Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 22 oktober 2010  Inferno voor het 2nd Battailon, uit het 115e Infantry Regiment van de US 29th Infantry Division
German

22 oktober 2010  Inferno voor het 2nd Battailon, uit het 115e Infantry Regiment van de US 29th Infantry Division

6 juni 1944 D Day, 6.30 u in de vroege morgen landt de US 29e Infantry Division in het heetst van de heftige strijd op Omaha Beach in Normandië.
Het 115e  Infantry Regiment behorend tot de 29e Infantry Division landt in de 2e golf.

Onder water
Tegenover de 29e Infantry Division bevindt zich aan Duitse zijde van het front de vallei van de Aure rivier. Dit deel omvat een netwerk van slootjes ter irrigatie van het gebied..
De Duitsers hebben de slootjes laten overstromen met het doel de opmars van het Amerikaanse leger te vertragen. Een groot deel van het water is inmiddels verdwenen maar tijdens het binnentrekken door de Amerikanen in dit gebied zijn er nog steeds grote waterpoelen aanwezig en is de grond week en doordrongen met modder en slijk.

115e Infantry Regiment
Na het nemen van deze zware hindernis door het 115e Infantry Regiment is Le Carrefour met nog 10 km gaans, het volgend doel.

2nd Battalion
Doordat het 2e Battailon van het 115e Infantry Regiment de verkeerde weg neemt, komt dit bataljon terecht ten oosten van Mestry, waardoor de route nog eens met 5 km toeneemt. Tussen 1.00 u en 2.00 u in de nacht arriveert het bataljon ten noorden van het doelwit en krijgen de oververmoeide compagnieën opdracht het veld in te gaan om te rusten.

Eerste stop na 20 uur
Het is de eerste stop, na een tocht van 20 uur door ondergelopen gebied in wegzakkende modder en gevechten met de vijand. Veel van de mannen zijn zo uitgeput dat ze direct met bepakking en al in slaap vallen. F en C compagnie nestelen zich aan beide zijden van de smalle weg, in een veld. E en de Stafcompagnie bevinden zich nog steeds op de weg en zijn bezig het veld in te trekken om ook te kunnen rusten.

Duitse 352e Infanterie Division
Op dit tijdstip nadert in de donkere nacht een Duitse colonne van de 352e Infanterie Division, met trucks over dezelfde weg en in dezelfde richting die het 2e Battailon heeft gelopen. Deze zijn bezig zich terug te trekken naar het St. Lo gebied en naderen de Amerikanen die “schrijlings links en rechts” op hun route liggen. De mannen van het 2e Battailon horen de voertuigen maar reageren niet omdat ze ervan uitgaan dat het voertuigen zijn van het 3e Battailon.

E en Headquarterscompany
Twee Amerikaanse jeeps staan geparkeerd op de weg met de mannen van de E en Stafcompagnie in de onmiddellijke nabijheid. Achter hen, de richting vanwaar de Duitsers komen, bevindt zich een bocht in de smalle weg. De naderende schaduwen zijn op 45 meter afstand niet goed waar te nemen in de duisternis. Dan verbreekt een Duits machinegeweer de stilte. De hel breekt los, opgewonden geschreeuw.

Verdoofd van slaap
Duitse machinegeweer kogels knallen over de wegen en raken ook de rustende Amerikaanse militairen in het veld. De net in slaap gevallen mannen worden gewekt door heftig vuur.  Verdoofd van slaap en verbluft door het lawaai zijn ze niet in staat het gevecht aan te gaan. Slechts met blind ongericht vuur wordt gereageerd. De Duitse militairen klimmen over de heggen en omsingelen het gedesorganiseerde Battailon.

Lieutenant-Colonel William E. Warfield
Luitenant-Kolonel William E. Warfield, bataljonscommandant  probeert met een paar officieren de tegenaanval te organiseren. Zonder resultaat, de situatie is hopeloos.
De Duitsers horen Amerikaanse stemmen, roepen William E. Warfield bij naam en schreeuwen naar hem in het Engels om zich over te geven.  Warfield schreeuwt terug: “Surrender? Hell Surrender”! De luitenant-kolonel met Colt.45 in de hand en zijn mannen proberen terug te vechten, maar worden door machinegeweer gedood. Het bataljon is de controle kwijt en om te overleven proberen groepjes in alle richtingen weg te komen.

Bazooka's
Enkele mannen boeken succes, weten mortier en machinegeweren te bemachtigen en schakelen met bazooka’s twee vijandelijke kanonnen uit.

Mannen die door de gevechten uiteen zijn gedreven verzamelen zich bij Coulombière.  Luitenant-Kolonel Arthur T. Sheppe neemt het commando over, reorganiseert het bataljon, vervangers worden toegevoegd en binnen 24 uur marcheren zij verder over dezelfde Le Carrefour als de dag ervoor.
Zodra het bataljon de Noordzijde van de Elle bereikt, staan de andere bataljons van het 115e Regiment al in de positie om over te steken.

Division Commander Major-General Gerhardt
Division Commander Major-General Gerhardt bezoekt overdag de plek en is woedend. Briesend zegt hij: “No security! They just went into the field and went to bed”. Dan ziet hij Warfield’s lichaam met de colt nog in zijn hand en zegt: “If you have to die, that’s the way to do it”.
Dezelfde dag verschijnt een nieuwe dienstorder:
”er wordt niet geslapen zonder schuttersputten en zonder wacht”.

In de nacht van 9 op 10 juni 1944 vinden 139 manschappen en 11 officieren de dood.

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen