Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 25 mei 2013  Vrouwen in de frontlinie -Lyudmila Pavlichenko
German

25 mei 2013  Vrouwen in de frontlinie -Lyudmila Pavlichenko


Vrouwen aan het oorlogsfront Lyudmila Pavlichenko
Er zijn vrouwen die meer ballen bezitten dan het merendeel der mannen. Lyudmila Pavlichenko behoort tot één van die vrouwen. 

Lyudmila Pavlichenko
Lyudmila Pavlichenko geboren 12 juli 1916, verhuist met haar ouders in 1930 naar Kiev waar ze al op 14 jarige leeftijd lid wordt van de schietclub. Lyudmila heeft talent, oefent veel en ontwikkelt zich al op jonge leeftijd tot scherpschutter binnen de club. 

Operatie Barbarossa
Nazi Duitsland start 22 juni 1941 Operatie Barbarossa, de aanval op de Sovjet Unie. Lyudmila Pavlichenko zit dan in het vierde jaar van haar studie geschiedenis aan de Universiteit van Kiev. Nadat ze het nieuws over de Duitse inval heeft vernomen, gaat zij naar het plaatselijk rekruteringsbureau en meldt zich aan voor de Infanterie.

Verpleegster of kantoorfunctie
De rekruteringsofficier suggereert dat ze waarschijnlijk beter geschikt is als verpleegster of voor een kantoorfunctie. Lyudmila laat zich niet uit het veld slaan en tovert haar Vorishilov scherpschutter badge, verkregen op 14 jarige leeftijd, tevoorschijn. Hierop wordt ze door de rekruteringsofficier als soldaat ingedeeld bij het 54e Stephan Razin Jagers Regiment behorend tot de 25e Chapayev Jagers Divisie en wordt toegevoegd aan het sluipschutters peloton van de 2e compagnie.

Slagveld
Tijdens haar eerste dag op het slagveld, terwijl Lyudmila bezig is zich te installeren voorin de frontlijn met naast zich een jonge Russische soldaat, wordt de jonge soldaat dodelijk getroffen door een vijandelijke kogel. Lyudmila is diep geschokt. Ze zegt hierover:” Hij was zo’n aardige vriendelijke jongen en wordt gedood direct naast me. Nadat dit was gebeurd, ging de knop om en kon niemand, maar dan ook niemand, mij meer tegenhouden”. Later die dag doodt ze haar eerste twee vijandelijke slachtoffers, twee Duitse soldaten die bezig zijn de omgeving te verkennen. De eerste 75 dagen aan het front bij Odessa doodt sluipschutter Lyudmila Pavlichenko, 187 vijandelijke militairen.

Het Rode Leger
Het Rode Leger moet terugtrekken en haar eenheid wordt verplaatst naar Sebastopol, waar zij het totaal aantal gedode tegenstanders brengt op 309.

Sluipschutter
Lyudmila Pavlichenko heeft nooit in een rechtstreeks duel van een vijandelijke sluipschutter verloren. In de regel nam zo’n duel een dag en een nacht in beslag. In één geval heeft het zelfs drie dagen geduurd voordat zij de vijandelijke sluipschutter had omgebracht. Lyudmila zei hierover:” ik kon 15 tot 20 uur in dezelfde houding blijven zonder me te bewegen”. Over haar drie daagse Nazi sluipschutter zei Lyudmila:”eindelijk maakte hij één beweging teveel”. Vier maal raakt Lyudmila gewond, de vierde maal vrij ernstig door een mortier granaat die explodeert dichtbij de plek waar Lyudmila zich schuil houdt.

Heldin
Inmiddels is zij een levende heldin en een symbool voor het Volk waardoor de legerautoriteiten niet het risico willen lopen dat Lyudmila zou worden gedood. Lyudmila is te bekend, niet alleen in de Sovjet Unie maar ook bij de vijand. Zij wordt terug getrokken uit de frontlinie en met een onderzeeboot vanuit het belegerde Sebastopol gebracht naar haar nieuwe baan, instructrice voor sluipschutters en woordvoerder van het leger.

Stalin
Op verzoek van Stalin gaat Lyudmila Pavlichenko naar De Verenigde Staten en Canada om deze landen te activeren tot het opzetten van een tweede front in West Europa. Zij is 25 jaar en krijgt de vreemdste vragen voorgelegd door de Amerikaanse journalisten. “Lyudmila, dragen de Russische vrouwen make-up aan het front”? Lyudmila, net terug van de frontlinie reageert verbaasd over deze vraag en antwoordt:”je denkt toch niet dat wij Russische vrouwen tijdens de Slag ook maar even tijd hebben om aan onze uitstraling te denken”. In een ander geval bekritiseert de journalist de olijf groene kleur, de stijl en de lengte van haar uniform. De journalist roept:“Lyudmila, het maakt je dik”! Lyudmila reageert hierop met de volgende woorden:”mijn Russisch uniform draag ik met trots, het heeft de order van Lenin en is bedekt met bloed van het front”. Lyudmila knapt af op de gestelde vragen door de Amerikaanse pers die niet gaan over haar oorlogservaringen maar meer over lippenstift, kleur en mode.

Vrouwen als sluipschutter
Van de 2000 vrouwen die als sluipschutter waren ingedeeld bij het Russische leger, hebben slechts 500 de oorlog overleefd. In de regel bevonden zij zich in het zogenaamde niemandsland, tussen de beide frontlijnen. Het scoringspercentage was afhankelijk van de afstand waarop zij zich bevonden. Op 800 meter afstand van de vijandelijke frontlijn lag het gemiddelde scoringspercentage op 50%, 80% bij 500 meter en op 200 meter 90%. Des te dichterbij, des  te gevaarlijker maar... des te meer kans op succes.

Russische Marine
Na afloop van de oorlog beëindigt Lyudmila haar studie Geschiedenis aan de Universiteit van Kiev en gaat als onderzoekster aan de slag op het hoofdkantoor van de Russische Marine. Zij ontvangt de Lenin Orde en de Gouden Ster van de Sovjet Unie. Ook worden twee series postzegels uitgegeven met haar beeltenis. 

Novodevicchye Kerkhof
Lyudmila Pavlichenko overlijdt 10 oktober 1974 op 58 jarige leeftijd en ligt begraven op het Novodevicchye Kerkhof te Moskou. De begraafplaats waar alle grote Russische leiders, componisten, technici enz hun laatste rustplaats hebben gekregen.

Meest succesvolle sluipschutter aller tijden
Met 309 gedode vijanden, is Lyudmila Pavlichenko de meest succesvolle vrouwelijke sluipschutter aller tijden. 


“Vrouwen zijn niet alleen geschikt maar van wezenlijk belang in de strijd tegen de vijand”

                                                                                                                   Lyudmila Pavlichenko

 

Meer weten over bijzondere vrouwen tijdens de oorlogsjaren

9 juni 2010               Die Nachthexen  Lees ook 

17 maart 2010           Violette Szabo   Lees ook 

11 februari 2011        Odette Samson  Lees ook 

22 november 2011    Nancy Wake       Lees ook 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen