Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 29 december 2010 Strijd op de Middellandse Zee deel 3  Slag bij Kaap Spada
German

29 december 2010 Strijd op de Middellandse Zee deel 3  Slag bij Kaap Spada

Italianen gefrustreerd
Ondanks dat de schade tijdens de Slag bij Punta Stilo beperkt is gebleven en beide partijen de overwinning claimen, zijn de Italianen gefrusteerd. De samenwerking met de luchtmacht heeft gefaald en de Britten laten zich door de Italiaanse marine er niet van weerhouden, dicht onder de Italiaanse kust te opereren.

HMAS Sydney
19 juli neemt  de frustratie nog meer toe.
Britse torpedobootjagers die op jacht zijn naar torpedoboten, worden opgemerkt door een Italiaanse overmacht. De torpedobootjagers behoren tot een eskader met de lichte Australische kruiser HMAS Sydney als vlaggenschip en de Australische kapitein John Collins als eskader commandant. Bij het zien van deze overmacht blazen de Britten de aftocht en worden achtervolgd door de Italiaanse lichte kruisers Bartolomeo Colleoni en Giovanni delle Bande Nere. De Italianen weten niet dat de Britten zich in grote spoed haasten naar het vlaggenschip HMAS Sydney, die iets noordelijker ook aan het patrouilleren is.  Bij nadering van de Britse torpedobootjagers en de Italiaanse achtervolgers is de HMAS Sydney gevechtsklaar en gereed voor een warme ontvangst. Zodra de Italianen aan de horizon verschijnen, geeft John het commando tot vuren en branden de vuurmonden van de Sydney erop los.

Bartalomeo Colleoni 
De Bartalomeo Colleoni krijgt een voltreffer in de machinekamer. Het schip zakt weg over stuurboord, komt stil te liggen en wordt door twee torpedo’s, gelanceerd door de torpedobootjagers HMS Ilex en HMS Hyperion tot zinken gebracht.

Giovanni delle Bande Nere
Met behulp van de Italiaanse bommenwerpers, die opnieuw veel te laat boven het strijdtoneel verschijnen, lukt het  de Italianen de aftocht te dekken van de Giovanni delle Bande Nere, waardoor deze kan ontkomen.

Slachtoffers
121 Italiaanse marinejongens komen om het leven, 555 worden gered. 

Nasleep
Mussolini is woedend over deze tegenslag en geeft opdracht tot een algehele blokkade van alle Britse steunpunten in de Middellandse Zee. Geen moment twijfelt hij aan de kracht van de Italiaanse vloot en houdt in het Palazzo Venezia een met veel machtsvertoon omgeven redevoering. Uitvoerig prijst hij de moed, kundigheid en moreel van de Italiaanse strijdkrachten. Mussolini is zo overtuigd van de Italiaanse sterkte, dat hij meent het zich te kunnen permitteren de Duitsers te helpen in de Slag om Engeland door het aanbieden van twee honderd vliegtuigen met bemanningen. Ook onttrekt hij 28 onderzeeboten van zijn vloot in de Middellandse Zee om te gaan patrouilleren op de Atlantische Oceaan terwijl hij juist voor de Italiaanse vloot grote plannen op stapel heeft staan. 

Italiaanse invasie Griekenland
28 oktober 1940 worden vriend en vijand door Mussolini verrast met de Italiaanse invasie in Griekenland. Ook voor de Duitsers is het een volledige verrassing, zij zijn vooraf door Mussolini  niet geinformeerd. De Italiaanse inval in Griekenland zou voor hen nog de nodige consequenties teweeg brengen.     

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen