Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 20 september 2013  Chaos die oorlog heet  Een bijzondere patrouille
German

20 september 2013  Chaos die oorlog heet  Een bijzondere patrouille

Een bijzondere patrouille is eens een ander verhaal uit de chaos die oorlog heet. In de chaos die oorlog heet gebeuren de meest afschuwelijke dingen waarbij regels en overeenkomsten worden geschonden en normen van menselijke waarden worden overschreden. Ook nu worden we via TV en de media dagelijks geconfronteerd met de ellende die veroorzaakt wordt door de chaos die oorlog heet. Daarentegen vinden in dezelfde chaos ook voorvallen plaats die zo bijzonder zijn, dat je geneigd bent te twijfelen of het werkelijk is gebeurd. En toch is het waar gebeurd. 

Commonwealth War Cemetary Bayeux
September 2010 liep ik op een mooie nazomerse dag met mijn goede Kiwanis vriend Tom over de Commonwealth Oorlogsbegraafplaats van het Franse stadje Bayeux in Normandië. Bayeux, ongeveer 10 km verwijderd van het Britse invasiestrand Gold Beach, is in de avonduren van de eerste invasiedag, 6 juni 1944, door de Britten veroverd en werd daardoor de eerste bevrijde stad van Frankrijk. Behalve ons beide was niemand op de begraafplaats en konden wij in alle rust de vele grafstenen bekijken.

De hel op aarde
In gedachten was ik bij al deze jonge jongens die de hel op aarde hadden meegemaakt en op een leeftijd waarbij de uitdaging van een lang leven nog voor je ligt, veel te jong uit het leven zijn weggerukt. Op een oorlogsbegraafplaats is een grafsteen één van de velen, voor de direct betrokkenen, ouders en familie, is de steen het symbool van de afschuwelijkste dag van hun leven. Het verlies van een kind.  

Britse veteranen
In overpeinzing verzonken zie ik een achttal Britse veteranen de begraafplaats binnenkomen. Allen in zwart colbert en grijze pantalon. Na enkele grafstenen te hebben bezocht verzamelen de veteranen zich voor het Cross of Sacrifice. Er wordt wat gepraat waarna de oude veteranen zich naast elkaar opstellen. Van 20 meter afstand slaan wij dit gade. De veteraan voor de groep geeft een commando en op hetzelfde moment staat de groep van oude mannen, als militairen, stram in de houding. De veteraan voor de groep doet een kort woord en er vindt een moment van stilte plaats. Daarna is de korte ceremonie beëindigd. Voor mij een onverwachte indrukwekkende gebeurtenis. Na afloop voegen de veteranen zich bij ons twee en er wordt verteld.

John Baskeyfield
Één van hen had gediend bij het South Staffordshire Regiment en was een persoonlijke vriend geweest van John Baskeyfield, die tijdens de Slag bij Arnhem op 20 september 1944 in Oosterbeek is gesneuveld. John Baskeyfield heeft de hoogste Britse militaire onderscheiding voor moed, het Victoria Cross, postuum ontvangen.

Korea oorlog
Een aantal van de veteranen was na de oorlog in het Britse leger gebleven en twee hadden in het begin van de vijftiger jaren nog deelgenomen aan de strijd in de Korea oorlog. En daar op het kerkhof hoorde ik het verhaal van een voor hen bijzondere gebeurtenis tijdens de Korea oorlog.

Het verhaal van een bijzondere patrouille
Op een dag werden we onder leiding van een luitenant op patrouille gestuurd. Als groep liepen we door onbekend terrein. We raakten echter verdwaald, raakten de weg kwijt en wisten niet waar we ons bevonden. We waren attent en beducht op alles. Dan...dan zijn we eensklaps omsingeld door vijandelijke soldaten. De vijandelijke officier begint in het Engels vragen te stellen aan onze luitenant. De luitenant geeft antwoord en zegt tegen hem:”U spreekt goed Engels, waar heeft U dat geleerd?”. Deze antwoordt dat hij gestudeerd heeft aan de universiteit van Cambridge. Onze luitenant vertelt dat ook hij op Cambridge heeft gezeten en vraagt welke studierichting hij heeft gevolgd. Op zijn antwoord reageert onze luitenant met:”dan kent U ook professor...”? Na het bevestigend antwoord blijkt dat ze beide bij dezelfde professor college hebben gelopen. Even is het stil, gevolgd door een blik van wederzijdse verbazing. Vervolgens legt de vijandelijke officier uit hoe we onze eigen linies konden bereiken. In plaats van krijgsgevangenschap konden we terugkeren naar onze eenheid. 

Meer lezen over bijzondere gebeurtenissen

Karl-Heinz Rosch  soldaat zonder glorie  Lees verder 

Laconia tragedie  Lees verder 

Aalmoezenier Pare  Lees verder

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen