Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 22 januari 2012  Heinz Schnaufer  Nachtjagdflieger
German

22 januari 2012  Heinz Schnaufer  Nachtjagdflieger

Heinz Schnaufer, meest succesvolle Duitse Nachtjagdflieger
Heinz Schnaufer, meest succesvolle Duitse Nachtjagdflieger, zoon van een wijnhandelaar, wordt geboren 16 februari 1922 in het Zuid Duitse stadje Calw. Na de Volksschule komt hij terecht op het gymnasium maar stapt in 1938 over naar een Napola (Nationalpolitische Lehranstalt)

Napola
De Napola’s, waren elite scholen opgezet door het Nazi regiem, waar men niet alleen les kreeg in de reguliere vakken maar ook op het gebied van militaire leiderskwaliteiten. Studeren op een Napola was zeer gewild.

Militaire Luchtvaartschool
Na de Napola meldt Heinz Schnaufer zich aan op de militaire luchtvaartschool in Salzwedel en komt na de opleiding terecht op een Zerstörer Schule in Wunstorf bij Hannover. De Messerschmitt 110 is de Zerstörer waarmee wordt gevlogen.

Messerschmitt 110
Messerschmitt 110 is een zwaar bewapend twee motorig jachtvliegtuig met een topsnelheid van 560 km/u. De jager moet tijdens de Slag om Engeland (10 juli 1940-31 oktober 1940) de Duitse bommenwerpers beschermen, maar blijkt niet te zijn opgewassen tegen de lichtere en wendbare Britse jachtvliegtuigen, de Hawker Hurricane en de Supermarine Spitfire. Aan Duitse zijde ontstaan grote verliezen waarop besloten wordt alleen de één motorige Messerschmitt 109 te gebruiken en de Messerschmitt 110 in te zetten als nachtjager. De 110 telt bij het begin twee in een later stadium drie  bemanningsleden, piloot, radioman en waarnemer/boordschutter.

Schräge-Musik
1943 wordt de Messerschmitt 110 uitgerust met de zogenoemde Schräge-Musik. Deze installatie van twee 30 millimeter kanonnen is gemonteerd achter het dak van de cockpit en schiet omhoog via een hoek van 70 graden. Hierdoor is het mogelijk in de dode hoek onder een bommenwerper te vliegen en deze ongezien neer te schieten.

Avro Lancaster
Eind 1942 haalt Schnaufer zijn zevende zege binnen. Het is een nieuwe vier motorige zware bommenwerper, de Avro Lancaster. Enkele bemanningsleden kunnen zich per parachute redden, waaronder boordwerktuigkundige John Elsom. De volgende dag wordt John Elsom in de gevangenis bezocht door Heinz Schnaufer die hem begroet met de woorden: “For you is the war over”. John Elsom: “Ik kreeg van Schnaufer sigaretten en een borrel aangeboden, hij was beleefd en sympathiek. Schnaufer gaf aan dat hij ons had neergeschoten en dat twee andere bemanningsleden het hadden overleefd en waren gevangen genomen".

Halifax bommenwerpers
23 augustus 1943 20.15u vertrekt vanaf vliegveld Elvington in het Engelse graafschap Yorkshire het 77e squadron van Bomber Command uitgerust met Halifax bommenwerpers richting Berlijn. Dit squadron behoort tot de vloot van 727 vliegtuigen die de opdracht heeft Berlijn te bombarderen. 7,9 procent van de bommenwerpers keert niet terug. Zij zijn  neergehaald door Duitse nachtjagers en luchtafweergeschut. Een te hoog percentage.

Geschutskoepel Halifax
Sergeant Charles Brister bevindt zich in de geschutskoepel bovenin de Halifax. Boven Duitsland worden ze onderschept door nachtjagers, waarop de piloot het vliegtuig heen en weer beweegt. Twee salvo’s van beneden, raken de bakboord vleugeltanks van de bommenwerper en wat de skipper ook probeert, het vuur wordt steeds erger. Sergeant Charles Brister probeert naar de achterkoepel te komen doch plotseling duikt de neus van het vliegtuig omlaag waardoor hij terugvalt. De Halifax begint rond zijn as te draaien, toch lukt het Brister zijn parachute om te doen en bereikt hij met de grootste moeite het achterste luik van het vliegtuig. Hij gaat zitten, steekt de voeten door het luik, wordt door de slipstream naar buiten getrokken en komt terecht in de boomtoppen van een bos ten noordoosten van Celle. De Halifax KN-M van het 77e squadron met Sergeant Charles Brister is het slachtoffer geworden van een sluipaanval door Heinz Schnaufer, de meest succesvolle nachtjachtpiloot aller tijden.

Berlijn en Arthur Harris
Luchtmaarschalk Arthur Harris, Commander van Bomber Command, begint augustus 1943 met luchtaanvallen op Berlijn. Berlijn moet worden vernietigd. Ondanks het hoge percentage verliezen, soms 9 procent van de vliegtuigen, blijft Bomber Command doorgaan. Een aanzienlijk deel van Berlijn wordt vernield, maar de hoge verliezen kan de Royal Air Force zich niet permitteren. Tevens lijkt het erop dat de Duitse Nachtjagers de overhand krijgen. Maart 1944 besluit Arthur Harris de aanvallen op Berlijn te beëindigen hetgeen kan worden beschouwd als een bescheiden overwinning van Heinz Schnaufer en zijn kameraden.

Brits Duitstalige propagandazender feliciteert Heinz Schnaufer
16 februari 1945 feliciteert een Brits Duitstalige propagandazender Heinz Schnaufer met zijn 23e verjaardag. De felicaties hebben geen effect. 21 februari 1945 boekt Schnaufer negen overwinningen binnen één etmaal. Maart 1945, Nazi Duitsland heeft de oorlog al verloren, blijft Arthur Harris doorgaan met de zinloze bombardementen op Nazi Duitsland waarbij niet alleen onnodig veel slachtoffers vallen onder de onschuldige Duitse burgerbevolking maar ook onder de Britse vliegtuigbemanningen.

Heinz Schnaufer laatste overwinning
Zijn laatste overwinning behaalt Heinz Schnaufer 7 maart 1945. Drie vliegtuigen worden neergehaald en komt zijn totaal op 121. Daarmee is hij de meest succesvolle Duitse Nachtjachtpiloot (Nachtjagdflieger). 

Royal Air Force ondervraagt Heinz Schnaufer
Na de oorlog wordt Heinz Schnaufer ondervraagd door de Royal Air Force en mag terugkeren naar het ouderlijk huis in Calw. Zijn vader is in 1940 overleden en als oudste zoon neemt hij de leiding op zich van de wijnhandel. Het bedrijf groeit snel en Heinz Schnaufer vertoeft geregeld in Frankrijk voor het inkopen van wijn.

Bordeaux
13 juli 1950 verleent een vrachtwagenbestuurder op een provincieweg iets ten zuiden van Bordeaux geen voorrang en ramt de auto van Heinz Schnaufer. Op de open laadbak worden lege gasflessen vervoerd, één ervan raakt los, schiet door de lucht en raakt Heinz Schnaufer op het achterhoofd. Twee dagen later overlijdt Heinz Schnaufer in het ziekenhuis.

Calw
Als 1994 in Calw wordt besloten een straat te vernoemen naar Heinz Schnaufer, laait de discussie op. Wat moet men met de "oorlogsheld"? Weliswaar heeft hij met zijn 2300 starts, 1133 vlieguren en 121 zeges vijf volledige squadrons van Bomber Command neergehaald en daardoor het leven gered van vele duizenden burgers, daar staat tegenover dat hij niet onwelwillend heeft gestaan ten aanzien van het Nazi regiem en ook nog eens op een Napola heeft gezeten. De vraag: Was hij wel of geen Nazi? In volle omvang laait de discussie op. De plaatselijke krant van Calw ontvangt vele brieven van voor en tegenstanders.

Heinz Schnaufer Strasse
Calw heeft haar Heinz Schnaufer Strasse.

Douglas Bader
Douglas Bader, lees het bijzondere verhaal over deze Britse jachtpiloot 

1.  6 januari 2010 Douglas Bader een legende tijdens zijn leven Lees verder

2. 13 januari 2010 Douglas Bader The Legless Pilot  Lees verder


 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen