Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 1 november 2011  US Navy op roverspad    U-505
German

1 november 2011  US Navy op roverspad    U-505

De onderzeebootoorlog is 1943 nog steeds in volle gang. Inmiddels zijn de geallieerden tactisch en technisch zo sterk geworden, dat de U-Boot op haar gevechtsterrein kan worden uitgeschakeld. Het Duitse onderzeebootwapen is nog niet verslagen, wel zijn de aanvallers opgejaagde vluchtelingen geworden. Zodra een U-Boot in de val is gelopen en de commandant van mening is dat hij niet meer kan ontkomen, komt men aan de oppervlakte, waarop de bemanning het schip tot zinken brengt en verlaat.

Kapitänleutnant Axel Löwe
De Duitse onderzeeër U-505 wordt 12 juni 1940 onder bouwnummer 295 op de Deutsche Werft te Hamburg op stapel gezet. 24 mei 1941 volgt de tewaterlating. Kapitänleutnant Axel Löwe, 31 jaar, is de eerste commandant, bekwaam en fortuinlijk. Onder zijn commando wordt van 26 augustus 1941 tot 31 januari 1942 geoefend met het 2e U-boot flottielje. 19 januari 1942, nog steeds in training, begint de U-505 vanuit Kiel haar eerste patrouille en gaat op weg naar de basis Lorient in Frankrijk.
De volgende twee patrouilles zijn de meest succesvolle van de U-505. Binnen één maand worden vier schepen tot zinken gebracht, totaal 25.000 ton, waaronder de Nederlandse Alphacca. 7 juni 1942 volgt de derde patrouille, waarbij één Colombiaans schip en twee Amerikaanse schepen tot zinken worden gebracht.

Kapitänleutnant Peter Zschech
Wanneer Axel Löwe vanwege gezondheidsproblemen 6 september 1942 door Kapitänleutnant Peter Zschech wordt afgelost, volgen de tegenslagen elkaar op. Varend aan de oppervlakte wordt de U-505 succesvol aangevallen door een Lockheed Hudson patrouillevliegtuig van het 53e Squadron Royal Air Force en raakt door bomschade zwaar beschadigd. Als de zwaarst beschadigde onderzeeboot die het ooit is gelukt om terug te keren, weet de U-505 Lorient te bereiken. Na een reparatie van 6 maanden begint de U-505 op 1 juli 1943 aan haar vijfde patrouille. Al na 13 dagen keert ze terug in de haven na te zijn aangevallen door drie Britse torpedobootjagers. 24 oktober 1943 begint de U-505 aan haar tiende patrouille, maar staat dan al binnen het flottielje bekend als de “onfortuinlijke”.

Kapitänleutnant Zschech kan stress niet aan  
Ten oosten van de Azoren wordt de U-505 ontdekt door Britse torpedobootjagers, duikt onder water en ondergaat zware en langdurige aanvallen met dieptebommen. Kapitänleutnant Zschech kan de stress niet langer verdragen, ten overstaan van de bemanning pleegt hij in de controlekamer suïcide, en schiet zich door het hoofd.

Oberleutnant Harold Lange
Peter Zschech wordt vervangen door Oberleutnant Harold Lange.

Kapitein Gallery commandant USS Guadalcanal 
De US Navy heeft het plan opgevat een U-Boot te veroveren. Kapitein Gallery van het vliegdekschip USS Guadalcanal werkt het plan uit en vertrekt 15 mei 1944 uit de haven van Norfolk Virginia, geëscorteerd door vijf torpedobootjagers. Marinedeskundigen vinden het plan fantastisch maar niet te realiseren. Wekenlang wordt vergeefs gepatrouilleerd en Gallery staat op het punt het jachtgebied te verlaten om in Casablanca te gaan bunkeren, maar dan wordt 4 juni 1944 een U-Boot gesignaleerd. De torpedobootjagers gaan met de grootste spoed naar de plek waar de U-505 zich bevindt. Vanaf de USS Guadalcanal, inmiddels varend op volle snelheid, vertrekken twee F4F Wildcat jachtvliegtuigen en een TBM Avenger. Eén van de vliegtuigen markeert de positie van de U-505 waarop de torpedobootjager Chatelain met dieptebommen tot de aanval overgaat. Onmiddellijk seint één van de piloten: “Olie op wateroppervlakte, moet geraakt zijn en komt waarschijnlijk naar boven”.

Oberleutnant Harold Lange met U-505 in de fuik.
Kort daarop verschijnt de zwaar gehavende U-505 aan de oppervlakte. Oberleutnant Harold Lange zit in de fuik. De U-505 wordt onmiddellijk door de torpedobootjagers en de twee Wildcat’s, met alle beschikbare automatische wapens onder vuur genomen. Harold Lange geeft opdracht de U- 505 tot zinken te brengen en het schip te verlaten. De Duitse bemanning springt onder een hagel van mitrailleurvuur overboord. Door de grote haast zijn maatregelen, zoals het openen van de kleppen waardoor de U 505 snel zal zinken, onvoldoende uitgevoerd. Niet alle kleppen zijn geopend en de motoren draaien nog steeds.

Enterploeg in grootste spoed op weg naar U-505
De enterploeg is in grootste spoed op weg naar de U-505, die in een cirkel rondvaart, met de achtersteven omlaag en binnen enkele minuten zal zinken. Dan presteren Gallery’s mannen in de voor hen volledig onbekende al volstromende onderzeeboot, het onmogelijke. Commander Earl Trosino, hoofd van de USS Guadalcanal machinekamer, slaagt er met een aantal mannen in de juiste kleppen te vinden, het binnenstromende water af te sluiten en de dieselmotoren te stoppen. Tevens slaagt hij erin de accu’s op te laden, waardoor stroom wordt verkregen om het schip droog te pompen.

U-505 met Amerikaanse vlag in top boven het hakenkruis
De U-505 met de Amerikaanse vlag in top boven het hakenkruis, wordt op sleep genomen door de USS Guadalcanal. Een uniek wapenfeit door de Amerikaanse marine, het eerste buit gemaakte oorlogsschip sinds 1815. Volledige codeboeken, de decodeermachine en honderden seinen komen onbeschadigd in Amerikaanse handen. Dit alles is van groot belang voor de U-Boot bestrijding. De geallieerden zijn nu in staat alle radioseinen tussen de Duitse marinestaf van Admiral Dönitz en de U-Booten af te luisteren en te ontcijferen. Volgens de Amerikanen heeft deze actie er toe bijgedragen dat in de resterende maanden van de oorlog.

Duitse marinestaf onwetend over lot U-505 
300 U-Booten tot zinken zijn gebracht. De Duitse marinestaf mag niet weten dat de U-505 is gekaapt en moet in de veronderstelling verkeren dat ze in de strijd ten onder is gegaan. Alle 3000 opvarenden van het smaldeel krijgen een zwijgplicht en souvenirs van de U-505 moeten worden ingeleverd. Om het geheim te bewaren wordt de Duitse bemanning in krijgsgevangenschap geïsoleerd van andere krijgsgevangenen. Ook het Rode Kruis wordt de toegang ontzegd met hen in contact te komen. De Kriegsmarine verklaart dat de bemanning is omgekomen en informeert de familie.

Terugkeer uit krijgsgevangenschap
1947 keert de bemanning terug uit krijgsgevangenschap. Met behulp van Duitse onderzeebootfabrikanten is de beschadigde U-505 gerestaureerd en bevindt zich in een volledig klimatologisch gecontroleerde ruimte in het museum van Chicago.

Slachtoffers
58 Duitse bemanningsleden worden gevangen genomen. Drie van hen zijn gewond waaronder Oberleutnant Harold Lange. Eén bemanningslid van de U 505 komt tijdens de actie om het leven.
 
 
 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen