Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 24 februari 2010 De ondergang van de USS Indianapolis
German

24 februari 2010 De ondergang van de USS Indianapolis

De USS Indianapolis was een Amerikaanse kruiser uit de Portland klasse. Op 16 juli 1944 vertrok de USS Indianapolis vanuit San Francisco naar Pearl Harbor. Aan boord vitale onderdelen voor de atoombom Little Boy, die later zou worden afgeworpen boven Hiroshima. Na de lading gelost te hebben voer de USS Indianapolis in de Filippijnenzee op weg naar de Golf van Leyte. In Leyte is de USS Indianapolis echter nooit aangekomen want, op 30 juli kwart over twaalf in de nacht torpedeerde de Japanse onderzeeër I-58 onder commando van Mochitsura Hashimoto, met twee torpedo’s de Indianapolis. De grote ontploffingen veroorzaakten een dusdanige schade dat de USS Indianapolis in 12 minuten zonk.

300 van de 1197 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Voor de resterende bemanning, bijna 900 man, waren slechts enkele reddingsboten beschikbaar. Een groot gedeelte van de bemanning lag daarom, met of zonder zwemvest, in het water in afwachting van hulp.
Drie stations hebben de SOS signalen van de USS Indianapolis ontvangen, maar hierop is niet gereageerd. Bij nader onderzoek later bleek dat één der commandanten dronken was, de ander had opdracht gegeven dat hij niet gestoord wenste te worden en de derde dacht aan een Japanse grap. De marineleiding was zodoende niet op de hoogte van de torpedering en niets werd ondernomen. Bij schepen van deze afmetingen wordt er vanuit gegaan dat ze zonder tegenbericht op tijd arriveren in de bestemmingshaven maar ook in de haven Leyte is in het geheel niet gereageerd op het niet tijdig aankomen van de USS Indianapolis.

Ondertussen lagen de mannen onder de felle zon, zonder drank en voedsel, in zee terwijl ze werden aangevallen door grote aantallen haaien. In deze bizarre situatie hebben de mannen groepen gevormd, zijn bij elkaar gebleven en hebben getracht zoveel mogelijk weerstand te bieden. Het mocht niet baten. Tegen de roofzucht van de haaien was geen kruit gewassen. Alleen al het idee in het water te liggen met de benen naar beneden, waar de haaien rondzwommen, maakte dat een deel van deze kerels gek werd van angst. Iedere dag opnieuw verloren meer dan 100 man deze ongelijke strijd.

Bij toeval werden de drenkelingen, vier en een halve dag later, ontdekt tijdens een routine patrouillevlucht door de piloten Gwinn en Colwell. Slechts 321 bemanningsleden kwamen levend uit het water, waarvan er uiteindelijk 316 zouden overleven. De ondergang van de USS Indianapolis resulteerde in de grootste haaienaanval uit de geschiedenis. Bijna 600 man omgekomen door aanvallen van haaien, maar ook door krankzinnigheid (angst), honger en uitdroging. Het werd de grootste ramp in de maritieme geschiedenis van de Verenigde Staten.

Captain MCVayIII, commandant van de USS Indianapolis, behoorde tot de overlevenden. In november 1945 werd McVay voor een krijgsraad berecht en schuldig bevonden aan “het in gevaar brengen van zijn schip door geen zigzag koers te varen”. De uitspraak van de krijgsraad was omstreden. Het bewijs lag voorhanden dat McVay orders had gekregen, om afhankelijk van het weer, naar eigen goeddunken wel of niet een zigzag koers te varen. Ook de Japanse commandant van de I-58, speciaal naar Amerika gehaald, verklaarde voor de Krijgsraad dat een zigzag koers geen onderscheid had gemaakt, ook dan zou het schip zijn getorpedeerd.
Admiraal Nimitz gaf McVay kwijtschelding van zijn straf, waardoor hij opnieuw in actieve dienst kwam. In 1949 ging McVay met pensioen.

Het dragen van deze schuld, heeft er toe geleid dat McVay zich in 1968 van het leven heeft beroofd. Hij werd gevonden in de tuin met in de ene hand zijn marinerevolver en de andere hand een speelgoed matroos.

Pas in oktober 2000, is in het Amerikaanse congres de resolutie aangenomen, waarin Captain McVay werd gerehabiliteerd voor het verlies van de USS Indianapolis.

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen