Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 24 maart 2012  Sir Nicholas Winton  redder van Joodse kinderen
German

24 maart 2012  Sir Nicholas Winton  redder van Joodse kinderen

Sir Nicholas Winton, redder van Joodse kinderen.
Kort voor de Kerstdagen van 1938 is Nicholas Winton bezig zijn koffer in te pakken om de volgende dag te kunnen vertrekken voor een ski vakantie in Zwitserland. Dan wordt hij gebeld door zijn vriend Martin Blake. Martin behartigt in Praag de belangen van Joodse vluchtelingen en geeft aan niet naar Zwitserland te kunnen komen omdat door het Múnchner Abkommen de situatie in Tsjechië, onder de Joodse bevolking zeer onrustig is. Hierop besluit Nicholas niet naar Zwitserland maar naar Praag te gaan.                                                                                                

Das Münchner Abkommen
Das Münchner Abkommen is het verdrag dat in de nacht van 29 op 30 september 1938 in de Münchner Führerbau aan de Köningsplatz te München gesloten wordt tussen de regeringsleiders van Engeland Chamberlain, Frankrijk Daladier, Italië Mussolini en Duitsland Adolf Hitler. Deze nacht wordt overeengekomen dat de Sudetenduitse gebiedsdelen in de Tsjechische gebieden Böhmen en Mahren/Silezië, met ingang van 1 oktober 1938 vallen onder het Duitse Rijk. Sinds de Eerste Wereldoorlog behoorde het Sudetengebied aan Tsjechië.

Wehrmacht trekt Tsjechië binnen
Tussen 1 en 10 oktober 1938 trekt de Wehrmacht dit deel van Tsjechië binnen. Een winst voor Adolf Hitler. De Tsjechische grens met de sterke verdedigingswerken vallen zonder strijd in handen van Nazi Duitsland. Voor de conferentie in München was niemand van de Tsjechische regering uitgenodigd en wordt Tsjechië zonder overleg met de Tsjechen door de Britten en Fransen aan Nazi Duitsland verkwanseld. Nazi Duitsland houdt zich niet aan de afspraken en het overige deel van Tsjechië wordt door Nazi Duitsland 15 maart 1939 ingenomen. De auto en wapenindustrie (Skoda) komen door het Münchner Abkommen wel heel gemakkelijk in handen van Nazi Duitsland.  

Praag
Bij aankomst in zijn hotel te Praag wordt de 29 jarige Nicholas Winton direct al geconfronteerd met Joodse mensen die Tsjechië willen verlaten.

Kristalnacht
De Kristallnacht (9 op 10 november 1938) had de Anti Joodse houding van het nazi regiem duidelijk aangetoond.

Wencelasplein te Praag
Nicholas Winton besluit te helpen en houdt kantoor aan een tafel in zijn hotel aan het Wencelasplein te Praag. De Engelse autoriteiten hebben na de Kristallnacht maatregelen genomen waardoor het voor vluchtelingen onder de 17 jaar mogelijk wordt onder voorwaarden een verblijfsvergunning te krijgen in Groot Brittannië. Men moet aantonen een vaste verblijfplaats te hebben en er moet een borgsom worden betaald van 50 Engelse Ponden voor een eventuele terugreis. Terug in Engeland zet Nicholas zich in om onderdak te vinden voor de kinderen en laat vele advertenties plaatsen op zoek naar gastgezinnen. Hij heeft succes.

Station Praag
Dan gaan de treinen rijden. Hartverscheurende taferelen spelen zich af op het station van Praag. Ouders die afscheid moeten nemen van hun kinderen. Waar komen ze terecht? Zien we ze weer? Huilend staan de kinderen een beetje schuchter te zwaaien achter de ramen in de coupé. Ze willen niet weg. Enkelen lopen naar buiten en sluiten zich in de armen van hun ouders. Geëmotioneerde moeders die de kinderen opnieuw omhelzen en in dubio staan wat te doen. Moeders die op het laatste moment terwijl de trein zich langzaam in beweging zet, de kinderen via de geopende ramen toch weer overhandigen aan de grijpende  handen van andere kinderen uit de trein. Een enkeling neemt haar kind weer mee naar huis.

Hoek van Holland
Vanaf Praag rijdt de trein door Nazi Duitsland en Nederland naar Hoek van Holland. Volgens de kinderen was de treinreis door Nederland veel vriendelijker dan door Nazi Duitsland. Wel moeten de kinderen wennen aan het Nederlandse brood. In tegenstelling tot het stevige brood in Tsjechië, vinden zij het Nederlandse brood toch maar een dunne slappe hap.

1 september 1939
Nicholas Winton heeft 669 kinderen kunnen redden. De laatste groep van 250 kinderen zal Praag volgens planning 1 september 1939 verlaten. Deze dag valt Nazi Duitsland Polen binnen. De trein wordt door de Nazis tegen gehouden en de kinderen terug gestuurd.

Royal Air Force
1940 meldt Nicholas Winton zich aan bij de Royal Air Force. Nicholas neemt deel aan vluchten boven Nazi Duitsland, wordt 17 februari 1945 gepromoveerd tot officier en verlaat de Royal Air Force 19 mei 1954.

Member of the Order of the British Empire
Ook na de oorlog blijft Nicholas Winton zich inzetten voor humanitaire projectenen en wordt daarvoor 1983 onderscheiden als “Member of the Order of the British Empire”.

Engeland
Engeland is nog steeds niet op de hoogte van de acties die Nicholas heeft ondernomen  waardoor 669 Joodse kinderen zijn gered. Zijn vrouw Grete, ook onkundig wat eind jaren dertig heeft afgespeeld, Nicholas heeft er nooit over gesproken, vindt tijdens het opruimen van hun huis eind jaren tachtig aantekeningen met daarin een lijst kindernamen, namen van ouders en adressen van families waar de kinderen zijn ondergebracht.

BBC  That's Life
Grete neemt contact op met de BBC en zonder dat Nicholas hiervan op de hoogte is, worden zij uitgenodigd voor het programma “ That’s Life”. Nicholas zittend op de eerste rij, is niet verteld dat hij de hoofdpersoon is van het programma. Presentatrice Esther Rantzon laat Nicholas het schrift zien met de vele aantekeningen en gaat daar met Nicholas verder op in. Dan vraagt ze:” Is hier iemand aanwezig die zijn leven te danken heeft aan Nicholas Winton?” Hierop gaat een groot deel van de aanwezigen staan, even is het stil, muisstil, gevolgd door een applaus.

Sir Nicholas Winton
Nicholas Winton is vervolgens vele malen onderscheiden zowel door de Engelse als door de  Tsjechische autoriteiten en ook in de adelstand verheven.

Winton trein 2009
1 september 2009, 70 jaar na het geplande vertrek van de laatste kindertrein,, start van station Praag een speciale Winton trein getrokken door een originele stoomlocomotief en wagons uit de jaren dertig. De trein rijdt over de kindertransport route van Praag naar Hoek van Holland met aan boord vele Winton kinderen en hun nakomelingen.

250 kinderen
Van de 250 kinderen die 1 september 1939 door de Nazis zijn tegen gehouden en niet mochten vertrekken naar Engeland, heeft nauwelijks iemand het overleefd.

 


669 kinderen
De 669 kinderen die Tsjechië met behulp van Sir Nicholas Winton zijn ontvlucht, hebben hun ouders nooit weergezien.
Inmiddels hebben de 669 Winton kinderen meer dan 6000 nazaten. 

Meer lezen over Joodse Kinderen
 
 
 
Lees verder    Odyssee van de kinderen
 
 
Lees verder   Ralph Giordano ontmoet Bert Woudstra 
 

 

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen