Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 26 augustus 2012 Colonel Graeme Warrack 
German

26 augustus 2012 Colonel Graeme Warrack 

Graeme Warrack
Colonel Graeme Warrack van het Britse Royal Army Medical Army Corps is tijdens de Slag om Arnhem (17 sept 1944 - 26 sept 1944) de hoogst in rang zijnde medisch officier van de 1e British Airborne Division.

Universiteit van Edinburgh
Graeme Warrack, geboren juni 1913 als zoon van een tandarts in Edinburgh Schotland, studeert 1936 af aan de Universiteit van Edinburgh in tandheelkunde, het jaar daarop medicijnen. April 1939 treedt hij als kapitein full time in dienst van het Britse leger. Hij komt 1942 als de één na hoogste medisch officier bij de 181e Airlanding Field Parachute en neemt deel aan de mislukte landing van de Airbornes op Sicilië.

Colonel Graeme Warrack
Mei 1944 volgt promotie tot Colonel en wordt Graeme Warrack de hoogst in rang zijnde divisiearts van de 1e British Airborne Division. Zondagmiddag 17 september 1944 landt hij met de eerste lift bij Heelsum/Wolfheze.

Slag om Arnhem perimeter
Na een week van zware strijd bevindt het restant ( 3.500 van de oorspronkelijk 11.000 man) van de 1e Britse Luchtlandings Divisie zich in een zogenoemde perimeter te Oosterbeek. De Britten en Polen zijn volledig ingesloten en liggen constant onder zwaar Duits vuur. Vele Britse militairen raken zwaar gewond waaronder de Britse Brigade Generaal John Hackett. Er is een groot tekort aan artsen, velen zijn in Duitse handen gevallen, en er is een groot tekort aan medicamenten.

Hoofdkwartier Hartenstein
Als Zondag 24 september ook nog eens een Britse verbandpost onder Duits vuur komt te liggen is voor Graeme Warrack de maat vol. Hij begeeft zich naar het Britse hoofdkwartier in Hartenstein en stelt een tijdelijke wapenstilstand voor aan de bevelhebber van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie Generaal Majoor Roy Urquhart. Graeme wil de vele gewonden uit de perimeter krijgen en overdragen aan de Duitsers, dit alles onder de voorwaarde dat de Duitsers de juiste medische verzorging garanderen. Graeme Warrack krijgt van Roy Urquhart toestemming met de Duitsers contact op te nemen.

Egon Skalka
Toevalligerwijze is de Divisiearts van de Duitse Hohenstauffen Divisie, de Oostenrijker Egon Skalka, dezelfde mening toegedaan en is ook op zoek naar de hoogste Britse militair om een tijdelijke wapenstilstand voor te stellen. Graeme Warrack en Egon Skalka treffen elkaar en komen tot overeenstemming. Egon Skalka geeft aan dat hij wel toestemming moet hebben van het Duitse hoofdkwartier. Colonel Graeme Warrack, Egon Skalka en de Nederlandse marineofficier Arnoldus Wolters, die aan de Airborne Divisie was toegevoegd begeven zich op weg naar Arnhem. Ter voorkoming van moeilijkheden krijgt Arnoldus Wolters het pseudoniem Van Johnson en moet een Canadese officier voorstellen.

Wilhelm Bittrich
Met grote snelheid, deels onder vuur, rijdt Egon Skalka in een jeep de niet geblinddoekte Warrack en Wolters naar het Duitse hoofdkwartier in de HBS aan de Heselbergherweg te Arnhem. Daar ontmoeten de drie de tijdelijke commandant van de 9e SS Panzerdivision Hohenstauffen Kolonel Walter Harzer. Deze wijst het verzoek van Graeme Warrack en Egon Skalka af doch onder aandringen besluit hij te wachten op de bevelhebber van het 2e SS Panzerkorps, waartoe de Divisie Hohenstauffen behoort, Generaal Wilhelm Bittrich. Wilhelm Bittrich verleent direct toestemming en biedt Graeme Warrack wat te drinken aan.

Cognac voor Roy Urquhart
Graeme slaat het aanbod af en geeft aan dat de drank hem vanwege zijn lege maag onder invloed zou kunnen brengen, waarop Wilhelm Bittrich eten laat aanrukken. Bij het vertrek overhandigt Wilhelm Bittrich aan Graeme Warrack nog een fles Cognac met het verzoek deze te geven aan de Britse commandant Generaal Majoor Roy Urquhart. Tevens worden zij door Bittrich in de gelegenheid gesteld zoveel mogelijk morfine en andere medicijnen die de Duitsers hadden buit gemaakt op de Britten, mee te nemen.

Tijdelijk wapenstilstand
De tijdelijke wapenstilstand begint Zondagmiddag 24 september om 15.00u. Na het onafgebroken schieten, valt op dat tijdstip een onwezenlijke stilte. Duitse en Britse militairen gaan gezamenlijk aan de gang om de vele gewonden naar veiliger oorden over te brengen. 250 gewonden, waaronder Brigadegeneraal John Hackett, worden, op brancards met jeeps, bestuurd door Duitse militairen en Britse militairen op de passagiersplaats, afgevoerd en ook de 200 gewonden die nog een beetje kunnen lopen worden naar de Arnhemse ziekenhuizen gebracht.

Zinloosheid van oorlog
Zo abrupt als de tijdelijke wapenstilstand is ingegaan, zo abrupt wordt deze ook weer beëindigd. 17.00u barst de kakofonie van geweer en kanonvuur opnieuw los en wordt de strijd hervat. Het tekent de zinloosheid van oorlog.

Ontsnapt uit perimeter
In de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 september kunnen ruim 2000 Britse militairen uit de perimeter ontsnappen en worden aan de overzijde van de Rijn opgevangen door het XXX Britse legercorps. Alle gewonden blijven achter en op vrijwillige basis gaan de Britse geneeskundige troepen incluis Colonel Graeme Warrack met hen in krijgsgevangenschap. 

Koning Willem III kazerne Apeldoorn
Graeme en de plusminus 1800 gewonden worden overgebracht naar de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn.Het grote aantal gewonden is ook voor de Duitsers een probleem. Onder de belofte van de Britten dat er geen vluchtpogingen worden ondernomen, wordt de Willem III kazerne door de Duitsers ingericht als hospitaal en niet als krijgsgevangenkamp. Met vier chirurgen, vier aalmoezeniers en 250 man aan medisch personeel komt het hospitaal in de Koning Willem III kazerne volledig onder Britse controle. Graeme Warrack krijgt zijn eigen kamer cq bureau.

Verzetsgroepen
Kort voor 26 oktober 1944 krijgt Graeme Warrack te horen dat de Willem III kazerne als tijdelijk ziekenhuis op die datum zal worden gesloten en dat men wordt afgevoerd naar krijgsgevangen kampen in Duitsland. In oorlogstijd heeft iedere militair de verplichting om, indien de mogelijkheden zich voordoen, te ontsnappen. Op de dag van de evacuatie van de patiënten, verbergt Graeme Warrack zich in een kleine holle ruimte boven zijn kamer tussen twee muurkasten. Door niet te ontsnappen maar zich te verbergen, wordt technisch de overeenkomst zoals afgesloten met de Duitsers, niet verbroken. Na ongeveer 14 dagen, bijna alle Duitse militairen zijn inmiddels uit de Koning Willem III kazerne vertrokken, vlucht Colonel Graeme Warrack uit de kazerne. Hij komt terecht op de Veluwe en met hulp van verzetsgroepen lukt het Colonel Graeme Warrack tezamen met Brigade Generaal John Hackett februari 1945 de geallieerde linies te bereiken.

Graeme Warrack gebouw
17 augustus 2012 j.l is op de Koning Willem III kazerne de opening verricht van het Graeme Warrack Gebouw, voorheen Gebouw 24, en vindt de onthulling plaats van de Graeme Warrack kamer. Zoon William van Graeme Warrack is met een aantal famileden speciaal voor deze gelegenheid uit Schotland overgekomen.

Openingsplechtigheid marechaussee kazerne
De familie en een klein gezelschap van veertig genodigden worden tijdens de plechtigheid toegesproken door de Commandant van het Landelijke Opleidings- en Kenniscentrum van de Marechausssee Kolonel Egon Hoppe. Met het doorknippen van een lint door zoon William Warrack wordt het Graeme Warrack gebouw officieel in gebruik genomen. Ook mijn zoon en ik hadden een uitnodiging ontvangen en mochten ons verheugen bij deze bijzondere gelegenheid in de marechaussee kazerne aanwezig te mogen zijn. Een indrukwekkende, goed georganiseerde plechtigheid. In zijn afscheidswoord benadrukt Kolonel Egon Hoppe dat het Graeme Warrack gebouw en de Graeme Warrack kamer deel gaan uitmaken van de marechaussee opleiding.

Laatste bezoek Graeme Warrack
Graeme Warrack bezoekt in 1984 de Willem III kazerne te Apeldoorn. Korte tijd later, januari 1985, overlijdt hij op 72 jarige leeftijd. 

Distinguished Service Order   Officer of the British Empire
Graeme Warrack is onderscheiden als Officer of the British Order en aan hem is uitgereikt de Distinguished Service Order.

Lees ook  25 september 2010 Gerd Roeloffzen Oorlogsvlieger

Tevens     7 april 2010 De Slag om Arnhem  Generaal-majoor Friedrich Kussin

en lees ook   6 mei 2011 Nederlandse Krijgsgevangenen in Stalag XIB en 357.
                                           Onthulling plaquette op Brits monument

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen