Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 23 november 2013  U-168, getorpedeerd door Hr Ms Zwaardvisch, gevonden voor Indonesië
German

23 november 2013  U-168, getorpedeerd door Hr Ms Zwaardvisch, gevonden voor Indonesië

U-168, getorpedeerd door Hr.Ms. Zwaardvisch, gevonden voor Indonesië, was de mail die ik ontving waarbij de afzender mij attendeerde op een bericht in het Duitse Blad “Die Welt” waarin melding wordt gemaakt dat het wrak van de U-168 is gevonden in de Javazee voor Indonesië. 

Rode Leger
Oktober 1944, het Rode Leger trekt over de grens van Oost Pruisen en het Amerikaanse leger doorbreekt bij Aken de West Wall. In die periode, zeven maanden voor het einde van de oorlog, bevindt de Duitse onderzeeboot U-168 zich in de Indische Oceaan en wordt 6 oktober 1944 door “Hr Ms Zwaardvisch”, een onderzeeboot van de Nederlandse Koninklijke Marine, tot zinken gebracht.  

U-Boot 168
Zoals het laat aanzien hebben vissers het wrak gevonden van de Duitse U-Boot U-168. Zoals wordt vermeld hebben de Indonesische Archeologische Autoriteiten het wrak al onderzocht en Nazi insignes aangetroffen. 
U-168 was een duikboot van het type IX C/40, 76 meter lang, 6,5 meter breed, een waterverplaatsing van 1153 ton en een maximale duikdiepte van 200 meter. Dit type U-Boot was wat groter en ontworpen voor operaties op grote afstand.

Laconia tragedie
De U-168 behoorde tot hetzelfde type als de U-156, de onderzeeboot die betrokken was bij de Laconia tragedie.

Gruppe Monsun
De U-168 behoorde tot de “Gruppe Monsun”. Deze bestond uit elf onderzeeboten, waarvan slechts vijf het operatie gebied in de Indische Oceaan hebben bereikt. Na te zijn aangekomen is h
et merendeel kort daarop door de geallieerden tot zinken gebracht.

Tandjoeng Priok
Begin oktober verlaat de U-168 Tandjoeng Priok, de haven van Batavia, en gaat op weg naar Soerabaja, Oost Java, om te worden uitgerust voor haar volgende opdracht.

Hr Ms Zwaardvisch
Zij stuit hierbij op de Nederlandse onderzeeboot “Hr Ms Zwaardvisch”. Deze opereerde vanuit het Britse Ceylon op de Javazee. De U-168 wordt door “Hr Ms Zwaardvisch” getorpedeerd en tot zinken gebracht. 23 Duitse matrozen komen om, de commandant en 26 bemanningsleden overleven.

Dank
Mijn dank gaat uit naar de Heer Smit voor zijn informatie en attentheid. 

Meer lezen over Hr Ms Zwaardvisch    Lees ook

Meer lezen over Laconia tragedie   Lees ook

 

 

 

 

 

 

  

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen