Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 24 december 2010 Strijd op de Middellandse Zee deel 2  Slag bij Punta Stilo
German

24 december 2010 Strijd op de Middellandse Zee deel 2  Slag bij Punta Stilo

Commedia dell'mare  
Begin juli 1940 wordt de Italiaanse vloot actiever. Men heeft tussen het eiland Pantelleria, een machtig fort bolwerk, en de Tunesische kust duizenden zeemijnen gelegd. 8 juli kruist onder de kust van Calabrië bij de teen van Italië, 48 km zuidelijk van Punta Stilo, een sterke Italiaanse vlooteenheid de koers van Britse oorlogsschepen. Hierdoor ontstaat het eerste treffen op grote schaal tussen de Italiaanse Regia Marina met de Britse Royal Navy en de Australische Royal Australian Navy.

British Royal Navy en Regia Marina
 
De Brits Australische eenheid gaat de strijd aan met drie slagschepen, 5 lichte kruisers, één vliegdekschip en 16 torpedobootjagers tegen 2 slagschepen, 6 zware kruisers, 8 lichte kruisers en 16 torpedobootjagers van de Italiaanse Marine.
De Italianen alsmede de Britten en Australiërs gaan uiterst behoedzaam te werk. Er wordt van grote afstand geschoten, en zodra er sprake is van een dreigende situatie, draaien de schepen weg vanuit hun posities en verschuilen zich achter zware rookgordijnen.

CANT Z.506
8 juli ontdekken twee Italiaanse vliegtuigen van het type CANT Z.506  de Britse vloot en hebben deze lange tijd geschaduwd. Door het in gebreke blijven van de luchtmacht, verkeert de Italiaanse marineleiding de volgende dag om 12.30u nog volledig in het ongewisse over de positie van de Britse vloot. Op dat moment zijn de twee vloten 144 km van elkaar verwijderd. Tussen 13.30u en 14.00u voeren Britse Swordfiish torpedo-bommenwerpers een aanval uit  op de Italiaanse zware kruisers.

Zes RO 43 ontdekken Britse vloot
14.00u ontdekken zes Italiaanse watervliegtuigen, RO 43, de Britse oorlogsschepen. Deze blijken 48 kilometer dichterbij te zijn dan door de Italianen verondersteld. De Italiaanse bevelhebber Admiraal Campioni besluit 96 km ten Zuidoosten van Kaap Spartivento, op zoek te gaan naar de Britse vloot.  15.15u krijgen de Britten, de Italianen in het oog en het vuur wordt van grote afstand, 21.500 meter, geopend.

HMS Neptune
15.22u wordt de HMS Neptune getroffen door de kruiser Garibaldi. De schade blijft beperkt, de verkenningsvliegtuigen en katapult installatie worden uitgeschakeld. 15.30u wordt het vuren  gestaakt.

Giulio Cesare
15.52u opent het Italiaanse slagschip Giulio Cesare op een afstand van 26.400 meter het vuur op het Britse slagschip HMS Warspite. 16.00u slaat de Warspite terug met een granaat afgeschoten op een afstand van 24.000 meter. Deze slaat in op het achterdek van de Giulio Cesare. Twee zeelieden worden gedood. Ook wordt de munitie voor één van de luchtafweerkanonnen vernield. Door de rook moet de machinekamer worden ontruimd. De vaarsnelheid vermindert naar 18 knopen doordat vier ketels buiten werking zijn gesteld.

HMS Warspite
De Warspite heeft de mogelijkheid de klus af te maken, maar door haar afwachtende houding gebeurt dit niet. 16.01 u trekken de Italiaanse torpedobootjagers een rookgordijn op, waardoor het beschadigde slagschip Giulio Cesaren en het slagschip Conte di Cavour onder dekking liggen.
Admiraal Campioni besluit voor beide slagschepen de aftocht te blazen.

Einde Slag
16.50u trekken beide partijen zich terug waarmee de slag is beëindigd.

Leone Pancaldo getorpedeerd door Swordfish vliegtuig
De volgende dag valt het laatste slachtoffer. De torpedobootjager Leone Pancaldo wordt door een torpedo van een Swordfish vliegtuig tot zinken gebracht.
Vanwege reparatie is de De Giulio Cesare dertig dagen niet meer beschikbaar.

Overwinning
Britten en  Italianen, beide claimen de overwinning.

Italiaanse luchtmacht tijdens de Slag
Aan Italiaanse zijde ontbreekt het aan een goede samenwerking tussen de luchtmacht en de marine. Indien de Italiaanse luchtmacht krachtdadiger was opgetreden had men de Britten misschien een gevoelige klap kunnen toebrengen. Ook blijft de Italiaanse luchtmacht volharden in haar angsthaas tactiek te bombarderen van grote hoogte. In tegenstelling tot de Duitsers, droppen de Italiaanse vliegtuigen tijdens deze fase van de oorlog, alle bommen tegelijk  van meer dan 3500 meter hoogte, hetgeen de nauwkeurigheid niet ten goede komt. Bij de snelbewegende schepen blijkt dit weinig succes te hebben. Bovendien begaat de Italiaanse luchtmacht de blunder door enkele uren eigen oorlogsschepen voor Britse aan te zien en deze met 50 vliegtuigen aan te vallen.

 

Wordt op korte termijn vervolgd door deel 3

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen