Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 20 januari 2010 Dietrich Bonhoeffer - Dit is het einde, voor mij het begin van het leven
German

20 januari 2010 Dietrich Bonhoeffer - Dit is het einde, voor mij het begin van het leven

Er zijn maar weinig Duitsers uit de tijd van de WOII die in Nederland geëerd worden. Bonhoeffer is er één van. Bonhoeffer (foto) is geen oorlogsheld in de zin van Douglas Bader die verschillende vijandelijke tegenstanders heeft uitgeschakeld. Integendeel, Bonhoeffer is een man achter de schermen, een intellectueel, een man die de Hitlergroet zo dom vond dat hij zich daar niet tegen verzette. Dat zou de activiteiten waar hij zich mee bezighield alleen maar schaden. Bonhoeffer is eigenlijk een antiheld, want hij werd ter dood veroordeeld voor een aanslag op Hitler die nota bene pas anderhalf jaar na zijn gevangenneming werd gepleegd.

Dietrich Bonhoeffer (Breslau thans Wroclaw, 4 februari 1906 - Flossenbürg, 9 april 1945) was een vooraanstaande Duitse kerkleider, theoloog, verzetsstrijder tegen het nazisme en schrijver van christelijke boeken.
Bonhoeffer koos niet activistisch voor het verzet, maar het verzet vond hem. In 1939 vond Bonhoeffer aansluiting bij een geheime groep van hoge Abwehr-officieren die het Naziregime omver wilde werpen. Hij werd daarvoor benaderd door zijn zwager Hans von Dohnanyi. Hij werd in dienst genomen als civiel medewerker bij de Abwehr waardoor hij zich kon wijden aan zijn werk voor de Bekennende Kirche. Door zijn werk als Abwehrfunctionaris kon Bonhoeffer veel reizen, onder andere naar Zweden, Engeland, Italië en Zwitserland, en als koerier contacten onderhouden met de geallieerden om de vredesvoorwaarden te weten te komen. Dit was nodig om de verzetsbeweging ruggesteun te verschaffen voor de geplande putsch tegen Hitler. Hij werd echter in april 1943 gearresteerd nadat ontdekt werd dat geld, dat werd gebruikt om joden te helpen ontsnappen naar Zwitserland, bij hem vandaan kwam; de aanklacht werd hoogverraad. Als gevolg daarvan werd hij opgesloten in de militaire gevangenis Berlijn-Tegel.

Na de aanslag op Hitler op 20 juli 1944 komt het verzet tegen Hitler zwaar onder vuur. In september dat jaar worden documenten gevonden, die de samenzwering tegen Hitler blootleggen. Ook Dietrich's rol wordt nu pas werkelijk duidelijk en hij wordt overgebracht naar de beruchte gevangeniskelder van het RSHA (Reichssicherheitshauptamt) in de Prinz-Albrechtstrasse.
Vanwege de geallieerde luchtaanvallen wordt hij in februari 1945 op transport gesteld naar het concentratiekamp van Buchenwald. Hitler heeft ondertussen besloten de verzetsgroep van de Abwehr via snelprocessen uit de weg te ruimen en voor dat doel wordt Bonhoeffer samen met andere samenzweerders naar het concentratiekamp Flossenbürg (foto) vervoert.
Het vonnis werd op 9 april 1945 voltrokken, minder dan drie weken voordat de stad werd bevrijd. Zijn laatste woorden: "Dit is het einde, voor mij het begin van het leven." Tja, we hebben het hier dan ook over een theoloog........

Vanuit de gevangenis Berlijn-Tegel schreef Bonhoeffer vele brieven en gedichten aan zijn vriend Bethge.  Van daaruit stuurde hij ook op 28 december 1944 een brief aan zijn familie. Een soort nieuwjaarswens:

Von guten Mächten treu und still umgeben,
behütet und getröstet wunderbar,
so will ich diese Tage mit euch leben
und mit euch gehen in ein neues Jahr. 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen