Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 27 februari 2011 Slag in het Reichswald
German

27 februari 2011 Slag in het Reichswald

De Slag in het Reichswald ( 8 februari 1945 - 22 februari 1945) behoort evenals De Slag om Hürtgenwald (zie Ton Blogt 30 juni 2010) tot de minder bekende veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog. Er viel weinig eer te behalen en is daardoor  publicitair minder interessant.

Locatie
Het Reichswald is gelegen ten zuiden van de lijn Kleef - Nijmegen, langs de Bundesstrasse Kleef – Gennep dichtbij de Nederlandse grens. De strijd in het Reichswald maakt deel uit van de veel grote Operation Veritable.

Market Garden
Doordat de geallieerden september 1944 er niet in slagen de Rijnbrug te Arnhem in bezit te krijgen, mislukt Operatie Market Garden en staat Veldmaarschalk Montgomery 7 februari 1945 , 5 maand na Market Garden en 3 maand voor de Duitse capitulatie, nog steeds ten westen van de Rijn.

Duits opperbevel
Het Duitse opperbevel is op de hoogte van de geallieerde aanval die gaat komen, is echter onbekend van de juiste locatie en gaat ervan uit dat deze zal plaatsvinden vanuit het gebied bij Venlo.

Operation Veritable
Britten met Luitenant-Generaal Brian Horrocks en de Canadezen met Luitenant-Generaal Harry Crerar als bevelhebbers, gaan 8 Februari 1945 met 5 divisies, 2 Canadese en 3 Britse,  in de aanval tegen de Duitse Wehrmacht en begint Operation Veritable met de Slag in het Reichswald.

Sterkte
Men heeft de beschikking over 50.000 militairen, plusminus 500 tanks, ongeveer 500 rupsvoertuigen, 1000 kanonnen en een groot aantal jachtvliegtuigen plus bommenwerpers. 3 Divisies met in totaal 25.000 soldaten worden als reserve achter de hand gehouden. Voorafgaand worden grootschalige lucht- en artilleriebombardementen uitgevoerd met de intentie niet alleen de Duitse verdediging te vernietigen maar ook het Duitse moreel aan te tasten waardoor de Duitse ‘Kampfgeist” moest afnemen.

Bombardementen op Goch, Weeze, Kalkar en Kleef 
In de nacht van 8 Februari worden de steden Goch, Weeze, Kalkar maar vooral Kleef gebombardeerd door geallieeerde vliegtuigen. De bewoners van deze steden hebben het geluk dat door een laaghangend wolkendek en sterke regen, 300 bommenwerpers niet kunnen opstijgen waardoor zij voor verdere vernietiging worden gevrijwaard.

Plan
Het oorspronkelijke plan luidt: “binnen drie tot vier dagen oprukken tot de lijn Xanten – Geldern.

Wehrmacht
Ten tijde van de aanval is de bodem van het bosrijke Reichswald nat, ontdooid, vol met modder en hierdoor ongeschikt voor motorvoertuigen. Slechts twee hoofdwegen staan ter beschikking, Noordelijk de weg Nijmegen – Kleef en ten Zuiden Mook – Goch. De uiterwaarden zijn door de Wehrmacht onder water gezet waardoor het  noodzakelijk wordt gebruik te maken van amfibievaartuigen. De enkele goede wegen die de Britten en Canadezen tot hun beschikking hebben, raken al snel ernstig beschadigd door het continue zware verkeer.

Generaal Alfred Schlemm Befehlshaber Duitse verdediging
De Duitse verdediging met bevelhebber Alfred Schlemm, omvat de onervaren en slecht uitgeruste 84e Infanterie Division met Generaal-Majoor Heinz Fiebig als divisiecommandant, versterkt met het 2e Parachute Regiment van de Luftwaffe. Deze laatste staat opgesteld aan de westzijde en bevindt zich tussen het Reichswald en de Maas. Achter de Duitse linies bevinden zich het Münster Bataljon, een kleine bewakingseenheid met oudere soldaten en het 276 Magen Bataljon uitgerust met soldaten die een chronisch maagprobleem hebben en daardoor ongeschikt zijn voor actieve dienst.

Reichswald natuurlijke hindernis
Met 15.000 minder goed uitgeruste soldaten  niet beschikkend over een groot aantal tanks en rupsvoertuigen, heeft de Duitse verdediging op papier weinig in te brengen. Het enige dat de Wehrmacht ter plekke heeft is de natuurlijke hindernis van het Reichswald en de slechte weersomstandigheden, het was koud en het bleef regenen. Daar komt bij de wil om het Vaderland te verdedigen, men strijdt op vaderlandse bodem.

22 Februari 1945
De slag eindigt 22 Februari en heeft vanwege heftige Duitse tegenstand in plaats van de geplande vier dagen, veertien dagen in beslag genomen. Na de slag kunnen de Geallieerden een bruggenhoofd slaan aan de Rijn bij Wesel.

Slachtoffers
Tijdens de gevechten in het Reichswald zijn meer dan 10.000 Britse, Canadese en Duitse soldaten omgekomen.
Exacte cijfers zijn onbekend, maar de gehele Operatie Veritable, zo kort voor het einde van de oorlog, zou aan 23.000 Britse en Canadese soldaten en aan 38.000 Duitse soldaten het leven hebben gekost.

Brits militair kerkhof 
In het Reichswald, langs de weg van Kleef naar Gennep, bevindt zich het Britse militair kerkhof met 7.654 graven. Aan de rechterzijde van de begraafplaats liggen de militairen van de 53e Welsh Division, die bij de gevechten in het Reichswald zijn gesneuveld.

Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
De Canadese militairen liggen begraven op de Canadese Militaire Begraafplaats te Groesbeek in de directe omgeving van het Nationaal Bevrijdingsmuseum. 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen