Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 21 mei 2011  Tragiek op de Glienicker Brücke Berlin Potsdam
German

21 mei 2011  Tragiek op de Glienicker Brücke Berlin Potsdam

Gary Powers
1 mei 1960, midden in de Koude Oorlog, voert de Amerikaanse piloot Gary Powers in opdracht van de Amerikaanse spionagedienst CIA, in een U2 een spionagevlucht uit boven de Sovjet-Unie om militaire objecten te fotograferen.
De U2 met een actieradius van 5700 km en het uitzonderlijk grote hoogtebereik van 28 km is in staat spionage vluchten uit te voeren vanaf Turkije over Russisch grondgebied naar het noorden van Noorwegen. Door de hoogte waarop wordt gevlogen zou het toestel, volgens de Amerikanen, onbereikbaar zijn voor het Russisch afweersysteem.
Tijdens deze vlucht op 1 mei wordt Gary Powers door de Russen neergehaald.

CIA
Nadat het tot de CIA doordringt wat er gebeurd is, wordt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gedwongen een persconferentie te beleggen en te vermelden dat een U2, tijdens een vlucht om weerkundige informatie te verzamelen voor de NASA, door problemen in de zuurstoftoevoer niet is teruggekeerd van haar missie.
Tijdens deze persconferentie toont men een U2, gespoten in de kleuren van de NASA.

Nikita Chroetsjov en Dwight Eisenhower
Vervolgens, op een topontmoeting van de grote vier (Frankrijk, Groot Brittannië, Sovjet-Unie en de Verenigde Staten) in Parijs, eist de Russische premier Nikita Chroetsjov van de Amerikaanse president Dwight Eisenhower verontschuldigingen voor het uitvoeren van spionagevluchten boven de Sovjet-Unie. Eisenhower ontkent dat deze vluchten plaatsvinden. Vervolgens komt Chroetsjov naar voren met foto’s van Gary Powers en de neergehaalde gecrashte U2.
Gary Powers wordt in de Sovjet-Unie veroordeeld tot drie jaar gevangenschap en zeven jaar werkkamp. Na 21 maanden gevangenschap wordt hij 10 mei 1962 op de Glienicker Brücke Potsdam Berlijn, uitgewisseld voor de Russische spion Vilyom Genrickhovich Fisher, alias Rudolf Abel. In Amerika moet Gary Powers verantwoording afleggen. Waarom heeft hij zijn U2 met geheime spionage apparatuur niet vernietigd en met de gifnaald geen zelfmoord gepleegd?

CIA ontslaat Gary Powers
De CIA gaat ervan uit dat Gary tijdens de gevangenschap is gehersenspoeld en geeft hem zijn ontslag. Ook zijn echtgenote verlaat hem. 1 augustus 1977, 47 jaar oud, komt Gary om het leven doordat de helikopter, waarmee hij werkt voor een TV Station in Los Angeles, neerstort.
Vele malen is hem de vraag gesteld hoe hoog hij had gevlogen toen hij boven de Sovjet-Unie werd neergehaald. Iedere keer opnieuw antwoordt hij:”niet hoog genoeg!”.

Val van de muur
Enkele maanden na de val van de muur gaan mijn echtgenote en ik naar Berlijn om de veranderde situatie in ogenschouw te nemen. De muur was weliswaar gevallen, de DDR existeerde nog steeds. De controle op de Duitse Autobahn bij Helmstedt was volop aanwezig en… er moest worden betaald. In Berlijn konden de Berlijners via diverse grensovergangen van Oost naar West en omgekeerd. Voor buitenlanders was tegen betaling Checkpoint Charley nog steeds de enige mogelijkheid.

Glienicker Brücke
Door nieuwsgierigheid met betrekking tot Gary Powers wilden we ook de Glienicker Brücke bekijken. De brug was 3 juli 1953 als een van de laatste verbindingswegen van Berlijn naar de omliggende gebieden voor burgers volledig afgesloten en is 10 november 1989, één dag na de val van de Berlijnse muur voor alle Berlijners weer heropend. Voor buitenlanders is het nog steeds niet toegestaan via deze brug de DDR binnen te gaan. 

Witte streep als grensmarkering
Op de brug de rokende tweetakt Trabantjes, een BBC cameraploeg en te midden van de brug, op het wegdek een dikke witte streep die de grens markeert tussen de Bondsrepubliek en de DDR.

Gesprek met DDR Zollbeambte
Daar kom ik in gesprek met een DDR Zollbeambte. Op de vraag hoe hij de nieuwe situatie beleeft antwoordt hij dat er voor hem persoonlijk veel is veranderd. Lichtelijk geëmotioneerd begint hij te praten.
“Ik sta niet te springen op de eenwording met de Bondsrepubliek. Voor mij gaat het veel te snel. Het kost me zoveel moeite mijn gevoel te verwerken. Niet alleen hier maar ook thuis. Thuis, daar ligt mijn grootste probleem. Altijd heb ik geloofd in de DDR en het systeem. En nu…nu zijn mijn kinderen voor de eerst maal in West Berlijn geweest. Weet U wat ze mij verwijten. Ze zeggen, Vati, het westen is volledig anders dan jij ons altijd hebt verteld.
Nog steeds lichtelijk geëmotioneerd zegt hij: “ik... ik heb een probleem met mijn kinderen”.

Persoonlijke tragiek door de eenwording.


 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen