Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 28 januari 2010 Strijd op de Middellandse Zee deel 6  Slag bij Matapan
German

28 januari 2010 Strijd op de Middellandse Zee deel 6  Slag bij Matapan

26 maart 1941 jubelt de Italiaanse radio over de dappere verrichtingen van Luitenant-ter-zee Faggioni die met vijf motorboten vol explosieven de Britse marinebasis Suda Bay op Kreta is binnen gevaren en dood en verderf heeft gezaaid. Met een enorme explosie vliegt de grote tanker Pericles in brand en ook de zware kruiser HMS York raakt zodanig zwaar beschadigd dat zijn rol is uitgespeeld. Gesteund door dit succes besluiten de Italiaanse marineautoriteiten de Royal Navy aan te vallen en een vernietigende slag toe te brengen.

Admiraal Angelo Iachino
27 maart 1941 vertrekken de oorlogsschepen, één slagschip, zes zware kruisers, twee lichte kruisers en 17 torpedobootjagers, vanuit Brindisi, Messina, Napels en Taranto. De schepen worden in twee groepen verdeeld zodat ieder afzonderlijk de Britten bij Kreta kunnen aanvallen. Admiraal Angelo Iachino opperbevelhebber van de Italiaanse zeestrijdkrachten en zijn tweede man Viceadmiraal Cattaneo leiden persoonlijk de operatie en ieder neemt een eskader onder zijn hoede.

Admiraal Cunningham
De Britse vloot is uitgevaren van Alexandrië en ook admiraal Cunningham houdt rekening met grote acties. Deze stelt een schijnkonvooi samen en laat dat onder bescherming van een aantal kruisers, als lokaas varen richting Alexandrië. In de vroege ochtend van 28 maart wordt deze groep ten zuiden van Kreta ontdekt door Italiaanse vliegtuigen. Onkundig van de valstrik die Cunningham voor hem heeft uitgezet besluit admiraal Angelo Iachino het oorspronkelijk plan, te opereren met twee eskaders, op te geven en in plaats daarvan met vereende kracht toe te slaan.

Admiraal Sansonetti
Admiraal Sansonetti die de voorhoede van de Italiaanse vloot commandeert, negeert echter de orders om op zijn opperbevelhebber te wachten en besluit de Britten direct aan te vallen.
Het weer is mistig en door het slechte zicht en de vele rookgordijnen levert het eerste treffen geen resultaten op. Integendeel, er ontstaat een kat en muis spel waarbij de Italianen achter de Engelsen aanzitten om vervolgens weer door de Britten te worden opgejaagd. Hierdoor wijzigt de positie van beide vloten, hetgeen ook de opzet is van Cunningham. In de middaguren besluit hij tot een luchtaanval en laat van het vliegdekschip HMS Formidable en van RAF bases  jagers opstijgen. Opnieuw boeken de Swordfish vliegtuigen een belangrijk succes.

Vittorio Veneto
Het Italiaanse slagschip Vittorio Veneto, het vlaggenschip van Admiraal Iachino, wordt door een torpedo in de achtersteven getroffen. De stuurinrichting raakt defect en duizenden tonnen water stroomt naar binnen. De Italianen slagen erin de schade provisorisch te herstellen en op halve kracht trekt de Vittorio Veneto zich terug uit het krijgsgewoel. Admiraal Iachino laat een kordon van jagers en kruisers rondom zijn schip leggen gevolgd door een rookgordijn.
In de avond komen de Engelse vliegtuigen terug voor een tweede aanval. Wanhopig zigzaggend en heftig vurend met het luchtdoelgeschut probeert het Italiaanse eskader te ontsnappen. Dan krijgt Iachino het bericht dat de kruiser Pola door een torpedo in de boeg is geraakt en in grote problemen verkeert. Hierop geeft hij viceadmiraal Cattaneo opdracht met twee kruisers en vier torpedobootjagers de moderne Pola te zoeken en naar de thuishaven te begeleiden.

HMS Warspite
De Italiaanse opperbevelhebber Iachino maakt zich uit de voeten en viceadmiraal Cattaneo heeft de moeilijke taak in de donkere nacht de Pola te zoeken. Cattaneo vaart in gesloten formatie ter hoogte van Kaap Matapan aan de Griekse zuidkust en gaat onbewust zijn ondergang tegemoet. De ontmoeting met de Britse schepen van Cunningham, komt voor beide partijen als een complete verrassing. Terwijl de Italianen druk bezig zijn met het uitrollen van lijnen ter assistentie van de Pola, bevinden de Britten zich gevechtsklaar in de geschutstorens. De Italiaanse schepen worden door de reusachtige Britse schijnwerpers in een verblindend licht gezet, waarop van de HMS Warspite (vlaggenschip Admiraal Cunningham), HMS Valiant en de HMS Barham het dodelijk vuur losbarst. De slachting is catastrofaal. Zonder in staat te zijn ook maar één schot te lossen, worden de Italiaanse schepen aan flarden geschoten. Binnen enkele minuten speelt zich een afschuwelijk drama af. Terwijl de Italiaanse schepen als brandende fakkels wegzakken, staat ook de met olie bedekte zee in brand en sterven de ongelukkige Italiaanse marinemannen die hierin terechtkomen een afschuwelijke dood.

Pola
Niet ver verwijderd, ligt de Pola in een dicht rookgordijn op hulp te wachten. De machinekamer staat onder water en de generatoren zijn uitgevallen waardoor er geen verlichting is. Aan boord heerst een chaotische toestand. In de verte horen zij het gebulder van het scheepsgeschut. Het is de Britse torpedobootjager HMS Havock die de Pola aantreft en er eerst nog enkele salvo’s op afvuurt. Het vuur wordt niet beantwoord waarop de Britten besluiten langszij te komen. Commandant de Pisa en de opvarenden worden krijgsgevangen gemaakt. Admiraal Cunningham stelt via een open radioverbinding de Italiaanse autoriteiten op de hoogte van de positie waarop dit eenzijdig treffen heeft plaatsgevonden. De organisatie is daardoor in staat een schip te sturen om te zoeken naar de honderden schipbreukelingen. Uuiteindelijk zijn er daarvan 160 opgepikt. In de vroege morgen van 29 maart brengen de Britse torpedobootjagers HMS Jervis en HMS Nubian de Pola tot zinken. Tegen het verlies van één oorlogsvlieger hebben de Britten vijf grote Italiaanse oorlogsschepen tot zinken gebracht. 2400 Italiaanse marinejongens, incluis Viceadmiraal Cattaneo verliezen het leven.


.

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen