Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 2 juni 2010 Enschede en de Krimoorlog
German

2 juni 2010 Enschede en de Krimoorlog

De Krim en Sebastopol
De industrialisatie van de textiel is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de stad Enschede. Vanwege de behoefte aan arbeidskrachten ontstaan in 1861 de eerste wijken met voor die tijd zeer moderne arbeiderswoningen. De zogenaamde Krimwijken en Sebastopol wijk. Tijdens de grote stadsbrand in 1862 gaat veel verloren, wat de vraag naar nieuwe woningen doet toenemen. Door de textiel groeit de bevolking van Enschede-Lonneker tussen 1862 en 1905 van 13.626 naar 46.063 inwoners.
Begin vijftiger jaren van de vorige eeuw zijn de laatste restanten van deze  Krimwijken verwijderd. Na 100 jaar waren de wijken van destijds vervallen tot sociale achterstandsbuurten. De Oranjestraat met de daarachter gelegen Krim, bevond zich ter hoogte van de huidige Vroom & Dreesmann locatie. De Gaskrim lag vanuit het centrum rechts van de Kuipersdijk en ten zuiden van de Varviksingel. 

Aanleiding
De namen Krim en Sebastopol waren afkomstig van de Krimoorlog (1853-1856) die destijds diepe indruk had achtergelaten. De aanleiding van de Krimoorlog was een geschil tussen Griekse en Roomse monniken om de Heilige Plaatsen in Jeruzalem waardoor tsaar Nicolaas 1 een geschil met de Turkse sultan over het beschermheerschap van een aantal plaatsen in Palestina. Rusland viel hierop Moldavië en Walachije binnen wat in 1853 leidde tot de oorlog tussen de sultan en de tsaar. 

De Krimoorlog
November 1853 vernietigt de Russische vloot onder Admiraal Pavel Nachimov de Turkse vloot bij Sinope. Engeland en Frankrijk zijn bang voor een te grote Russische invloed in de Middellandse zee en verlenen vanaf 28 maart 1854 steun aan het Ottomaanse rijk.
Op 14 september 1854 landt een strijdmacht van Britse, Franse en Turkse troepen op de kust van het Russisch schiereiland “de Krim”.
19 september marcheren deze 60.000 soldaten naar de 50 kilometer verderop gelegen stad Sebastopol, de belangrijkste Russische marinehaven. Zij worden bij de rivier “Alma” opgewacht door het Russisch leger onder Generaal Menschikoff. De slag wordt een chaos. De slechte communicatie tussen de Fransen en de Britten leidt tot een grote slachting onder de eigen troepen. De chaos is zo groot dat de Britse opperbevelhebber Lord Raglan achter de Russische linie terecht komt en van daaruit het bevel over zijn troepen moet voeren. Ondanks dit, worden de Russen binnen enkele uren terug geslagen.
17 oktober bereiken de Brits-Frans-Ottomaanse troepen Sebastopol maar men boekt geen succes met de twee weken durende beschieting.
Vele malen is getracht Sebastopol te veroveren, zonder succes. 
8 september 1855, één jaar na de landing, lukt het de stad in te nemen, de gevechten blijven echter aanhouden tot februari 1856. Eind maart 1856 wordt in Parijs de vrede getekend.

Rusland krijgt Sebastopol terug maar verliest de Donau delta. De Zwarte Zee wordt neutraal gebied. In het gehele Ottomaanse gebied en de Donau vorstendommen wordt de veiligheid van de Christenen gegarandeerd door Engeland en Frankrijk.

Florence Nightingale
Tot het einde van de negentiende eeuw waren de omstandigheden in het leger zeer slecht, met name de medische verzorging en de hygiëne. Meer soldaten verloren hun leven door epidemieën dan tengevolge van  oorlogshandelingen. Van de 100.000 man die Frankrijk verloor zijn er 10.000 gesneuveld in de strijd, 20.000 gestorven aan verwondingen en 70.000 gestorven door ziektes.

Florence Nightingale heeft op verzoek van het ministerie van oorlog, de medische zorg gereorganiseerd. Met haar aanpak van hygiëne en verbetering van de omstandigheden, bracht zij een grote verbetering aan in de medische verzorging van de soldaten. Vaak deed ze tijdens de nachtelijke uren met een lantaarn de ronde langs haar patiënten en kreeg hierdoor de bijnaam: “The lady with the lamp (de dame met de lantaarn)”
Florence Nightingale  wordt gezien als de grondlegger van de moderne geneeskunde.

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen