Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 20 december 2009 Mademoiselle from Armentieres
German

20 december 2009 Mademoiselle from Armentieres

Augustus jl. bracht ik met een groep vrienden een bezoek aan het Talbot House in Poperinghe België (foto). Voor mij was het niet de eerste maal, dat was een kleine 20 jaar geleden. Poperinghe behoorde met Armientères tot de twee dichtstbijzijnde grotere plaatsen achter de Ieperse frontlinie. In deze Britse steden kwamen de soldaten rust en vertier zoeken nadat ze tijdelijk werden teruggetrokken van de slagvelden. In Armentières kuierden ze over de Grand Place, die omgedoopt werd tot Eleven O'Clock Square omdat de klok van het Belfort altijd op 11 uur stond. Genietend van een Armentières biertje bezongen ze de Mademoiselle from Armentières. Dit liedje vindt zijn oorsprong in het voorjaar van 1915. Het verhaal gaat dat Marie Lecocq, een serveerster in Café de la Paix, een oorvijg uitdeelde aan een jonge Britse officier. Sergeant Edward Royland vond het incident zo leuk dat hij het heeft omgezet in een refrein met Frans-Engelse strofen, die de Canadese luitenant Gitz Rice op de melodie van een oud soldatenlied zou hebben gezet.

Destijds maakte ik voor het eerst kennis met dit verhaal. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik de melodie horen. Dat lukte niet. Na een week vertrokken we via Normandië (natuurlijk) naar La Baule in Zuid Bretagne dichtbij St. Nazaire (Atlantik uitvalsbasis voor de Duitse U Booten met U Boot bunkers). In de avonduren gingen we naar een echte Franse kroeg, zonder toeristen. Het café was vol en een accordeonist zat enthousiast te spelen. Al gauw was bekend dat we Nederlanders waren en de muzikant riep of hij "Tulipes d'Amsterdam" zou spelen. Net zo luid scandeerde ik "Non, non, monsieur, Mademoiselle from Armentières". Een gejuich steeg op en een ieder zong mee. De accordeonist speelde enthousiast en stak zijn duim op en ik? ..... ik had mijn melodie.

  Oh Mademoiselle from Armentieres, Parlez-vous,

  Mademoiselle from Armentieres, Parlez-vous,

  You didn't have to know her long,

  To know the reason men go wrong!

  Hinky-dinky parlez-vous.

Luister hieronder naar een audio opname

clearer
Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen