Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 21 december 2012  Kerstmis in Stalingrad
German

21 december 2012  Kerstmis in Stalingrad

Kerstmis in Stalingrad

Fallingbostel 
Mijn militaire periode, inmiddels meer dan 50 jaar geleden, heb ik grotendeels doorgebracht in Fallingbostel / Oerbke, een klein dorpje gelegen ten Noord Oosten van Hannover. Daar leerde ik een vriendelijke familie kennen, Frau en Helmuth Bennien en was bij hen altijd een welkome gast. In de loop van de tijd begon Helmuth te vertellen over zijn oorlogsperiode als soldaat bij de Wehrmacht. Voor mij was het de eerste maal dat ik een verhaal hoorde van de andere kant. In de koude wintermaanden toonde Helmuth altijd zijn bezorgdheid en controleerde of ik me voldoende warm had aangekleed.
Wat ik in het begin nog niet wist, werd mij later duidelijk. Helmuth had tijdens de bittere koude strijd geleverd aan het Oostfront in Rusland. Hij klaagde wel eens over de slechte bevoorrading en dat zij in de barre koude winter werden bevoorraad met dunne koude zomerkleding. Van het Oostfront werd hij in 1943 overgeplaatst naar Italië vanwege de geallieerde landingen welke  daar hadden plaatsgevonden. Zoals hij zei::” Achteraf mijn redding. Ik raakte krijgsgevangen en kwam terecht in een Brits krijgsgevangenkamp te Egypte. Aan het Oostfront had ik het waarschijnlijk niet overleefd of had 10 jaar doorgebracht in Russische gevangenschap. Nu waren het slechts twee jaren bij de Britten in goede omstandigheden”.  Geregeld denk ik terug aan de vele ontmoetingen met hem, zijn vrouw en kinderen.

 

Stalingrad
Het 70 jaar geleden dat het 6e Leger van de Wehrmacht, onder commando van Veldmaarschalk Friedrich von Paulus, met meer dan 260.000 soldaten op 23 november 1942 werd ingesloten door het Rode Leger bij Stalingrad en de ondergang tegemoet ging. Het 4e Panzerarmee onder Veldmaarschalkschalk Erich von Manstein begint 12 december aan een offensief om het 6e leger uit haar isolement te bevrijden. Zonder succes, 23 december moet de operatie worden afgebroken. De Wehrmacht soldaten van het 6e Leger, geen vrijwilligers maar merendeel dienstplichtigen, komen terecht in een situatie zonder uitzicht.

 

Kerstbrief
 
Infanterist Leo Stevens is op kerstavond met de gedachten bij zijn familie en schrijft in zijn kerstbrief:” Lieve ouders, wat zou ik graag deze Kerstdagen bij jullie willen zijn. Het is nu al de vierde Kerstavond in oorlogstijd en de tweede in Rusland. Hopelijk is het nu de laatste keer zodat we volgend jaar het Kerstfeest in familiekring kunnen vieren.

Leo Stevens wordt januari 1943 als vermist opgegeven en zijn ouders zien hem nooit weer.

 

Veldprediker Gustav Raab
Gustav Raab is veldprediker van het ingesloten 6e Leger. Tijdens de Kerstnacht gaat hij langs vele ziekenboegen en loopgraven en houdt voor de soldaten een eenvoudige kerstdienst. Hij schrijft aan zijn familie:”de vreugde en dankbaarheid van de mannen, blijft voor mij onvergetelijk. Ze hebben gehuild als kinderen en mij als dank de handen geschud”.  Op de dag van zijn gevangenneming moest hij sterven omdat hij als priester het moraal hoog hield. 

 

Kerstbrief
Korporaal Erwin Gühl schrijft naar vrouw en kinderen deze Kerstbrief:” Opnieuw moeten jullie Kerstmis vieren zonder pappa. Ik hoop dat jullie dit kunnen met een dankbaar en blij hart, want we hebben waarachtig gegronde redenen om te danken.

Erwin Gühl wordt januari 1943 als vermist opgegeven.

 

Kerstbrief
De dierenarts Franz Schmitt schrijft dat hij met Kerstmis niet thuiskomt en probeert zijn familie te troosten.” Denk eraan hoe vele duizenden moeders, kinderen en vrouwen tranen huilen om hun verloren geluk. Wij zijn nog gelukkig omdat we gezond zijn en nog mogen hopen elkander in goede gezondheid weer te zien.

Franz Schmitt overlijdt  28 januari 1943.

 

Kurt Reuber
Dr Kurt Reuber, was een veldprediker en als chef-arts in dienst bij de 16e Panzerdivision.

Kurt ReuberOok was hij een begaafd kunstenaar, die uitstekend kon tekenen. Op de achterzijde van een buitgemaakte Russische maakte hij met houtskool een tekening. De Festungsmadonna.


 

De Festungsmadonna
De Festungsmadonna. Het stelt een moeder voor die haar kind beschermend in de armen houdt met daarnaast de tekst:” 1942 Weihnachten im Kessel Festung Stalingrad ”. De tekening hing aan de wand van zijn bunker. Januari 1943 gaat de tekening per vliegtuig uit de Kessel. Dr Kurt Reuber sterft in krijgsgevangenschap. Sinds 1983 hangt de Festungsmadonna in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche te Berlijn.
In de kathedraal van Coventry (Engeland) en in de Russisch-Orthodoxe kathedraal van Volgograd hangt een replica van de Festungsmadonna.

 

Baron Freytag von Loringhoven
Bernd Baron Freytag von Loringhoven bevindt zich tijdens Kerstmis 1942 als commandant van een tankbataljon binnen de Kessel van Stalingrad. Hij overleeft de oorlog en wordt 20 december 2002 geïnterviewd. 

Vraag: Hoe was de stemming op Kerstavond 1942?

Baron Freytag von Loringhoven: De teleurstelling was enorm, nadat de poging van het 4e Leger om naar ons door te stoten, drie dagen voor Kerstmis mislukte.

Vraag: Brieven via de veldpost geven aan dat veel soldaten zonder moeite zich konden voorbereiden op Kerstmis.

Baron Freytag von Loringhoven: Niet bij ons. We hebben tot de Kerstdagen voortdurend strijd geleverd. Onze tanks moesten van de ene plek naar de andere om de Russen weer uit onze  stellingen te verdrijven waar ze waren binnen gedrongen.

Vraag: Hoe heeft U Kerstavond beleefd?

Baron Freytag von Loringhoven: Voor mij was het zeer bijzonder dat een officier van de 44e Infanterie Divisie ons een dennentak cadeau gaf als waardering van de Infanterie die zich daarmee wilde danken voor de inzet van onze tanks. Het was minus 25 graden. Gelukkig hadden wij kort voor de omsingeling gewatteerde kleding en met vilt gevoerde laarzen ontvangen.

Maar dit geluk hadden niet alle troepen. Het 6e Leger had per dag 600 ton aan bevoorrading nodig. De Luftwaffe zegde 350 ton toe, gemiddeld kregen we nog geen 100 ton per dag.

2 februari 1943 capituleert het Duitse 6e Leger in Stalingrad.

 

Oberkommando des Heeres
Het Oberkommando des Heeres brengt tijdens een ingelaste uitzending voor de radio de volgende mededeling. Het 6e Leger heeft onder de voorbeeldige leiding van Veldmaarschalk Von Paulus tot de laatste ademtocht gestreden. Overmacht en ongunstige omstandigheden veroorzaakten het verlies. Over de jongens die in Russisch krijgsgevangenschap terecht kwamen werd niet gesproken.

150.000 jongens die de plicht hadden binnen de Wehrmacht soldaat te zijn waren in de Kessel gesneuveld en 110.000 jonge mannen raken in Russisch krijgsgevangenschap. Van hen keren slechts 5000 terug uit krijgsgevangenschap.

De laatsten in 1956, 11 jaar na het einde van de oorlog

 

Kessel von Stalingrad
Bernd, Baron Freytag von Loringhoven, telg uit een Baltische adellijke familie, geboren in 1914, wordt gered uit de Kessel van Stalingrad. Als één van de laatste, verlaat hij april 1945 de bunker van Adolf Hitler te Berlijn. Hij weet richting westen te ontkomen en geraakt in Brits krijgsgevangenschap. Januari 1948 komt hij vrij. 1956 treedt hij toe tot de Bundeswehr en bereikt de rang van Luitenant-Generaal als Inspecteur Generaal van de Bundeswehr.. 1973 gaat hij met pensioen en overlijdt 27 februari 2007 te München.

 

Veldmaarschalk Friedrich von Paulus
Veldmaarschalk Friedrich von Paulus komt terecht in Russisch krijgsgevangenschap, wordt lid van Nationaal Comité Vrij Duitsland en doet als Russisch krijgsgevangene meerdere capitulatie oproepen gericht tot de Wehrmacht. Deze capitulatie oproepen zijn hem In het naoorlogse Duitsland kwalijk genomen. 1953 komt hij vrij, woont in de DDR en overlijdt in 1957.

 

Veldmaarschalk Erich von Manstein
Veldmaarschalk Erich von Manstein wordt na de oorlog tot 12 jaar cel veroordeeld. Op voorspraak van o.a. Winston Churchill komt hij 1953 op vrije voeten. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van de Bundeswehr. Erich von Manstein overlijdt 1973 en ligt begraven in Dorfmark, slechts enkele kilometers verwijderd van de voormalig kazerne tot opleiding van de Duitse Panzertruppen in Fallingbostel / Oerbke.

 

 

Meer lezen over bijzondere Kerst gebeurtenissen

 

Lees verder   Kerstmis in Battledress 

 

Lees verder   Kerstmis 1914 aan het fron t  

 

Lees verder   Het klinkt als een sprookje  

 

 

Meer lezen over de strijd aan het Oostfront en Veldmaarschalk Erich von Manstein en de grootste tankslag aller tijden.

 

Lees verder   De Slag om Koersk 

 

 

Meer lezen over Nederlandse krijgsgevangenen in Fallingbostel

 

Lees verder   Krijgsgevangenen in Stalag XIB en 357 te Fallingbostel  

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen