Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 22 april 2011 Trent Park Castle POW Camp 
German

22 april 2011 Trent Park Castle POW Camp 

Onder de vele krijgsgevangenkampen neemt het Britse Trent Park Castle een bijzondere plaats in. Trent Park bevindt zich ten Noorden van London in een prachtig buitengebied van Enfield. Deze gemoedelijke plek met alle aanwezig comfort in het mooie Mansion House, diende als huisvesting voor gevangen genomen hoge Duitse stafofficieren.
In deze omgeving met bedienend personeel is het voor hen goed vertoeven. De gevangenen kunnen gebruik maken van de uitgebreide bibliotheek en hebben in de vele ruimtes die ter beschikking staan de gelegenheid, onderlinge belevenissen, gedachten en meningen uit te wisselen.

63 Generaals
Juni 1944 telt het Mansion House 80 hoge Duitse stafofficieren waaronder 63 Generaals. Het merendeel van hen heeft actief deelgenomen aan het oorlogsgebeuren.

Afluisterapparatuur d.m.v verborgen microfoons
Zij weten niet dat de Britten in de kleine ruimtes en grote bijeenkomstzaal vele microfoons hebben aangebracht, waardoor de onderlinge gesprekken worden afgeluisterd door Britse afluisterspecialisten, waaronder Duitse emigranten. Belangrijke passages uit deze gesprekken zijn op plaat gezet en worden bewaard in het Nationaal Archief te Londen.

Protocollen vrij
1996 zijn deze protocollen aan de openbaarheid vrijgegeven.

Beeldvorming Wehrmacht
Na de oorlog hebben vele Duitse generaals van de Wehrmacht zich onttrokken aan enige mate van zelfreflectie met betrekking tot hun rol en die van de Wehrmacht tijdens de oorlogsjaren.
De Wehrmacht zou zich, in tegenstelling tot de SS, onthouden hebben van oorlogsmisdaden en had uitsluitend haar soldatenplicht vervuld.
Door het vrijgeven van de afluisterprotocollen en de onderlinge conversaties ontstaat een geheel andere kijk op de Wehrmacht en haar Generaals dan het beeld zoals zij dat na de oorlog hebben gecreëerd.

Gesprekken 
Uit de gesprekken komt naar voren hoe hoge Duitse stafofficieren in de periode tussen 1942 -1945 hebben gedacht. Hieruit blijkt dat het merendeel van hen op de hoogte is van de gepleegde oorlogsmisdaden, zoals de massamoord op de Joodse bevolking en de gruwelijke behandeling van Russische krijgsgevangenen.
Van enige homogeniteit met betrekking tot de verschillende standpunten is echter geen sprake. Onder hen die laveren met hun mening, maar ook officieren die duidelijk stelling nemen tegen het Naziregime en de gepleegde misdaden.

Generalmajor Johannes Bruhn
Generalmajor Johannes Bruhn behoort tot deze laatste groep. In Trent Park hoort hij voor het eerst over de gruweldaden uitgevoerd door het Naziregime. Tijdens één van de gesprekken laat hij op niet mis te verstane wijze blijken van zijn afkeuring. “Als representanten van dit systeem, zijn we medeschuldig. Wat moet er gebeuren met een regering en volk die dit hebben laten gebeuren. Hierop is slechts één antwoord, dit volk mag tot zegen van de mensheid de oorlog niet winnen".

Generaal Dietrich von Choltitz
Ook de Wehrmacht Generaal Dietrich von Choltitz, de laatste bevelhebber van Parijs, bevindt zich onder de krijgsgevangen officieren. Van Hitler heeft hij opdracht gekregen dat Parijs augustus 1944 niet ongeschonden in Geallieerde handen mag vallen, de stad moet branden en worden vernietigd. Dietrich von Choltitz heeft dit bevel niet uitgevoerd en Parijs ongeschonden overgedragen aan de Geallieerden.
Toch is zijn rol omstreden. Uit de opgenomen gesprekken blijkt dat Von Choltitz ter dege op de hoogte was en heeft meegewerkt aan de Joden vervolging op de Krim in Rusland. “Der schwerste Auftrag, den ich durchgeführt habe, allerdings mit größter Konsequenz durchgeführt habe, ist die Liquidation der Juden".
De grammofoon plaat waarop von Choltitz deze uitspraak doet aan zijn medegevangenen is verloren gegaan. Wel is in het Britse archief een uitgetypte versie bewaard."

Franse officieren 
In zijn woonplaats Baden-Baden, overlijdt Generaal Von Choltitz 5 november 1966.
Zijn begrafenis wordt bijgewoond door hoge Franse militairen.

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen