Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 22 november 2011 Nancy Wake
German

22 november 2011 Nancy Wake

Nancy Wake
Nancy Wake, Mooi, Avontuurlijk, Moedig, Journalist en Special Agent of the British SOE (Special Operations Executive)

Nancy Wake
Nancy Wake is geboren 20 augustus 1912 te Wellington New Zealand als de jongste van zes kinderen.
Twee jaar later verhuist het gezin naar Sydney Australië. Vader Wake keert kort daarna terug naar New Zealand en laat de moeder van Nancy alleen achter met de kinderen.

Nancy Wake Avontuurlijk
Nancy gaat op 16 jarige leeftijd werken als verpleegster. Nadat ze van een tante 200 Pond heeft geërfd, vervult Nancy haar avontuurlijke droom, reizen door Europa.

Nancy Wake Journalist Hearst Newspapers
In Londen gaat Nancy Wake aan de slag gaat als journalist, is als free’-lancer werkzaam in Parijs en werkt in een later stadium als Europees correspondente voor Hearst Newspapers.

Hitler en het Nazirijk
Nancy is getuige van de opkomst van Adolf Hitler en het Nazirijk, ziet hoe Joodse mannen en vrouwen in Wenen door Hitler trawanten worden afgerammeld waardoor bij haar een fervente Nazi haat. ontstaat.

Aanval Nazi Duitsland op Frankrijk
30 november 1939 treedt Nancy Wake in het huwelijk met de vermogende Franse industrieel Henri Fiocca, gaat wonen in Marseille waar zij ook verblijft tijdens de aanval van Nazi Duitsland op Frankrijk 10 mei 1940.

Nancy Wake in de American bar
Nancy geniet van het luxe leven, is niet afkerig van een drankje en daardoor een geziene gast in de cocktail bars van vele hotels. Zo zit zij eens als jong gehuwde in een hotelbar op haar man te wachten.

Nancy Wake vertelt
Nancy Wake zegt daarover: “Hij was altijd laat. Ik zag een man in de American bar die een Engels boek zat te lezen. Het bleek een Engelsman te zijn. Achtergelaten na de Britse evacuatie bij Duinkerken, was hij op weg gegaan naar de niet bezette zone in Zuid Frankrijk. Met veel andere Engelsen was hij ondergebracht in Fort Saint-Jean Marseille”.

Captain Ian Garrow
Door deze ontmoeting raakt Nancy Wake nauw betrokken bij de vluchtroute van Britse vliegers, ontsnapte Britse krijgsgevangenen en andere vluchtelingen naar Engeland. De volgende twee jaar reist Nancy als koerierster van de Garrow netwerk ontsnappingslijn, vernoemd naar de Britse leider Captain Ian Garrow, met kleren, geld en valse documenten van Nice naar Nimes en Perpignan in Zuid Frankrijk.

Nancy Wake vertelt
Nancy zegt daarover: “ik had destijds geen tijd me zorgen te maken en moet toegeven dat sommigen mij niet geloven. Bang was ik nooit. Soms denk ik dat mensen mij voor gek verslijten of dat ik niet de waarheid vertel, maar ik kan je eerlijk verzekeren dat ik nooit bang was. Ik was te druk om bang te zijn. En mijn haat tegen de Nazi’s zat zeer, zeer diep. Werkelijk zeer diep”.

White Mouse en de Gestapo
Nancy behoort in 1943 tot de meest gezochte personen in Frankrijk met een beloning van 5 miljoen francs op haar hoofd. De Gestapo noemt haar “White Mouse” omdat ze iedere keer aan haar belagers weet te ontkomen.

Nancy Wake vertelt
Over de “Witte Muis” zegt Nancy het volgende: “Ik hoorde dat de Gestapo op zoek was naar iemand met de bijnaam “Witte Muis”. Op dat moment had ik nog geen idee dat ik de Witte Muis was”.

Nancy Wake gearresteerd in Toulouse
Nadat het netwerk is verraden besluit Nancy Marseille te ontvluchten maar wordt in Toulouse gearresteerd en vier dagen en nachten onder zware druk verhoord. Nancy Wake geeft geen krimp en laat niets los. Vier dagen later wordt Nancy Wake vrijgelaten. Door verzonnen verhalen over de veronderstelde ontrouw aan haar echtgenote, heeft een bekende de vrijlating kunnen regelen. Nancy probeert via de Pyreneeën naar Engeland te ontkomen, vijf keer gaat het mis, de zesde maal is het raak.

Special Operations Executive  Colonel Maurice Buckmaster
In Engeland komt Nancy Wake bij de Special Operations Executive. Haar standvastigheid en loyaliteit ten aanzien van haar vrienden tijdens de verhoren door de Gestapo, spreekt de Britse officieren aan, die moeten beslissen over haar geschiktheid waarop Colonel Maurice Buckmaster haar in dienst neemt bij de SOE. Al gauw staat Nancy Wake bekend als de Australische granaat met vlammende ogen en een vitaliteit zonder weerga. Alles wat ze doet, doet ze goed. Tijdens de opleiding brengt ze de mannen tot schaamte door haar opgewekte uitstraling, haar sterke karakter en grote moed. Ook haar vrouwelijkheid is boven alle twijfel verheven. Iedere keer opnieuw lukt het Nancy zich met een flirt uit delicate situaties te redden. 

Captain Nancy Wake tussen Londen en Maquis
In de nacht van 29 op 30 april 1944 keert Nancy Wake per parachute terug in Frankrijk. Ze landt in de Auvergne en is als Captain de verbindingsofficier tussen Londen en de plaatselijke Maquis. Nancy rekruteert nieuwe leden, leidt vele aanvallen op Duitse installaties maar ook de aanval op het hoofdkwartier van de Gestapo in Montlucon. Bij één van deze acties doodt zij persoonlijk met haar handen een Duitse schildwacht, ter voorkoming dat deze het alarm in werking stelt.

Ondersteunend vuur
Ook neemt Nancy Wake tijdens een Duitse aanval op de Maquis groep, het commando over van een sectie waarvan de leider is gesneuveld. Zij geeft opdracht tot ondersteunend vuur, waardoor de groep zonder verdere verliezen kan terugtrekken.

Geheime Dienst...Intelligence Service
Na de oorlog werkt Nancy Wake voor de Geheime Dienst, Intelligence Service, op het Britse Luchtvaart Ministerie. Nancy doet 1949 en 1951 in Australië mee aan de verkiezingen, ze krijgt geen meerderheid, keert eind 1951 terug naar Engeland en gaat weer aan de slag op het Departement van het Luchtvaart Ministerie.

Royal Air Force officer John Forward
December 1957 treedt Nancy Wake in het huwelijk met de Royal Air Force Officier John Forward. Het paar verhuist 1960 naar Sydney Australië.

The White Mouse
Haar biografie “The White Mouse” publiceert Nancy in 1985, het wordt een bestseller. Na 40 jaar huwelijk overlijdt John Forward 12 augustus 1997.

Hotel Stafford St. James's Place
Op 89 jarige leeftijd verlaat Nancy in 2001 Australië en keert terug in Londen waar ze verblijft in de voormalige Britse en Amerikaanse legerpub, Hotel Stafford op St. James’s Place. Tijdens de ochtend kon men haar al tegenkomen in de hotelbar, nippend aan haar eerste gin tonic van de dag.

Royal Star and Garter Home Richmond Londen
In 2003 verkiest Nancy Wake te gaan wonen in het Royal Star and Garter Home in Richmond Londen. Een tehuis voor invalide oud militaire mannen en vrouwen.

Nancy Wake overlijdt
Dit jaar, drie maand geleden zondagavond 7 augustus 2011, overlijdt Nancy Wake op de leeftijd van 98 jaar.

Montlucon
Op verzoek van Nancy is de as uitgestrooid in Montlucon Frankrijk.

 

Willekeurige greep uit de vele Onderscheidingen                                                       

 Companion of the order of Australië

 Frankrijk Chévalier de la Légion d'Honneur

 Frankrijk Croix de Guerre

 Frankrijk Officer de la Légion d'Honneur

 United Kingdom George Medal

 United Kingdom Défence Medal

 United States Medal of Freedom

 Commonwealth 1939-1945 Star

 Commonwealth France and Germany

 Companion of the order of Australië

 

                                                                                                                                                               

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen