Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 28 april 2010 442nd Infantery Regiment
German

28 april 2010 442nd Infantery Regiment

Pearl Harbor 7 december 1941
De Japanse aanval 7 december 1941 op de Amerikaanse Pacific vloot in de marinebasis Pearl Harbor  Hawaï, had direct grote gevolgen. De bevolking van Hawaï was voor een groot deel van Japanse afkomst en na de aanval werd op Hawaï de staat van beleg afgekondigd en een avondklok ingesteld. Het merendeel van de Japanse Amerikanen die op dat moment in het leger zaten waren Nisei, zij behoorden tot de tweede Japans Amerikaanse generatie en waren in tegenstelling tot hun ouders geboren in de Verenigde Staten.

Internering Japanse Amerikanen
Na ondertekening van de Executive Order 9066 door President Roosevelt, februari 1942, werden in het westelijk deel van de Verenigde Staten meer dan 110.000 Japanse Amerikanen gedwongen geïnterneerd in kampen achter prikkeldraad. Ook de Nisei, waarvan velen zich volledig Amerikaans voelden.

100e Infanterie Bataljon
De Nisei op Hawaï hadden een andere ervaring. Het Ministerie van Oorlog deed begin 1942 een oproep, alle soldaten van Japanse afkomst uit de militaire dienst te verwijderen. Hierop besloot Generaal Emmons, commandant van het Amerikaanse leger op Hawaï, deze mannen onder te brengen bij de Territoriale Garde van Hawaï. Een uitzondering maakte hij voor de 1300 Japans Amerikaanse soldaten die behoorden tot de Nationale Garde van Hawaï en behield deze in militaire dienst. Wel uitte hij zijn twijfels over de loyaliteit van de Nisei soldaten in geval van een Japanse aanval en adviseerde het Ministerie deze mannen onder te brengen in een tijdelijk bataljon en over te plaatsen naar het vasteland van de Verenigde Staten. Op 5 juni werden de Japanse soldaten ingescheeptwaarna zij op 12 juni aankwamen in Camp McCoy en op 15 april werden ze toegevoegd als het 100e Infanterie Bataljon.

442e Infanterie Regiment Combat Team
Gedurende de opleiding waren de prestaties van het 100e Infanterie Bataljon van dien aard, dat de Amerikaanse regering februari 1943 terugkwam op haar beslissing Japanse Amerikanen te weren uit het Amerikaanse leger en werd opdracht gegeven tot het vormen van een zelfstandig Japans Amerikaanse gevechtseenheid. Voor toetreding tot deze eenheid moest een loyaliteitsverklaring worden ondertekend. Het aantal Nisei aanmeldingen op het vaste land bleef ver achter t.o.v. Hawaï en was ongetwijfeld het gevolg van de onvrede over de interneringen. Men was uitgegaan van 4500 aanmeldingen, 3000 vaste land en 1500 van Hawaï. Eindresultaat 3000 Nisei afkomstig uit Hawaï en 800 Nisei van het vasteland. De oprichting van het 442e Infanterie Regiment Combat Team was een feit.

Japanse Amerikanen uitgesloten voor gevechten in de Pacific tegen Japanners
Voor de Amerikanen van Japanse afkomst was het verboden deel te nemen aan de gevechten in de Pacific tegen de Japanners. Deze beperking was niet van toepassing op Amerikaanse militairen van Duitse en Italiaanse afkomst, die mochten in Europa wel vechten tegen de Duitse en Italiaanse legers. De Japanse Amerikanen, die de Japanse taal beheersten, konden wel toetreden tot de Militaire Inlichtingen Diensten en werkzaam zijn als tolk of spion.

Strijd in Europa
Op 19 september zijn de 1300 militairen van het 100e Infanterie Bataljon geland bij Salerno op Sicilië. Zij hebben deel uitgemaakt van de aanval op Monte Cassino. Na een half jaar aan het front hadden de gevechten een zodanige impact gehad, dat van het oorspronkelijk 1300 man tellend bataljon er in februari 1944 nog slechts 521 beschikbaar waren voor de strijd.
Op 10 augustus 1944 werd het 100e Infanterie Bataljon als 1e bataljon toegewezen aan het 442e Infantrie Regimental Combat Team. Ze hebben deelgenomen aan gevechten in Italië en Frankrijk. 
Bij de ontzetting van een Amerikaans bataljon dat vanaf 24 oktober in de Vogezen omsingeld was door het Duitse leger, verloor het 442e tussen 26 en 30 oktober 800 man, waaronder 121 doden. 

Het 442e Infanterie Regiment was de meest gedecoreerde eenheid uit de Amerikaanse militaire geschiedenis.

Het 100e Infanterie Bataljon had de bijnaam:
“The Purple Heart Battalion”.

The Purple Heart is een Amerikaanse militaire decoratie, uitgereikt in naam van de President aan hen die gewond of gedood zijn terwijl ze dienden in het Amerikaanse leger.

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen