Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 25 april 2012  Thomas Buergenthal
German

25 april 2012  Thomas Buergenthal

Thomas Buergenthal
Thomas Buergenthal, zoon van Joodse ouders, wordt geboren 11 mei 1934 te Lubochna in Tsjecho-Slowakije. Vader Mundek Buergenthal, Pool van geboorte, stopt met zijn studie aan de universiteit van Krakau en verhuist naar Berlijn. Met de opkomst van het Nazisme verlaat hij in 1933 Duitsland en verhuist naar Lubochna waar hij een hotel opent.

Gerda Silbergleit
In zijn hotel leert hij de charmante Gerda Silbergleit kennen, afkomstig uit Göttingen Duitsland. Gerda is Göttingen ontvlucht vanwege de vele pesterijen door jonge Nazi's.

Katowice
Door de veranderde omstandigheden gedwongen moet het gezin Tsjecho-Slowakije verlaten met achterlating van het hotel en al hun bezittingen. De familie Buergenthal komt onder zeer slechte omstandigheden terecht in Katowice Polen. Bij het Britse consulaat in Katowice dienen zij een visumaanvraag in om naar Engeland te kunnen vertrekken.

Visum
De visa worden door de Engelsen verstrekt en 1 september 1939 is de geplande datum van vertrek. Het gezin begeeft zich deze dag naar het station waar zij te horen krijgen dat Duitsland Polen is binnen gevallen. Doordat het niet mogelijk is Polen via de havens te verlaten, gaat de treinreis naar de haven niet door en besloten wordt Polen via de Balkan te verlaten. Helaas wordt de trein onderweg aangevallen door Duitse vliegtuigen en komt er een einde aan de poging uit Polen te komen.

Getto Kielce
Na vier jaar met 25.000 andere joodse mensen te hebben doorgebracht in het getto van Kielce worden vader, moeder en zoon Thomas op transport gesteld naar het vernietigingskamp Birkenau in Auschwitz. 

Auschwitz  Birkenau
Bij aankomst in Auschwitz Birkenau wordt Thomas met zijn vader gescheiden van zijn moeder Gerda en komen de twee terecht in het mannenkamp. Alsof de ellende nog niet groot genoeg is wordt Thomas na verloop van tijd ook nog eens gescheiden van zijn vader en moet de slechts 10 jarige Thomas proberen Auschwitz te overleven. De jonge Thomas heeft de handelwijze van de SS bewakers al gauw door en het lukt hem niet op te vallen en zoveel mogelijk aan de aandacht van de bewakers te ontkomen.  

Dodenmars
Door de nadering van het Russische leger, begint vanuit Auschwitz Birkenau één van de beruchte Dodenmarsen. Joodse mensen uit Auschwitz moeten in de winterse kou van 1945 onder barre omstandigheden met onvoldoende kleding en voedsel, onder bewaking van de niets ontziende SS bewakers, lopen richting westen. Ook de jonge Thomas is één van hen en heeft ook hier in de gaten op welke wijze hij de SS bewakers te slim af moet zijn om aan hun aandacht te ontsnappen en deze gruwel tocht te overleven. Uiteindelijk wordt de groep op de trein gezet en komt na een lange rit via Tsjecho-Slowakije en Berlijn aan op het noordelijk van Berlijn gelegen, station Oranienburg.

Sachsenhausen
Lopend gaat het door Oranienburg, waar de bewoners zo kort voor het einde van de oorlog, duidelijk hun afkeer tonen ten aanzien van al deze Joodse mensen en komt Thomas terecht in concentratiekamp Sachsenhausen. Vanwege bevroren tenen opgelopen tijdens de Dodenmars, worden bij Thomas twee tenen geamputeerd. Het Russisch leger is opnieuw in aantocht en Sachsenhausen wordt door de SS bewakers grotendeels ontruimd en voor velen begint op 21 april 1945 een nieuwe Dodenmars.  

Russen bevrijden Sachsenhausen
Door zijn operatie aan de tenen lukt het de 10 jarige Thomas zich hieraan te onttrekken. De volgende dag 22 april 1945 wordt Sachsenhausen met de nog in het kamp aanwezige  Thomas en 3000 medegevangenen door de Russen bevrijd.

Poolse leger neemt Sachsenhausen over
De dag daarop, 23 april 1945, wordt kamp Sachsenhausen door het Poolse leger overgenomen van de Russen. Voor de Pools sprekende Thomas gaat een nieuwe wereld open. Hij wordt door de Poolse militairen als mascotte opgenomen binnen hun eenheid, krijgt een Pools militair uniform aangemeten, verlaat met hen Sachsenhausen en trekt mee ten velde. Ook na het einde van de oorlog blijft Thomas deel uitmaken van de Poolse eenheid totdat de militairen terug geroepen worden naar Polen voor demobilisisatie.

Weeshuis
Thomas gaat mee en komt terecht in een Pools weeshuis. Vader Mundek is omgekomen in Auschwitz. Moeder Gerda heeft Auschwitz overleefd, gaat op zoek naar Thomas en moeder en zoon worden ruim één jaar later in 1946 herenigd.  

Göttingen
Moeder Gerda gaat met Thomas terug naar haar geboorteplaats Göttingen. De twee verblijven daar tot 4 december 1951, de dag dat de 17 jarige Thomas en zijn moeder emigreren naar de Verenigde Staten van Amerika.

Harvard Universiteit
Thomas en al zijn afschuwelijke negatieve ervaringen met Nazi Duitsland, komt er in Amerika achter dat hij positiever over de Duitsers denkt dan de gemiddelde Amerikaan. Thomas zet zich aan de studie studeert af in 1957 aan het Bethany College in Westvirginia,  behaalt zijn Juris Doctor aan de Universiteit van New York en zijn doctorsgraad in Internationaal Recht aan de Harvard Universiteit. Tussen 1962-2000 is Thomas Buergenthal als professor werkzaam op vele Amerikaanse universiteiten.

Internationaal Gerechtshof Den Haag
Vanaf 2 maart 2000 is Thomas Buergenthal werkzaam als rechter aan het Internationaal Gerechtshof te Den Haag. 6 september 2010 legt hij zijn ambt als rechter neer en keert terug naar de George Washington Universiteit.

Auteur
Thomas Buergenthal is auteur van vele boeken en heeft een groot aantal artikelen gepubliceerd over Internationaal Recht.

Een gelukskind   Van Auschwitz tot het Hooggerchtshof
In 2007 verschijnt het door hem geschreven boek “Ein Glückskind” 
Hierin beschrijft Thomas Buergenthal zijn leven vanaf zijn jeugd tot heden. 
Het boek is in het Nederlands te verkrijgen onder de titel “Een gelukskind” van Auschwitz tot het Hooggerechtshof. Uitgever Meulenhoff Boekerij b.v. Amsterdam. 

 

 

                                                 Meer lezen over Joodse kinderen

                               Sir Nicholas Winton redder van Joodse kinderen 


Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen