Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 24 december 2009 Kerstmis in Battledress
German

24 december 2009 Kerstmis in Battledress

Het Talbot House in Poperinghe (foto) fungeerde tijdens WWI als ontmoetingsplek voor Britse militairen. Het huis is vernoemd naar de gesneuvelde officier Gilbert Talbot, zoon van de Anglicaanse bisschop van Winchester en verkeert nog steeds in dezelfde staat zoals het was in 1917. Alles is Brits, het ziet eruit als Brits, het voelt Brits, de sfeer is Brits en ook in de bediening is de taal Engels. Via een kleine smalle trap komt men op de bovenste verdieping waar zich een kleine kapel (foto) bevindt. Op deze plek konden de militairen de mis/dienst bijwonen. Een ambiance met een bijzondere uitstraling die mij doet denken aan mijn militaire tijd.

Het was 1962 toen ik met het 41e Geniebataljon gelegerd was in Fallingbostel Oerbke Duitsland. Dit kamp was een voormalig Duits Lager voor de Wehrmacht. Hier waren wij gelegerd met slechts één Nederlands bataljon tussen twee Britse regimenten en twee Poolse compagnieën. Polen die na de Tweede Wereldoorlog in het Britse leger waren gebleven. Ook wij hadden een kapel. Aanzienlijk kleiner dan in Poperinghe. En ook deze kapel bevond zich boven op een zoldertje, in een Stafgebouw van de Britten.
Kerstmis 1962, mijn vriendin en huidige vrouw was met de auto vanuit Nederland overgekomen. Op deze plek vierden wij gezamenlijk kerstavond. Nog steeds staat deze kerstdag me bij bij als een bijzondere gebeurtenis. Het was nog de tijd dat je de gehele dag in uniform liep, ook in je vrije tijd. Zij - mijn vriendin - was de enige vrouw in de kapel en m.u.v. van haar was alles legergroen.


Fijne Kerstdagen!

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen