Oorlogsmisdaad in Brummen
German

3 december 2012  Anthony Cotterell   Oorlogsmisdaad in Brummen

Anthony Cotterell   Oorlogsmisdaad in Brummen
De mooie, parkachtig aangelegde Oosterbegraafplaats aan de Noord Esmarkerrondweg in Enschede bevat 61 graven behorend tot de Commonwealth War Graves Commission, 11 Gemenebest gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog en een Brits militair ereveld, voor 50 graven uit de Tweede Wereldoorlog. Ruim de helft daarvan zijn vliegeniers, de anderen,  soldaten die gesneuveld zijn tijdens de bevrijding van Nederland. Een uitzondering hierop vormen de acht grafstenen van Britse militairen die op 23 september 1944 te Brummen (Gld) door een oorlogsmisdaad om het leven zijn gekomen.

Herdenkingscomité 23 september 1944
Een comité bestaande uit de Enschedese historicus en stadsarchivaris Adri Roding, historicus en voormalig directeur van het Airborne museum in Oosterbeek Dick Schlüter en mijn persoon, organiseren jaarlijks op 23 september in samenwerking met de obs Prinseschool te Enschede en de medewerkers van de begraafplaats, een herdenking op het ereveld van de Oosterbegraafplaats voor deze acht vermoorde militairen, waarbij ook de graven van de andere 42 militairen niet worden vergeten. Wat heeft zich afgespeeld?

Slag bij Arnhem
Een open Duitse legertruck gaat Zaterdag 23 september, met ongeveer 25 Britse krijgsgevangenen, die hebben deelgenomen aan de Slag bij Arnhem, vanuit Velp op weg richting Oost Nederland. In Oosterbeek zijn de gevechten nog in volle gang en voert het restant van de ingesloten 1e Airborne Divisie, in afwachting van het Britse XXXe legercorps die hen uit deze niet benijdenswaardige positie moet ontzetten, een heftige strijd om te overleven.

V teken
De Britse krijgsgevangenen in de open truck worden onderweg  door Nederlanders toegezwaaid, er wordt geroepen en men maakt het V teken van Victory. Zij reageren hierop, beantwoorden de groeten, zwaaien en geven ook het V teken. Op de treeplank van de cabine staat een jonge 19 jarige Unterscharführer, de laagste onderofficiersrang binnen de SS. Waarschijnlijk behoorde hij niet tot het 2e SS Panzercorps van Generaal Wilhelm Bittrich, maar zat in de Sachsen Weimar kazerne te Arnhem, op de onderofficiersopleiding voor jonge militairen die zich aan het Oostfront hadden onderscheiden. Deze jonge SS’er ergert zich mateloos aan het verboden V teken gedrag van de omstanders en het enthousiasme van de Britse krijgsgevangenen, hij maant hen tot rust, zonder resultaat. Op de truck staan o.a. Major Anthony Cotterell, Major Freddy Cough, Major Tony Hibbert, Captain Tony Platt en luitenant Trevor Mc Nabb.   

Tony Hibbert
In Brummen moet de truck door het centrum. Het is druk waardoor deze tot stilstand komt. Major Tony Hibbert en Major Mumford maken van de gelegenheid gebruik, springen van de truck en gaan er in ijltempo vandoor. De jonge SS Unterscharführer, opgefokt tijdens de rit, is inmiddels behoorlijk gefrustreerd geraakt en begint direct te schieten. Er ontstaat grote consternatie zowel bij de Britse krijgsgevangenen alsmede  bij de vele burgers in de onmiddellijke nabijheid. Tony Hibbert en Mumford worden niet geraakt en zijn verdwenen. In een later stadium wordt Mumford weer opgepakt.

Vier Britse krijgsgevangenen dodelijk verwond
Vier Britse krijgsgevangenen zijn dodelijk verwond, Captain Horrace Platt 30 jaar, Luitenant Kenneth Mills 22 jaar en de twee soldaten Sydney Allen 20 jaar en George McCracken 29 jaar. Maar ook één van de Duitse bewakers is dodelijk getroffen. De jonge SS’er verwijt de Britten dat zij de Duitse bewaker hebben gedood. Zij moeten op de grond gaan liggen met de bedoeling te worden doodgeschoten.

Gustav Etter
Op dat ogenblik nadert de Duitse 1e luitenant Gustav Etter, komend vanuit de richting Arnhem, de plek des onheils. Hij ziet de wanorde, springt uit zijn auto en schreeuwt naar de jonge SS’er onmiddellijk het vuren te staken. Alhoewel Gustav Etter niet tot de SS behoorde, is hij de enige officier ter plekke en wordt zijn bevel, weliswaar mokkend, aanvaard. De jonge SS’er vertelt hem dat twee Britse krijgsgevangenen zijn ontsnapt en dat de Britten een Duitse bewaker hebben gedood. Vervolgens begeeft Gustav Etter zich naar de Britten en vraagt om de hoogst in rang en leeftijd zijnde officier.

Major Freddy Cough
Major Freddy Cough, commandant van het Verkennings Squadron, meldt zich en doet zijn relaas waarop Gustav Etter ingrijpt en de voorgenomen executie voorkomt. Behoudens de vier doden zijn er ook een aantal gewonden o.a. Major Anthony Cotterell, luitenant Trevor Mc Nabb, sergeant J. Huard en soldaat Purves. Even later gaan de Britse jongens weer op de truck en vervolgen hun rit in krijgsgevangenschap.

Enschede
Anthony Cotterell en de andere gewonden worden voor de eerste medische verzorging gebracht naar een villa in Zutphen. De vier doden gaan op transport naar Enschede. Volgens de conventie van Genève mag niet worden geschoten op krijgsgevangenen. Ze zijn onbewapend en hebben zich overgegeven aan de vijand, erop vertrouwend goed te worden behandeld. Waarschijnlijk zijn de gedode mannen naar Enschede gebracht om de gepleegde oorlogsmisdaad onder de dekmantel te stoppen.

St Jozef ziekenhuis Enschede
Na de eerste medische verzorging worden de gewonden vanuit Zutphen overgebracht naar het St. Jozef ziekenhuis in Enschede met uitzondering van Anthony Cotterell, die moet blijven in de Zutphense villa. Daarna is Anthony Cotterell van de aardbodem verdwenen. Niemand weet, kan of wil vertellen wat er met hem is gebeurd.

Anthony Cotterell
Anthony Cotterell was een bijzonder mens, geen oorlogscorrespondent maar een gepassioneerd militair met schrijverstalenten, een groot gevoel voor humor en bekend vanwege zijn vele artikelen in het tijdsschrift “WAR”. Daarin vertelde hij over het leven en de gevaren van militairen in actieve dienst tijdens oorlogstijd. Diverse malen is hij meegevlogen met de Royal Air Force en de United States Air Force tijdens bombardement vluchten op Nazi Duitsland. Ook had hij deelgenomen aan de landing op D-Day in Normandië. Onder de krijgsgevangenen was hij een belangrijk persoon, een autoriteit. Kenden de Duitsers zijn identiteit? Wilde men voorkomen dat Anthony, een media man met vele connecties o.a. bij de BBC, deze oorlogsmisdaad bekend zou maken met alle consequenties die daaraan verbonden zijn?

Onbekende tijdens vluchtpoging doodgeschoten tussen Gronau en Enschede
In het St Jozef ziekenhuis overlijden alsnog op 27 september Luitenant Trevor McNabb, 4 oktober Sergeant Huard en 11 oktober soldaat Purves aan de gevolgen van de oorlogsmisdaad in Brummen. 25 september 1944, twee dagen na het Brummen incident, wordt door Duitse militairen een dode man afgeleverd aan het St. Jozef ziekenhuis in Enschede, zonder uniform, zonder rangtekens, zonder identiteit plaatje. Ze geven aan dat het een Britse krijgsgevangene is, die gepoogd heeft te ontsnappen en tijdens zijn vluchtpoging op de weg van Gronau naar Enschede is neergeschoten. Identiteit onbekend. Het ziekenhuis tast in het duister.

A soldier of the 1939-1945 war
Deze onbekende soldaat krijgt een grafsteen met de tekst ”a soldier of the 1939-1945 war” en wordt met de zeven slachtoffers van Brummen naast elkaar begraven op het erehof van de Oosterbegraafplaats in Enschede.

Stadsarchief Gemeente Enschede
Eerste helft tachtiger jaren doet de afdeling stadsarchief van de Gemeente Enschede in samenwerking met Jan Heij onderzoek meer aan de weet te komen over de identiteit van de onbekende soldaat. Met Jan Hey komen zij tot de slotconclusie dat de onbekende soldaat Major Anthony Cotterell moet zijn. Een conclusie die gedeeld wordt door de Britse autoriteiten.

Buried near this spot
De bestaande grafsteen wordt door de Commonwealth War Commission verwijderd en vervangen door een steen met de volgende tekst “buried near this spot  Major LA  Anthony Cotterell  Royal Fuseliers  25 september 1944”. De tekst “buried near this spot” wordt in de regel geplaatst indien 100% sluitend bewijs ontbreekt maar de Commonwealth War Commission er wel van overtuigd is dat het gaat om de desbetreffende persoon.

Jennie Gray
De Britse schrijfster Jennie Gray heeft grote twijfels over de uitslag van het onderzoek zoals dit door Jan Hey is verricht. Onlangs liet Jennie Gray me weten dat ze in een gesprek met Jan Hey heeft gevraagd naar de bronvermelding waarop zijn conclusie gebaseerd was. Naar zeggen van Jennie heeft Jan Hey haar vraag niet willen beantwoorden. 

DNA
Met de huidige kennis van zaken zou men het kunnen aantonen door middel van een DNA onderzoek. Dan komt echter de vraag of je dit na zoveel jaren nog moet doen en of de nabestaanden het willen. 

Zoektocht zonder succes
Na de oorlog hebben de Britten geprobeerd de jonge SS’er te traceren, echter zonder resultaat. Voor deze afschuwelijke oorlogsmisdaad is uiteindelijk niemand verantwoordelijk gesteld of veroordeeld.

Jennie Gray
Jennie Gray, historicus en dochter van een RAF militair uit de Tweede Wereldoorlog, heeft al vele boeken gepubliceerd over de oorlogsjaren waaronder Fire by Night: The dramatic Story of One Pathfinder Crew and Black Thursday 16/17 december 1943. Dit boek beschrijft de rampzalige 16/17 december 1943, waarbij de Britse vliegtuigen na bombardementen op Nazi Duitsland bij terugkeer in Engeland vanwege zware mist en het gebrek aan voorzieningen om dat op te vangen, niet konden landen. Haar vader behoorde tot de bemanning van één van de 40 vliegtuigen die op deze rampzalige dag tijdens de landing zijn gecrasht. Boek te verkrijgen onder ISBN 13: 9781902304632. 

Major Cotterell at Arnhem: A War Crime and A Mystery
Major Cotterell at Arnhem: A War Crime and A Mystery is het boek dat afgelopen oktober van haar hand is verschenen. Hierin beschrijft Jennie Gray de persoon Anthony Cotterell, gaat uitvoerig in op het dramatisch gebeuren in Brummen en vertelt over de barre zoektocht van Anthony’s broer door Duitsland na de oorlog, met maar één doel het verkrijgen van informatie over en vinden van zijn broer. Hij voert gesprekken met betrokken Duitse militairen waaronder Gustav Etter. Het boek met 320 bladzijden, uitgebracht in het Engels, is een aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is.
ISBN 13: 9780752479804

 

Meer weten over Jennie Gray en de Zwarte Donderdag voor de RAF  Lees ook  

 

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen