Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 23 juni 2010  Gevechten Afsluitdijk Kornwerderzand 12 mei 1940
German

23 juni 2010  Gevechten Afsluitdijk Kornwerderzand 12 mei 1940

Moderne Stelling Kornwerderzand
De stelling Kornwerderzand (foto) bevindt zich enkele kilometers uit de kust op de afsluitdijk. Deze stelling behoorde tot de modernste van Nederland en omvatte twee bunker linies, één ten oosten en één ten westen van de spuisluizen. De bunkers waren in zwaar bewapend beton uitgevoerd. De dikte aan de bovenzijde bedroeg drie meter met hierop een aardlaag van 30 cm. In de eerste linie was de stelling uitgerust met 12 zware mitrailleurs en vier 5,5cm kanonnen die naar alle kanten konden vuren. Het detachement van 7 officieren 25 onderofficieren en 193 manschappen, stond onder bevelvoering van de zeer bekwame beroepsmilitair Kapitein C.F.J. Boers. Kapitein Boers werd door zijn mannen op handen gedragen.

12 mei eerste Duitse luchtaanvallen
Op zondag 12 mei beginnen de eerste Duitse luchtaanvallen op de stelling. Door efficiënt snelvuur worden deze afgeslagen. Veel treffers worden geplaatst maar zijn te licht om de vliegtuigen neer te halen. Het moreel van de manschappen blijft hoog en het vertrouwen in de stelling onaangetast.

13 mei luchtdoelartillerieversterking
Maandag 13 mei in de ochtend, voor een betere afweer tegen vliegtuigen wordt de stelling versterkt met een batterij luchtdoelartillerie geschut en een peloton luchtdoelmitrailleurs. Onkundig van de gewijzigde situatie gaan de Duitse piloten dezelfde dag over tot hernieuwde luchtaanvallen. Door de zojuist gearriveerde luchtdoelartillerie eenheden worden ze heftig bestookt. De stuks bemanningen blijven onverschrokken op hun plek doorvuren ondanks de regen van mitrailleurkogels door de vijandelijke vliegtuigen.

List en bedrog
De felle luchtafweer brengt de Duitse vliegtuigen tot een andere tactiek. List en bedrog volgen elkaar op. Duitse piloten proberen door schijngevechten de waakzaamheid van de Nederlandse verdedigers te verminderen. Ook aan Nederlandse zijde zit men niet stil. Op de bunkers worden schuin, kachelpijpen geplaatst. Van de lucht uit moet dit een vervaarlijke indruk maken en de vijand op een dwaalspoor brengen. De aanvallers druipen af, de duikvluchten berokkenen meer schade aan de vliegtuigen dan aan de bunkers.

In de loop van de middag gaan de Duitse batterijen over tot artilleriebeschietingen vanaf de kop van de afsluitdijk. De uitwerking op de drie meter dikke bunkers is gering. Wel schiet een markeringsluik los, waardoor het schootsveld van een 5,5 cm kanon geblokkeerd raakt.
Door een staaltje van koelbloedigheid en onverschrokken optreden weet soldaat Pronk het luik onder de schervenregen van een voortdurende beschieting vast te zetten.
Om 18.00u ziet Kapitein Boers door de periscoop beweging aan de kop van de afsluitdijk. De kapitein geeft opdracht de vijand te laten oprukken tot 800 meter en daarna onder vuur te nemen. Dankzij de goede discipline loopt alles uitstekend. Vanuit de mitrailleurs en kanonnen wordt een moordend vuur geopend. Voor de vijand (foto) is er geen doorkomen aan. Ze trekken terug. Een tweede aanval wordt niet meer ondernomen.

14 mei Koninklijke Marine verleent assistentie
Op 14 Mei 8.00u in de ochtend, wordt de Duitse artilleriebeschieting hervat. Er komt een onverwacht antwoord. De kanonneerboot “Johan Maurits van Nassau” beschiet vanuit de Waddenzee de Duitse artilleriestellingen. Door de waarnemingen met periscopen vanuit de bunkers, wordt het vuur met grote precisie op de Duitse batterijen gelegd. Correcties worden telefonisch doorgegeven aan Den Helder, die ze radiografisch in code doorgeeft aan het marineschip.

Dan krijgt Kapitein Boers het bericht van de capitulatie met de opdracht het vuren te staken en zich met de vijand in verbinding te stellen. Voor de mannen komt het bericht als een donderslag bij heldere hemel. Onoverwonnen en toch verslagen.

De Duitsers reageren verbaasd bij het aanbieden van de overgave door Kapitein Boers. Ze hadden zich al neergelegd bij het feit dat een verovering van de stelling Kornwerderzand onder de huidige omstandigheden niet mogelijk was.

De 225 man van Kornwerderzand zijn voor het eerst gedemoraliseerd, moeten aantreden op de dijk en de wapens inleveren. De geweren en revolvers worden op een hoop gegooid. Velen slaan hun wapen kapot of maken deze onklaar. Een sergeant is overstuur en wordt op het laatste moment voor zelfmoord behoed.

Kapitein C.F.J. Boers gaat in het verzet, wordt opgepakt en 1942 in het concentratiekamp Oranienburg bij Berlijn gefusilleerd.
Kapitein C.J.F. Boers is postuum onderscheiden met het “Bronzen Kruis”.

 


   

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen