Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 24 juni 2011 Admiraal Isoruku Yamamoto en zijn einde.
German

24 juni 2011 Admiraal Isoruku Yamamoto en zijn einde.

Een Amerikaanse afluisterpost in een bunker bij Dutch Harbor op de Aleoeten, vangt 6.36u, in de ochtend van 17 april 1943, een code bericht op van het Japanse slagschip Yamato. Even later ontvangt de Amerikaanse minister van marine, Frank Knox, het bericht. Al veel eerder waren de Amerikanen erin geslaagd de Japanse codeberichten te ontcijferen.

Yamato
Yamamoto geboren 4 april 1884, is oorspronkelijk fel gekant tegen een oorlog met de westerse mogendheden ervan overtuigd zijnde dat Japan deze niet kan winnen. De ultranationalisten sturen aan op een oorlog tegen het westen en staan Yamamoto naar het leven. Augustus 1939 wordt hij benoemd tot opperbevelhebber van de gecombineerde vloot. Op zee is hij veilig voor de sluipmoordenaars van het geheime Zwarte-Draakgenootschap. Yamamoto is zich terdege bewust dat de oorlog die hij niet wil, toch zou komen. Zoals dat bij militairen vaker het geval is concentreert hij zich uit plichtsbesef naar de mogelijkheden, om de Amerikaanse Pacific vloot door een verrassingsaanval uit te schakelen.

Pearl Harbor
De onverwachte Japanse aanval op Pearl Harbor Hawaï zien de Amerikanen als een dolkstoot in de rug en Yamamoto wordt de meest gehate man in Amerika. Men zoekt naar mogelijkheden persoonlijk met hem af te rekenen.

Guadalcanal
Februari 1943 zijn de Japanners, na een verloren strijd, genoodzaakt Guadalcanal te ontruimen. Hierop besluit Yamamoto persoonlijk het moreel van zijn manschappen op te vijzelen. Zijn bedoeling is 17 april te vliegen naar Rabaul, daar te overnachten en de volgende morgen om zes uur te vertrekken en doorvliegen naar Kahili waar hij dan om 9.45u zou aankomen.

Opdracht President Roosevelt aan Frank Knox
Het is dit bericht dat door de Amerikanen 17 april 1943, 6.36u bij Dutch Harbor wordt onderschept. Frank Knox krijgt van President Roosevelt de opdracht Yamamoto uit te schakelen.

339 squadron P-38 jagers Guadalcanal
Nog dezelfde dag krijgt Major Mitchell, commandant van het 339e squadron P-38 jagers op Guadalcanal, de order met achttien toestellen ten koste van alles de twee Mitsubishi G4M vliegtuigen van Yamamoto en zijn staf te vernietigen voor ze de achttiende april op Kahili zouden landen.

Yamamoto vertrekt stipt op tijd
Stipt op tijd, 6 uur in de ochtend, vertrekt Admiraal Yamamoto met commandeur Ishizaki, viceadmiraal Takata en commandeur Tobana in de groengestreept gecamoufleerde Mitsubishi. In de tweede kakikleurige bommenwerper bevinden zich Yamamoto’s chef-staf Admiraal Matomi Ugaki, viceadmiraal Kitamura en commandeur Muroi. De twee vliegtuigen worden begeleid door zes A6M Zero’s, door de Amerikanen Zeke’s genoemd.

Volledige radiostilte
Onder volledige radiostilte vertrekken de 18 P-38’s 7.20u van Guadalcanal. 9.30u bereiken ze de zuidwest kust van Bougainville en zien op hetzelfde moment de Japanse vliegtuigen in V formatie op het eiland afkomen. Onopgemerkt kunnen ze de Japanners naderen en op het moment dat  Yamamoto’s groep de P-38’s waarnemen, zijn deze nog slechts 1,5 km van de Japanse toestellen verwijderd. Onmiddellijk proberen de Mitsubishi’s van Yamamoto boven de jungle te ontkomen doch enkele minuten later duiken de P-38’s op hen neer.

Yamamoto onder vuur
De Amerikaanse vlieger 1e luitenant Rex T. Barber neemt het groengestreepte vliegtuig van Yamamoto onder vuur, de linkermotor wordt getroffen en vat vlam. Het toestel vliegt verder. Opnieuw vuurt Barber een salvo af, Yamamoto's vliegtuig raakt de boomtoppen, stort neer in de jungle en explodeert. Ook het tweede Japanse vliegtuig met de Marinestaf wordt neergeschoten.

19 april 1943
De volgende dag, 19 april, wordt door een Japans reddingsteam bij Buin de wrakstukken en het lichaam van Yamamoto gevonden.
Een maand later, 23 mei 1943, wordt de Japanse bevolking officieel geïnformeerd over het incident en het overlijden van Yamamoto. Het stoffelijk overschot van Yamamoto is op Buin gecremeerd, zijn as komt aan boord van het slagschip Masahushi en gaat terug naar Tokyo. 5 juni 1943 volgt de staatsbegrafenis.

Luitenant Rex T. Barber
Luitenant Rex T. Barber (6 mei 1917), ontvangt voor het neerhalen van Yamamoto de Navy Cross. Aan het eind van de oorlog bereikt hij de rang van majoor, wordt commandant van een straaljager squadron en gaat in 1961 als kolonel met pensioen. Rex T. Barber overlijdt 26 juli 2001 op 84 jarige leeftijd.

 

   

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen