Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 25 december 2010 Het klinkt als een sprookje... Kerstverhaal
German

25 december 2010 Het klinkt als een sprookje... Kerstverhaal

Het klinkt als een sprookje, toch heeft het in werkelijkheid plaatsgevonden, tijdens de kerstdagen van 1914 in de eerste wereldoorlog.
Tommy, de Duitse scheldnaam voor Engelse soldaten, en Jerry, de Britse scheldnaam voor Duitse soldaten, houden op met schieten en treffen elkaar in het niemandsland waar een parijtje voetbal wordt gespeeld.
In de buurt van de Belgische stad Ieper liggen Duitse en Engelse soldaten tegenover elkaar in de loopgraven. De onderlinge afstand is soms niet groter dan 25 meter.
 Kerstavond 1914, alles is stil, doodstil, er wordt niet geschoten. Ook niet door de scherpschutters.
Van de Duitse zijde weerklinkt de klank van Stille Nacht, Heilige Nacht.
Aan het einde van het lied roepen de Duitse soldaten: “Komm Tommy, jetzt bist du dran”.
De Britten zingen twee kerstliederen, daarna wordt weer gezongen door de Duitsers.
Zowel de Britse evenals Duitse soldaten zitten dichtopeengepakt in de loopgraven vanwege de ijzig koude wind die waait over The Flanders Fields en zorgt daardoor voor een vorstige atmosfeer.
Midden in deze troosteloze winternacht roept een Duitse stem: “Komm Tommy, steh auf”.
Geen Brit waagt het om op te staan. Overal loeren de scherpschutters. De oorlog is in volle gang en er is geen wapenstilstand overeengekomen tussen de legerleiding.
Plotseling ontdekken de Britten de contouren van een Duitse soldaat aan de winterse hemel.
Langzaam komt hij dichterbij en zingt: “Stille Nacht Heilige Nacht”.
Hierop kruipen langzaam en voorzichtig afwachtend Britse en Duitse soldaten uit de loopgraven.
Een bijzonder gevoel maakt zich van hen meester, als een bonte mengeling van vijanden zich daar te midden van de granaattrechters verzamelen.
In het begin is men wantrouwend. Misschien heeft iemand een list bedacht. Al snel is dat over. Er wordt gelachen en grappen gemaakt ondanks dat velen elkaars taal niet kunnen begrijpen. Men zet elkaars helmen op en de Engelsen flaneren met de Duitse Pickelhaube.
Door officieren worden wat foto’s gemaakt, hoewel ook zij niet goed weten op welke wijze ze met de situatie om moeten gaan. Uiteindelijk verschijnt ook bij hen de lach op de gezichten.
Een jonge Duitser die in Amerika heeft gestudeerd, vertaalt van Engels in Duits en andersom.
Een Duitse luitenant vraagt aan een Britse majoor om aan zijn zuster, die in Liverpool woont, een foto van hem te sturen.
De wapenstilstand groeit uit tot een lengte van 3 kilometer.
Boven de velden hangt een onwerkelijke sfeer. Plotseling is daar een bal. Jassen en Sjaals worden gepakt en dienen als doel. Men speelt een partijtje voetbal.
De Sachsen verslaan de Angelsachsen. Fritz wint met 3-2
Aan beide zijden worden de doden begraven, geestelijken  van beide landen doen de dienst.
Er worden afspraken gemaakt. Wanneer door welk toeval dan ook een schot valt, zal dat niet als oorlogshandeling worden opgevat en wordt een verontschuldiging geaccepteerd.
Zonder voorafgaande waarschuwing van beide zijden zal niet meer met schieten worden begonnen.
In enkele delen van het front houdt dit stand tot het nieuwe jaar.
De legerleiding is echter woedend. Oorlog steunt op de gedachten dat de vijand niet deugd. Zodra de eenvoudige soldaat gaat twijfelen aan die gedachte, zal hij de wil verliezen om te vechten en te doden. Dit blijkt uit een brief die een 2e luitenant uit Birmingham schrijft aan zijn moeder: ”We zijn verbaasd, dat de Duitsers tamelijk vrolijke jongens zijn. Eigenlijk is het bij het idiote af om tegen hen te vechten".
Alle pogingen tot verbroedering wordt door het oppercommando verboden.
Wapenstilstand 1914 is één van de weinige positieve herinneringen aan deze oorlog. Een eilandje van verstand tussen een zee van afslachten en vertwijfeling.
Kerstmis 1914 bij Ieper bewijst zich als een vorm van menselijkheid, tussen al het idiote van oorlog en doodsangst, als onoverwinnelijk.

Prettige Kerstdagen en een voorspoedig gezond 2011

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen