Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 21 april 2010 Fort Eben Emael
German

21 april 2010 Fort Eben Emael

Fort Eben Emael, gelegen in België even ten zuiden van Maastricht, werd in de dertiger jaren van de vorige eeuw beschouwd als het sterkste fort ter wereld en gold als een onneembare vesting. Het fort was gelegen bij de driehoek Albertkanaal en Maas en moest verhinderen dat vijandelijke troepen over de bruggen van beide waterwegen konden komen. Het fort gebouwd tussen 1932 en 1935 had een  oppervlakte van 700 bij 900 meter en fungeerde als steunpilaar van de Belgische verdediging aan de grens met Duitsland. Om een beleg te kunnen doorstaan was in het fort een ondergrondse kazerne gebouwd met slaapzalen, douches en een hospitaal. 

Duitse spionage 
Door geheime luchtverkenningen waren de Duitsers reeds vroegtijdig op de hoogte over de zwakke plekken in de verdediging van het fort. Aan de hand van luchtfoto’s werd vastgesteld dat de Belgen verzuimd hadden op de vrije plekken van het vestingdak mijnenvelden aan te leggen. Men ontdekte dit, doordat de Belgische bemanning op het dak een groot voetbalveld had aangelegd.

Het aanvalsplan
In november 1939 werd in Hildesheim uitvoering gegeven aan het plan ter verovering van het Fort Eben Emael. Hauptmann Walter Koch (Sturmabteiling Koch) werd aangesteld door Generaloberst Kurt Student, Kommandeur van de 7e Fliegerdivision. De Sturmabteilung Koch bestond uit elf officieren en 427 soldaten. Zeven maanden kregen zij een intensieve training die onder de grootste geheimhouding plaatsvond. Zelfs de familie was onbekend waar de mannen zich bevonden en waarvoor ze werden opgeleid. Onder straffe van... was strikte geheimhouding opgelegd.

42 mannen werden opgeleid tot zweefvliegtuigpiloot en moesten deze bijzondere missie uitvoeren. Nog nooit had een dergelijke aanval vanuit de lucht plaatsgevonden en ook het landen op een dusdanige korte landingsplek was nieuw. Er werden maatregelen getroffen om de landingssnelheid te verminderen en de zweefvliegtuigen (foto) werden o.a. uitgerust met rem parachutes.

De aanval met de codenaam Granit zou beginnen vijf minuten voor de inval in Nederland en België en was gericht op het fort en de drie nabij gelegen bruggen. 42 vliegtuigen en even zoveel zweefvliegtuigen namen deel aan de actie, waarvan 11 bestemd waren voor de verovering van het fort.

De aanval
Op 10 mei 1940 om 4.30u in de vroege ochtend, vertrokken elf JU52 met zweefvliegtuigen op sleeptouw vanaf de vliegvelden Ostheim en Butzweilerhof bij Keulen richting Fort Eben Emael. Om het voor de piloten makkelijk te maken, had men vanaf Keulen richting Belgische grens op iedere 20 km een schijnwerper geplaatst. Vanaf Aken werd op kompas gevlogen. De eerste zweefvliegtuigen landden om 5.24u boven op de vesting. De verrassing was groot. Enkele minuten later landde de tweede groep en werden de eerste Belgische krijgsgevangenen gemaakt.

Niet alles verliep naar wens. Het sleeptouw van twee toestellen, waaronder dat van luitenant Witzig die de leiding had over de aanval op Eben Emael, brak snel. Witzig heeft vervolgens een ander toestel kunnen regelen. De tweede machine is geland dichtbij Düren waarop besloten werd te voet verder te gaan. In de late namiddag bereikte ook deze groep het fort. 

Ondertussen hadden de overige troepen binnen 15 minuten de belangrijkste afweerstellingen zoals kazematten, geschutskoepels, luchtafweergeschut en de machinegeweren van de bunkers buiten gevecht gesteld waardoor de bovenbouw van het “onneembare fort” voor het merendeel in Duitse handen was. Vanaf dit moment was ondersteuning vanuit het fort aan de bij de bruggen gelegerde Belgische militairen onmogelijk. Buiten het gebruik van gewone middelen zoals vlammenwerpers werd mede door de inbreng van holladingen (foto) de snelle inname van het fort mogelijk. Door het gedreun van de ontploffende holle ladingen brak paniek uit onder de Belgische soldaten. Er heerste chaos en de commandant verloor de controle over zijn troepen. In de nacht van 10 op 11 mei werd het gehele fort ingesloten waardoor het onhoudbaar was geworden.

De overgave 31 uur later
Op 11 mei 1940 om 12.15 u, capituleerde majoor Jottrand. De Duitse Oberst Lt. Mikosch vraagt aan Majoor Jottrand zijn erewoord te geven dat er in het fort geen springladingen met vertragingsmechanismen zijn aangebracht. De val van het fort nam 31 uur in beslag. Aan Belgische zijde vielen 24 doden en 59 gewonden aan Duitse zijde 6 doden en 20 gewonden.

Door de uitschakeling van het fort kon het Duitse leger snel doorstoten en een omtrekkende beweging maken langs de kust waardoor het Britse expeditieleger bij Duinkerken in de problemen kwam.

16 mei 1940 verleent Hitler in zijn hoofdkwartier “Felsennest” bij Euskirchen het Ritterkreuz aan Hauptmann Walter Koch en Oberleutnant Rudolf Witzig.

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen