Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 21 december 2013  Ook mannen kunnen huilen  Kerstverhaal van een Wehrmacht soldaat  
German

21 december 2013  Ook mannen kunnen huilen  Kerstverhaal van een Wehrmacht soldaat  

Wehrmachtsoldaat
Mijn tweede Kerstavond als Wehrmachtsoldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog, beleefde ik in 1944 te Allenstein Oost Pruisen, momenteel Olysztyn Polen. Het Russische leger had al delen van Oost Pruisen veroverd en bezet. Kerstavond 1944 was het rustig aan het front. Van het Russische leger was niets te zien noch te horen. Volgens informatie van het Divisie hoofdkwartier ging onze Hauptfeldwebel ervan uit dat het ook tijdens de Kerstdagen rustig zou blijven, zodat wij met onze Funkzuges (radiopeloton) gemeenschappelijk de kerstavond konden vieren. Uit het nabijgelegen bos werd een kerstboom gehaald. De grote boerderij (Rittergut) waarin wij ons bevonden en waarvan de familie en het vee al waren geëvacueerd, had een ruime woonkamer met een grote tafel en stoelen.

Kerstboom
De Kerstboom werd op de tafel geplaatst en door het ontbreken van kaarsen en kerstballen werden in de takken theelichtjes aangebracht. Aan het front ontvingen wij met grote tussenpozen per man één verrassingspakket met daarin gebak, chocolade en sigaretten. Zo ook nu met Kerstmis.. De Hauptfeldwebel had deze pakketten op tafel onder de kerstboom uitgestald, evenals de brieven en pakjes die we kort voor Kerstmis vanuit het thuisfront hadden ontvangen. De surprises waren speciaal voor deze avond achtergehouden en nu op tafel gelegd om voor de juiste sfeer te zorgen. Buiten was het koud maar we hadden voldoende hout, een mooie kachel en in de kamer was het heerlijk warm. De schemer was ingevallen en twee kameraden hielden buiten de wacht. Tegen vieren hadden we ons in de behaaglijke kamer verzameld. De luiken voor de vensters werden gesloten zodat er geen licht naar buiten scheen en de vijand ons niet zou zien. Onze Zugfúhrer (pelotonscommandant) stak de lichtjes aan. Het was stil, je kon een speld horen vallen. Na een korte pauze sprak hij enkele woorden, woorden om over na te denken. We waren stil, diep geraakt en onder de indruk.

Stille Nacht Heilige Nacht
Daarna begon hij het Stille Nacht Heilige Nacht te zingen en wij allen zongen uit volle borst mee. Halverwege het eerste couplet werd het rustiger en minder luid, enkele stemmen verstomden. Van het tweede couplet klonk alleen nog Stille Nacht Heilige Nacht daarna hield het zingen plotseling op. Niet omdat men de tekst was vergeten maar omdat twee soldaten luidruchtig begonnen te huilen. De anderen hoorde men slechts diep ademen of zachtjes slikken. Vanuit de betraande ogen zag men het glinsterende licht van de Kerstboom. Als jong soldaat kon ook ik het huilen niet verbergen. De tranen liepen over mijn wangen.

Kerstmis 1944
Kerstmis 1944 was ik 19 jaar oud. De leeftijd van ons lag tussen 18 en 40 jaar. Drie waren getrouwd en hadden thuis vrouw en kinderen. Een ieder werd door heimwee geplaagd en was met zijn gedachten bij vrouw, kinderen, ouders, broers, zusters, vrienden en vriendinnen. Ook mijn gedachten waren bij mijn ouders, grootmoeder, oudere broer, drie jongere zusters en de dienstbode die altijd Kerstavond met ons vierde. Ook dacht ik aan mijn broer die vanwege de oorlog als Gebirgsjäger in Joegoslavië zat en in het bijzonder dacht ik aan mijn broer die maart 1944 in Russische krijgsgevangenschap was geraakt en waarvan wij niet wisten of hij überhaupt nog wel leefde. Enkele minuten was het stil daarna verdeelde de pelotonscommandant de pakjes en brieven die op de tafel lagen. De inhoud van alle pakketten van het thuisfront werden onder elkaar verdeeld. Als drank hadden we thee, aangelengd met een beetje alcohol. Tijdens het verdere verloop van de avond kwam er toch nog een beetje stemming en plezier. Deze bijzondere Kerstavond leeft nog steeds in mijn gedachten en komt ieder jaar met Kerstmis weer naar voren.
 

     
                        FIJNE KERSTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG GEZOND 2014

Nog meer Kerstverhalen 

Kerstmis in Battledress          Lees ook  

Het klinkt als een sprookje     Lees ook 

Kerstmis 1914 aan het front  Lees ook  

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen